Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 

 

 Az év utolsó napján mindig fogadkozunk. Elhatározzuk, hogy átalakítjuk életünket, felhagyunk káros vagy másokat bántó szokásainkkal. Ugyanakkor ilyentájt mindenki félreteszi a reformkonyha ételeit... A nagy családi ebédek-vacsorák idején mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy többet együnk-igyunk a kelleténél. Nem figyeljük az elfogyasztott kalóriákat, engedünk a csábításnak, s mindenfélét összevissza eszünk. A mértéktelen étel- és italfogyasztástól pedig gyomorpanaszaink lehetnek, és hányingerünk is kerekedhet...



Az ünnepi lakomák és iszogatások után gyakori tünet a gyomorégés és a fájdalmas teltségérzet.

 

network.hu network.hu

 

 

network.hu

 

Bűnlajstrom

A megterhelő élelmiszerek között első helyen említhetők a zsírban sült, fűszeres húsfélék és néhány magyarosan elkészített zöldség, például a hagyma, a káposzta. Ha ezekre még cukros süteményeket, alkoholt, kávét és szénsavas üdítőket is iszunk, nagy a valószínűsége, hogy megülik a gyomrunkat. Felpuffadunk, a teltségtől majd kiszakad a hasunk, esetleg gyomorrontást kapunk.
JEGYEZZÜK MEG! Az alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a szénsavas italok pedig szélképző hatásúak.



Teázzunk!

Ilyenkor sokat segíthet a diéta! Ez esetben fogyasszunk főleg keserűteákat ezerjófűből, ürömfűből, apróbojtorjánból, vidrafűből és pemetefűből és kétszersültet! A keserű teafüvek rendkívül hatékonyak, mert erősítik gyenge gyomrunkat, és normalizálják a kellemetlen állapotot.
Tipp: a teákat mindig étkezés előtt 20-30 perccel kell meginnunk, édesítés nélkül. Készíthetünk forró teát még kamillából, édesköményből, citromfűből.

 

network.hu

 



A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt használhatjuk. (Belsőleg főleg a tápcsatorna gyulladásos betegségei esetén.) Illóolaja a gyomornedv-elválasztást és az ürítést szabályozza. Javítja az epe képződését, serkenti az emésztést, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást. Jó görcsoldó, különösen gyomor- és nyombélfekély, epegörcs esetén javasolt.

A megterhelt gyomorban túl sok sav termelődhet, mely nemcsak kellemetlen érzést okozhat, hanem visszaáramolhat a szájüreget a gyomorral összekötő nyelőcsőbe, miközben gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést okoz. Ilyenkor igyunk borsmenta- és ánizsteát: mindkettő javítja az emésztést! Nagyon jó görcsoldók és baktériumölők is egyben.

Jó tudni! Nemritkán az is gyomorrontást okozhat, ha túl feszültek vagyunk, gyorsan eszünk, nem rágjuk meg rendesen az ételt, vagy sok levegőt nyelünk. A citromfű- és orbáncfűtea oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat. Ezenkívül még gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatással is rendelkeznek.


Egyéb lehetőségek?

Illóolajokat is alkalmazhatunk gyors elsősegélyként. Emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk van a mentolos illóolajoknak, például a borsmenta-illóolajnak vagy a köménymagolajnak. Néhány csepptől a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félni! 2 dl vízbe 2-3 cseppet csepegtessünk, majd keverjünk hozzá 1 kávéskanál mézet, és lassan kortyolgassuk el!



A nyers burgonyából frissen nyert lé gyomorégés esetén segít. Két-három darabból gyümölcscentrifugával vagy almareszelő segítségével nyerhetünk ?életmentő nedűt. Az utóbbi esetben a reszelt krumplit még szűrőn is át kell nyomkodnunk. Igaz, hogy így csak néhány csepp kivonathoz jutunk, de az így is igen hatásos savlekötő.



NE FELEDJÜK! Mielőtt lenyeljük, tartogassuk egy kicsit a nyelvünk alatt, így a homeopátiás szerekhez hasonlóan, információs szinten is hatunk a szervezetünkre, s felgyorsítjuk gyógyulásunkat. A nyers krumpli levének fogyasztása éhgyomorra, reggeli előtt fél órával gyomor- és nyombélfekély esetén is nagyon jó hatású.



A friss káposzta belső leveleiből is préselhetünk vagy centrifugálhatunk levet. Több héten át kúraszerűen fogyasszuk!



A sok savat megköti és semlegesíti még a száraz fehér kenyér, a banán és kis mennyiségben a hígított vagy a sovány tej.



Nedves, meleg vászonkendőt vagy esetleg meleg vizes palackot is tehetünk a gyomortájékunkra, majd kössük át száraz gyapjúkendővel! Félóránként cserélgessük, amíg nem enyhül a fájdalom!



Előnyös az emésztést serkentő, a fehérjebontást segítő papaya- és ananászkivonatok fogyasztása. Ha sok húst ettünk, megelőzésképpen is bevehetünk egy szem enzimtablettát.



A keserű és a lúgos gyógyvizek fogyasztása is elősegíti a bél tisztulását. Bázikus ásványi anyagok semlegesítik a túl sok gyomorsavat. Megkötik a bélben a mérgeket, a rothadó és erjedő ételmaradékokat, és segítik a bélből való távozásukat. Ezen kívül ásványi anyagokkal, nyomelemekkel is ellátják a szervezetet.



Erős epehajtó és az emésztést is segíti a grépfruitmag kivonat. A benne található keserűanyagok nemcsak az emésztőnedvek kiválasztását serkentik, hanem baktériumölők is.



ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI: 4-6 hétig 3-szor 15-20 cseppet keverjünk el 2 dl teában, és étkezések között fogyasszuk el!

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mennyi természetes módszer van a bajokra !Tanulságos volt számomra,nekem is többször vannak emésztési proglémáim,köszönöm.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Fantasztikus, hogy mennyi mindenre jók a természetes anyagok, gyógynövények.
Nekem szerencsére az ünnepek miatt nem volt gondom. Egy ideje már úgy vagyok, hogy minél több mindenből lehetne választanom, annál kevésbé kívánok enni.
Az emésztésem persze nekem sem túl jó, de Dipankrinnak szoktam megoldani a problémát (ezt régebben egy gyógyszerész ajánlotta, mivel szintén gyógynövény eredetű).

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Nagyon hasznos és tanulságos amit leirtál.
Sajnos az emésztésemmel nekem is gond van.
Puszillak

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu