Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Május elseje a májusi pünkösdi ünnepkör évadkezdő napja. Szokásai ezért keveredtek a pünkösdi szokásokkal.

 

Ez a nap a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe.

A tavaszi virágzás, zsendülés örömünnepe a primitív-pogány népeknél is megtalálható.

network.hu

 

 

Már a 15. századtól kezdve magyarországi adat is létezik arra a – sok helyen ma is élő – szokásokra, hogy május elseje reggelén zöld lombokkal, bodzaágakkal díszítik fel a házak kapuját, bejáratát. Ehhez a naphoz régtől fogva közös kirándulások, majálisok tartoztak. A majálist, vidám mulatságot rendszerint valamelyik közeli erdőben tartották. A kirándulásokból hazaérve az emberek a házakba „bevitték a tavaszt” a kint szedett zöld ágak, virágok alakjában.

 

network.hu

 

 

A magyar nyelvterület több részén május elsejére virradó éjszaka állították – illetve állítják néhol még ma is – a májusfát. A május elsején állított fákat sokfelé éppen pünkösdkor bontották le.

 

A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának szimbóluma. A legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, és az erdőben kivágtak egy szép szál nyárfát. Ezt az egyik társuk választottjának háza előtt a földbe ásták. Szalaggal, virággal díszítették, egy üveg bort is akasztottak rá. A bort az ihatta meg, aki fel tudott mászni érte.

network.hu

 

 

A májusfákat pünkösdkor vagy május utolsó vasárnapján „kitáncolták”, azaz táncmulatság keretében döntötték ki. A gazda áldomást fizetett érte, és muzsikaszó mellett táncra perdültek a fa körül.

network.hu

 

 

A májfaállítás változó, alakuló hagyomány volt. A fát sok esetben virágcsokor, virágkosár helyettesítette egyes vidékeken.

A palócoknál a legények csak csupasz fát állítottak, a díszítés már a leány és édesanyja dolga volt.

network.hu

 

 

A májfa – nevezték hajnalfának, jakabfának is – állításával kapcsolatos szokások az ország egyes vidékein eltérők voltak. Több környéken mindegyik legény külön állított májusfát a saját kedvesének. Az ilyen falvakban nagy szégyen volt, ha egy lány fa nélkül maradt.

network.hu

 

 

A májusfa felállítása előtt összegyűltek a legények a kocsmában, és mulatozás közben megválasztották a szomorú királyt. A szomorú királlyal zeneszó kíséretében házról házra jártak.

A lányoktól beszedték a májfa „ültetéséért” járó pénzt. A szomorú királynak midig komoly képet kellett vágnia, mert, ha elnevette magát, büntetésben részesült.

 

A májusfa nem csak a tavaszi örömnek, a fiatalság ébredező szerelmének volt a kifejezése. Bajelhárító szereppel is rendelkezett. Székelyföldön hársfaágat dugtak május elsején a földbe olyan házak elé, ahol betegek voltak. A fa héját megfőzték, a felét a betegnek adták, másik felét a folyóba dobták, hogy a víz magával vigye a bajt.

 

Május elseje rámutató nap, mert úgy vélték, hogy időjárása mutatja, milyen lesz a jövő tél.

A várható termésre is próbáltak következtetni ennek a napnak az időjárásából: „ Ha május elseje előtt éjjel esik az eső – nagy termés lesz, ha hideg van vagy fagy, akkor termés nem lészen, ha hűvös, nedves az idő – közepes termést várj, ha meleg, tiszta, bőven terem minden.”

network.hu

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rné Magdi üzente 12 éve

Szép emlékek.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 12 éve

Májusfa, felvonulás, majális = fiatalságom ideje :)

Válasz

Demeter Klára üzente 12 éve

Éljen május elseje,
A dolgozók ünnepe...

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 12 éve

Köszönöm Ágikám, hogy olvashattam ezt a szép blogjegyzetedet! Kislánykoromban nekem is volt májusfám. Amikor pedig mennyasszony voltam a vőlegényemtől /aki most a férjem :) / kaptam csodálatosan szép, hatalmas májusi kosarat!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Ági szép összeállítást küldtél !Mi vidéken élünk és még tartaják a májusfa állítást ,csak én is azt sajnálom,hogy már nincsenek azok a szép majálisok,amikor felvonultunk,és öszejövetelek voltak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm ezt a szép öszeállítást,nálunk még él a májusfa állítás szokása ,csak kár ,hogy nincsenek már azok a szép majálisok emik egykor voltak .

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 12 éve

Köszönöm az összeállításodat. Sajnos errefelé a májusfaállítás már kiment a szokásból. Lánykoromban még nagy divat volt.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 12 éve

Köszönöm ezt a bejegyzést.Nálunk ahol felnőttem ott szoktak egy-egy helyen állítani májusfát.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon jó összeállítás, köszönöm.

Válasz

Bódi Magdi üzente 12 éve

köszönöm szépen.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu