Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 

 

 

 network.hu

 

Tanácsok a sonkához: Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül.
A disznóhús tartósítására a szükség vitte rá az embereket: muszáj volt a téli hónapokra is húst raktározniuk, amit sós páclében érleltek és füstöléssel tartósítottak. A legjobb falatok, azaz a sonka, húsvétkor került elő a kamrából az asztalra.

 

 

 

 network.hu

 

 

 

A sonka főzése:
Főzés elött pár órára hideg vízbe tesszük, így kiázik belőle a sok só. Mivel egy egész sonka még a legnagyobb családoknak is sok lenne, általában négy részre osztják: a frikandora, csülökre, rózsára és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, nem szabad hagyni, hogy lohogó vízben forrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst. A főzőlében hagyjuk kihűlni!
De ha a főzőlébe teszünk egy négybe vágott, szétszedett vöröshagymát és 4-5 gerezd összetört fokhagymát, rá kell ébrednünk, hogy fantasztikusat alkottunk. Füstölt csülökből is készül egy igen finom specialitás; amikor a csontot kiveszik a forró csülökből, a helyére főtt tojásokat pakolnak be, majd az ily módon spékelt csülköt szorosan összekötözik és visszateszik a főzőlébe, úgy hagyják kihűlni. Gyönyörű látvány - de finom is - a hideg csülök szépen szeletelve.

 

 

network.hu

 

 

A levét nem szabad kiönteni, többféleképpen is felhasználhatjuk:

  • tojást főzhetünk benne (van aki azt ajánlja, hogy a sonkával együtt főzzük, ezt az én kényes gyomrom nem veszi be, ezért mindig félreteszek tojásfőzéshez a sonkaléből);
  • a bableves, babfőzelék, lencse a húsvéti étrend része, tegyünk bele sonkalevet;
  • sonkástésztához a tészta főzővizét dúsíthatjuk vele;
  • ha túl sok a sonkalé és nem tudjuk mind felhasználni, fagyasztva eltehetjük akár fél évre is. 

 

 

 network.hu  Mit együnk a sonkához?
A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, kalácson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is.
 

Magyarországon, főleg régebben, nagy szerepe volt a sonkához adott különböző retkeknek, mint üde látványt nyújtó piros hónapos reteknek, a jégcsapreteknek, a fekete reteknek. A retek szeletelve, sózva, pár szem köménymaggal meghintve, a fekete retek pedig durvára reszelve adjuk a sonka mellé.

De ezzel még nincs vége a sonka sokféle tálalási lehetőségeinek. A régi magyar konyha gyakran adott a sonka mellé különböző gyümölcsöket.

Déli országokban előszeretettel kínálnak a sonka mellé durvára vágott vöröshagymát vagy felkarikázott újhagymát,póréhagymát, melyeket gyakran színesítenek ketchuppal, különböző balzsam-ecetekkel, olivás ízesítet és fűszerolajakkal.

Az északi országokban, de hazánkban is a németek lakta területeken népszerű a húsvéti sonka mellé adott, kifliburgonyából készített, hidegen tálalt hagymás burgonyasaláta, snidlinggel bőven megszórva.

Mediterrán térségekben friss déligyümölcsökkel, aszalt, porcukorban megforgatott datolyával is fogyasztják.

A világhírű pármai sonkát az olaszok sárgadinnyével fogyasztják.

A lengyelek, ahol szintén nemzeti eledelnek számít a sonka, gyakran eszik hideg babsalátával (a szép nagyszemű un. "käfer" babból). 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm Ágikám, az "ennivaló blogpostát" :):):)
Nagyon finomságos dolgokat mutattál be nekünk...
Szép délutánt kívánok! Sok puszi!

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Köszi a sok jó ötletet. Nekem a tojással töltött csülök tetszik a legjobban. Fantasztikusan nézhet ki felszeletelve.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm e tippeket ,már enném is a sonkát !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

A sonkamaradékból sonkás "batyukat" szoktam sütni. Ez egyfajta sörtészta, de lehet leveles tésztába is tölteni. Nagyon finom!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm a tippeket, én a húsvéti sonka maradékából sonkás kockát is szoktam készíteni.Nagyon gusztusosak a képeid!

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Köszönöm a sokféle tippet. Nagyon ínycsiklandozó már az olvasása is.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

köszönöm a tanácsokat

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Ínycsiklandozóak ezek a képek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Igen több féleképpen lehet sonkát főzni én savanyú káposztával szoktam csinálni és a levében hagyom is kihűlni
aztán másnap rakott kápszta készűl belőle.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Máris összefutott a számban a nyál. Jó "kímélő" étek, de nagyon szeretem.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu