Kis türelmet...
Tanácsok a sonkához: Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül.
A sonka főzése:
A levét nem szabad kiönteni, többféleképpen is felhasználhatjuk:
Mit együnk a sonkához?
A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, kalácson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is.
Magyarországon, főleg régebben, nagy szerepe volt a sonkához adott különböző retkeknek, mint üde látványt nyújtó piros hónapos reteknek, a jégcsapreteknek, a fekete reteknek. A retek szeletelve, sózva, pár szem köménymaggal meghintve, a fekete retek pedig durvára reszelve adjuk a sonka mellé.
De ezzel még nincs vége a sonka sokféle tálalási lehetőségeinek. A régi magyar konyha gyakran adott a sonka mellé különböző gyümölcsöket.
Déli országokban előszeretettel kínálnak a sonka mellé durvára vágott vöröshagymát vagy felkarikázott újhagymát,póréhagymát, melyeket gyakran színesítenek ketchuppal, különböző balzsam-ecetekkel, olivás ízesítet és fűszerolajakkal.
Az északi országokban, de hazánkban is a németek lakta területeken népszerű a húsvéti sonka mellé adott, kifliburgonyából készített, hidegen tálalt hagymás burgonyasaláta, snidlinggel bőven megszórva.
Mediterrán térségekben friss déligyümölcsökkel, aszalt, porcukorban megforgatott datolyával is fogyasztják.
A világhírű pármai sonkát az olaszok sárgadinnyével fogyasztják.
A lengyelek, ahol szintén nemzeti eledelnek számít a sonka, gyakran eszik hideg babsalátával (a szép nagyszemű un. "käfer" babból).
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!