Kis türelmet...
Hozzávalók:
![]() |
15 db tojásfehérje
45 dkg kristálycukor
50 dkg darált dió
3 dkg finomliszt
7,5 g zselatinpor
7,5 cl víz
3,75 dl 2,8 %-os tej
2 cs. vaníliás cukor
7,5 tojássárgája
18 dkg kristálycukor
45 dkg vaj /nem margarin, hanem teavaj!/
7,5 dkg darált dió
7,5 cl konyak
2,5 cl konyak
1 tábla fehér csoki
2 cikk tej-tortabevonó
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
2 púpozott evőkanálnyi sárgabarack lekvár
/A mennyiségekre nagyon figyeljünk!/
Elkészítés:
A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a habverés végén a kristálycukrot, apránként tovább verve, majd finoman beleforgatjuk a darált diót és a lisztet.
5 kerek lapot sütünk belőle. /Ez a mennyiség 26 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformába való!/ A mennyiséget pontosan osszuk el, hogy egyforma vastag lapokat kapjunk, mikor kisül, ez kb. 1 cm vastag lesz.
Én előre kivágok 5 db kerek sütőpapírt a tortaforma aljára, s ha megsült, ezzel együtt csúsztatom le, és mikor kihűlt, akkor húzom le róla. Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. A tetejére kiválasztom azt, amelyiknek a legszebb az alja, és azt teszem tetejének, aljával felfelé!
Krém:
A zselatinport megduzzasztjuk a hideg vízben. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük, gyorsan keverve felforraljuk és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint.
Ha teljesen kihűlt /közben azért néhányszor óvatosan keverjük meg/, kikeverjük a teavajjal, a darált dióval és a konyakkal.
A lapokat megspricceljük, vagy kenőecsettel megkenjük konyakkal, a krémet 5 részre osztjuk, a lapokat megtöltjük, oldalát is megkenjük, majd kis darált dióval bevonjuk. A tetejét lekenjük forralt baracklekvárral.
Felolvasztjuk a fehér csokit /én mikróban szoktam gyűszűnyi olajjal 1 percig/ és ráöntjük a torta tetejére, óvatosan kikenjük egészen a széléig.
Felolvasztjuk ugyanígy a tortabevonót és csiga alakban rácsurgatjuk a fehér bevonat tetejére, majd a közepétől 8 cikkben a kés hegyével óvatosan vonalat húzunk a széléig, ez adja meg a jellegzetes mintázatát!
A habtejszínt felverjük kevés porcukorral és a habfixálóval és a szélét körbe mintázzuk vele.
Nem olcsó, nem könnyű, de megéri!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Almás süti sütés nélkül
Mandulamag
Barackos sütemény
Zebra torta