Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Klári blogja

 

Turrón 


A turrón arab származású édesség, amit a 16. században hoztak be Spanyolországba. Legfontosabb összetevõi a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula. Sokféle típusa létezik, marcipános, kókuszos, kesudiós, mogyorós vagy éppen ez a kakaós. Volt szerencsém párat kóstolni Spanyolországban.


Ez a turrón kakaós ízesítésû, teljesen úgyis néz ki, mint egy tábla csoki, azt leszámítva, hogy nem kockákból, hanem nagyon vékony csíkokból állt.

Címkék: halva mézes turrón édesség

Tovább 

Az olívaolaj a legegészségesebb zsiradék - Ezt nem csupán orvosi jelentések, hanem nagy hagyományú nemzeti ételek is bizonyították. A görögök és spanyolok szûz, hidegen préselt olíva olaja nem csupán zamatos, de nagyon egészséges is. Akik disznózsírral, vagy olcsó napraforgó olajjal fõznek, el sem tudják képzelni azt az íz árnyalatot, amit az olíva olaj ad a mediterrán ételeknek.

Az olívaolaj elõnyeirõl és termesztésének módjáról egy spanyol képeslap melléklete közölt riportot, A folyékony arany címmel.

Címkék: extra olaj oliva szűz

Tovább 

A sangría (jelentése spanyolul ?érvágás?, a sangre ?vér? szóból) eredetileg Spanyolországból  származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú édes ízesített üdítõitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.

Az utóbbi idõkben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különbözõ fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf % körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott.

Címkék: ital sangría spanyol

Tovább 

 

 

Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres. (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass)

Címkék:

 Tortilla (Burgonyás omlett)

 

A burgonyát meghámozzuk, körömnyi darabokra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és
2 ev?kanál olívaolajon kisütjük. Ezután a hagymát is megfuttatjuk rajta, majd a burgonyát rádobjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk. Amikor a burgonya megpuhult, a serpeny?b?l sz?r?lapáttal kiszedjük és félretesszük.
A tojásokat sóval habosra keverjük, és a burgonyára csorgatjuk. A maradék olajat az üres serpeny?ben megforrósít-juk, a tojásos, burgonyás masz-szát beleöntjük.

Címkék: burgonya omlett tortilla

Tovább 

a paella

Legfõbb elv, ami maradék a konyhában van az mind bele. Minden húsféle, tengergyümölcsei, és akár zöldségfélék is. Ha vásárolni kell hozzávalókat, akkor a minimum:

20 dkg. sertéshús, 1 csirke mell, 20 dkg. rákhús, 20dkg. kagyló, 20 dkg rizs, 20 dkg. zöldborsó, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 1/4 liter húsleves, 2 dl fehérbor. 1 mokkáskanál sáfrány, só, bors, olívaolaj.

A húsokat apró darabra vágjuk (ragu nagyságura) A hagymát finomra a paprikát vékony csíkokra a meghámozott paradicsomot gerezdekre vágjuk.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 17 éve

Gazpacho hideg leves a spanyol - elsősorban az andalúziai - konyhában. Régi étel, ógörög és római források is említik, habár a paradicsom és a zöldpaprika, tehát a modern változat két legfontosabb alapanyaga az Újvilágból való, Európában csak a XVI. század óta ismert. A spanyol szakácskönyvek a gazpachót a saláták közé sorolják.Legismertebb változatában a gazpacho paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, víz, ecet, hagyma, uborka és zöldpaprika nyers keveréke, amelyet friss kenyérbélmorzsával sűrítenek. A gazpacho szó az arab nyelvből származik, eredeti jelentése: „áztatott kenyér”. Néha aprított zöldséget, tojást és zsemlekrutont is kínálnak hozzá, az andalúziai Malaga tartományban készülő változat pedig mandulát és szőlőt is tartalmaz.

Tovább 

 

 

A manchego a legismertebb spanyol sajt. A manchego juhsajtot jelent, ami a tej eredetére utal. A sajt két kilós tömbökben készül félkemény vagy kemény formában. A szine pedig világossárga vagy arany. A héja barna, néha sötétbarna vagy fekete amely egy karakterisztikus mintát alkot.

Az íz a sajt érettségi fokától függûen lehet friss savanykás vagy zamatos puha. Az érettségi fokai a következõek: friss, 3-4 hónapos érett vagy egy éves öreg. Ahhoz hogy ezt a sajtot tartósítsák olívaoljaba teszik.

Címkék: juh manchego sajt spanyol

Tovább 

Extraszûz vagy sansa?

Az olívaolaj egészséges, de az olívaolajok különféle változatai között nagy különbség lehet.

 

A mediterrán országokban, ahol az olivaolaj a konyha legfontosabb alapanyaga, az egy fõre jutó extraszûz olívaolaj fogyasztás havi 1,3 liter. Ezekben az országokban a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Sajnos kevesen tudják, hogy mit takar az extra szûz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettõl messze elmaradó sansa (pomace, orujo) névre hallgató (mellék)termék közti különbség.

Címkék: Bogyó extra olaj oliva sansa szűz

Tovább 

A spanyolok számára a sonka nem egyszerûen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni.

 Elsõ látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerûen sózással tartósítják. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt, s a spanyol sonka már ekkor olyan jó hírnek örvendett, hogy Diocletianus császár is említést tesz róla írásaiban.

Címkék: sonka spanyol sózott érlelt

Tovább 

Szombaton elmentünk az Es Trenc strandra. Tényleg büdi a sófõzde, viszont egy rövid részen szûk az út csak. Amikor mi voltunk, a parkolójegy 6 euróba került. Onnan még kell egy kevéskét cammogni. Es Trenc gyönyörû, ha nem látod pl. a már említett Cala Virgilit, vagy Cala Mondragot. Tényleg fehér a homok, kristálytiszta a víz, csak ha szeles az idõ - mint akkor, amikor mi voltunk - akkor kiúszik a partközelbe az összes moszat és egyéb növényzetek. Ami kellemetlen, ha fürdeni akarsz, és ezt még a hullámok sem kárpótolják.

Címkék: mallorca spanyol sziget tenger

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu