Kis türelmet...
EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK SZÓTÁRA
17 éve | 0 hozzászólás
? Azafrán, sáfrány - Crocus sativus >>>Tovább
spanyol sáfrány, valódi sáfrány, bécsi sáfrány; saffron, safran
A sáfrány megnevezés, amelyik a legtöbb európai nyelvben kizárólag ezt a növényt jelöli, az arab "za'fran" (sárga) szóból származik.
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízû növényi fûszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi.
A sáfrány hagymás, évelõ dísznövény, gyökérgumókkal szaporítható, lila virágjának három sötétvörös bibéje van.
17 éve | 0 hozzászólás
17 éve | 0 hozzászólás
A kicsumázott fél paprikákat alufólián 20 percig süssük a sütőben, míg a bőrük megfeketedik.
Vegyük ki és takarjuk be szorosan a fóliába 15-20 percre.
Addigra kihűlnek és a keletkező gőz fellazítja a bőrüket, így könnyen leszedhető a húsukról.
17 éve | 0 hozzászólás
? Sangría (vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítõ)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termõvidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetõen vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztõ környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedût, amely õszibarackkal vagy nektarinnal készül.
17 éve | 0 hozzászólás
rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likõrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szõlõbõl és a Pedro-Ximéneznek nevezett szõlõfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.
17 éve | 1 hozzászólás
Egy élménybeszámoló Valenciából:
Reggelire kipróbáltuk a helyi speckó italt a horchatát. Épp a legrégebbi horchateriába tévedtünk be a Santa Catalinaba. Elmesélem, hogyan is kell ezt az italt elképzelni. Tulajdonképpen jó pohár hideg tej, aminek meglepetésszerûen erõs marcipán íze van. Sajnos a marcipán vízválasztó az édességkedvelõk között is, így aztán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.
17 éve | 0 hozzászólás
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
A legjobb magyar éttermek
17 éve | 4 hozzászólás
A vendéglátó szakma neves szakemberei
(séfek, étteremtulajdonosok) és újságírók által összeállított
toplista Magyarország legjobb éttermeirõl
(ábécé sorrendben, 2006. évi adat)
A szakmai zsûri által háromcsillagosnak nyilvánított éttermek:
A szakmai zsûri által kétcsillagosnak nyilvánított éttermek:
A szakmai zsûri által egycsillagosnak nyilvánított éttermek:
Címkék: csillag kitűnő legjobb magyar séf étterem
Utolsó hozzászólás
Tovább