Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Klári blogja

A vendéglátó szakma neves szakemberei
(séfek, étteremtulajdonosok) és újságírók által összeállított
toplista Magyarország legjobb éttermeirõl
(ábécé sorrendben, 2006. évi adat)

 

A szakmai zsûri által háromcsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Faust's étterem - Budapest
  2. Gundel étterem - Budapest
  3. Lou Lou étterem - Budapest
  4. Páva étterem - Budapest
  5. Rosenstein étterem - Budapest
  6. Tanyacsárda - Lajozsmizse

A szakmai zsûri által kétcsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Admirális étterem - Érd
  2. Alabárdos Étterem - Budapest
  3. Arany kaviár étterem - Budapest
  4. Fehér szarvas étterem - Eger
  5. Fregatt Arizona étterem - Pécs
  6. Kistücsök étterem - Balatonszemes
  7. La Maredo étterem - Gyõr
  8. Matteo étterem - Budapest
  9. Oliva étterem - Veszprém
  10. Ráspi étterem - Fertõrákos
  11. Spoon Café and Lauge - Budapest
  12. Tercia étterem - Sopron
  13. Villa Medici - Veszprém

A szakmai zsûri által egycsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Baraka Restaurant & Lauge - Budapest
  2. Bock bisztró - Budapest
  3. Budavári Fortuna Étterem - Budapest
  4. Kakas étterem - Budapest
  5. Mokka Café & Restaurant - Budapest
  6. Múzeum Kávéház és Étterem - Budapest
  7. Spoon étterem - Budapest
  8. Tom George étterem - Budapest
  9. Vadrózsa étterem - Budapest

Címkék: csillag kitűnő legjobb magyar séf étterem

Utolsó hozzászólás

Varga Viola üzente 13 éve

Hello, én is ajánlanék egy nagyon jó budai éttermet. Jardinette Étterem, mindenképpen próbáljátok ki, ha van lehetőségetek még a nyáron, mert a kerthelyiség nagyon hangulatos!
www.jardinette.hu

Tovább 

 

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK SZÓTÁRA

abiu
afrikai olajpálma
akébia
aki
akiszilva
aligátorkörte
ambarella
amerikai datolyaszilva
amerikai mogyoró
ananász
ananászcseresznye
annóna
aranybab
aranykanálfa
arany mombinszilva
arazá
árvamimóza
atemoja
ausztrál dió
avokádó
babakó
babkávé
balzsamalma
balzsamtök
banán
banánmarakuja
baobab
bámia
barackpálma
barbadoszi cseresznye
bársonyalma
batáta
bengálibirs
bergamotcitrom
bergamotnarancs
bilimbi
biribá
bogyósjukka
bordás szivacstök
brazil cseresznye
brazil dió
brazil guáva
buritipálma
cédrátcitrom
ceyloni egres
chilei araukária
citrancs
citrom
citronád
citronátcitrom
Costa-Rica guáva
cukoralma
cseresznyemirtusz
cserimoja
csillagalma
csillaggyümölcs
csirimojó
csironja
csodabogyó
csupacsupa
datolya
datolyaszilva
dél-amerikai szapota
dinnyefa
dumpálma
durián
dzsambolán
dzsekfrút
dzsenipa
dzsenipapó
édesburgonya
édes citrom
édes granadijja
egymagvú tök
ehetõ gyertyafa
ehetõ inga
Engelmann fügekaktusz
fásalma
fehér szapota
feijoa
fejesakác
fekete datolyaszilva
fenyõmag
festõ mangosztán
filodendron
florentina
földicseresznye
földimandula
földimogyoró
földiszederdzsem gy.

Címkék: exotikus gyümölcs ismeretlen távoli

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Egy keresztrejtvényhez kellett volna, de itt nem találtam. Végül ráakadtam valahol.

Josta

Érdemes beilleszteni. :)

Tovább 

A dubai konyha mesterien ötvözi a különböz? közel-keleti konyhák hagyományait.

A régióban jól ismert "kötelez?k" - mint a rizzsel töltött szõlõlevél, a humusz vagy a shawarna (alias gyros) - mellett a helyi specialitásokat se hanyagoljuk el! A bárány elkészítéséhez Dubaiban is remekül értenek, különösen finom a matchbous (fûszeres bárányhús rizzsel) és a hareis (zsenge bárány párolt búzával).

A desszertek szintén kitûnõek: az Umm Alit - szó szerint Ali mamáját -, az Esh asarayát - a hárem kenyerét - és a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstoljuk meg.

Címkék: Dubai arab bárány gyros humusz étel

Tovább 



?
Azafrán
, sáfrány - Crocus sativus >>>Tovább
spanyol sáfrány, valódi sáfrány, bécsi sáfrány; saffron, safran
A sáfrány megnevezés, amelyik a legtöbb európai nyelvben kizárólag ezt a növényt jelöli, az arab "za'fran" (sárga) szóból származik.
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízû növényi fûszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi.
A sáfrány hagymás, évelõ dísznövény, gyökérgumókkal szaporítható, lila virágjának három sötétvörös bibéje van.

Címkék: Fűszer sáfrány

Tovább 

Paella
spanyol nemzeti étel: különféle húsokkal, tenger gyümölcseivel és zöldségekkel fõzött sáfrányos rizs. Spanyolország Földközi-tenger menti, rizstermesztõ vidékeirõl terjedt el; a leghíresebb a valenciai paella.
Az ételt a paellera nevû lapos, füles serpenyõfélében fõzik, és hagyományosan abból is fogyasztják.
Elkészítése a következõ: a kicsire vagdalt húst (csirkét, sertést, nyulat) vagy a tenger gyümölcseit (garnélát, szkampit, kagylót, tintahalat) olívaolajban párolják hagymával, fokhagymával és zöldfûszerekkel, majd kiveszik a paellerából és félreteszik.

Címkék: paella spanyol étel

Tovább 

Pimiento
sült, a bőrétől megfosztott, kimagozott paprika



A kicsumázott fél paprikákat alufólián 20 percig süssük a sütőben, míg a bőrük megfeketedik.
Vegyük ki és takarjuk be szorosan a fóliába 15-20 percre.
Addigra kihűlnek és a keletkező gőz fellazítja a bőrüket, így könnyen leszedhető a húsukról.

 

Címkék: grill paprika pimiento sült


?
Sangría
(vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítõ)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termõvidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetõen vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztõ környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedût, amely õszibarackkal vagy nektarinnal készül.

Címkék: bor gyümölcs sangria spanyol

Tovább 

Aguardiente = (törköly)pálinka
Anís = ánizslikõr
Brandy (de Jerez) = spanyol konyak
Cava = spanyol pezsgõ, száraz habzóbor
Chider (sidra) = almabor
Malagabor, malaga = csemegebor

rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likõrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szõlõbõl és a Pedro-Ximéneznek nevezett szõlõfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.

Címkék: bor ital pezsgő pálinka spanyol

Tovább 

oda megyünk lakni, ahol horchata-t kapni

 

Egy élménybeszámoló Valenciából:

Reggelire kipróbáltuk a helyi speckó italt a horchatát. Épp a legrégebbi horchateriába tévedtünk be a Santa Catalinaba. Elmesélem, hogyan is kell ezt az italt elképzelni. Tulajdonképpen jó pohár hideg tej, aminek meglepetésszerûen erõs marcipán íze van. Sajnos a marcipán vízválasztó az édességkedvelõk között is, így aztán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.

Címkék: Valencia horchata ital

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 17 éve

  • Chufa de Valencia - Cyperus esculentus L. var. sativus mandulafű; a palka- vagy sásfélék (Cyperaceae) családjába tartozó, ehető föld alatti gumókat fejlesztő földimandula, más néven ehető palka, kávégyökér vagy tigrismandula;chufas, tigernuts, Erdmandeln, Tigernüsse, noix tigrées, souchetA 4000 éve ismert, mediterrán eredetű mandulafű sárgás-barnás rizómája, a földimandula 5-20 cm nagy, 'llargueta' (hosszúkás) vagy 'gordeta' (gömbölyű) formájú ehető gumó. Főleg “horchata”-ként fogyasztják, ami a tehéntej és a szójatej alternatívájaként egy egészséges, vegetáriánus mandulatej. A rizómák levéből készül. Frissítő, tápláló , gazdag ásványi sókban, E- és C-vitaminban.A rizómák két évig raktározhatók és vízbe áztatva néhány óra után felhasználhatók.

Aceite de oliva
olívaolaj
Spanyolország a világ vezetõ olívaolaj gyártója, évi termelése megközelíti az egymillió tonnát, ami a Föld össztermelésének mintegy 20 százaléka. Az országban összesen 220 millió olajfa van, 370 ezer gazdaságban. Tíz fõ termõvidék található az országban, melybõl Andalúzia az éves olívatermeléshez kb. 75 %-kal járul hozzá. Az itt található fõ fajták a Hojiblanca, Lechin de Sevilla, Picual, Picudo, Ocal és Verdial olíva fajták, amelyekbõl az olívaolajok ízének és színének széles kavalkádját állítják elõ.

Címkék: folivaolaj tajta termelés

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu