Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Miért február 24-e a szökőnap és nem 29-e, avagy kinek is van négyévente születésnapja?

2008 szökőév, hossza 366 nap, amit hagyományosan egy szökőnap "betoldásával" oldunk meg. A szökőnap azonban nem február 29-ére, hanem 24-ére esik, aminek naptártörténeti okai vannak.
Emlékszünk még a klaszikus matematikai fejtörőre: negyven éve született, de csak tízszer volt születésnapja. Mikor született az illető? Február 29-én, szökőnapon – válaszolta sok kisdiák lelkesen, a matematikatanárok többsége pedig bólogatott hozzá.
A megoldás viszont helytelen. A szökőnap ugyanis négy évente február 24-e, ilyenkor ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24-28-a közé eső névnapok pedig egy nappal tolódnak.

Akit tehát Elemérnek hívnak, négyévente február 29-én ünnepli névnapját, egyébként pedig február 28-án.

Aki szökőévben született Elemér napján, február 29-én, nyugodtan ünnepelheti születésnapját a többi évben február 28-án. Kellemetlenebb a helyzete annak, aki szökőévben született február 24-én, szökőnapon, neki valóban csak négyévente van születésnapja. Az eltolás mindenkit érint, aki február 24-28 között született, nekik elméletileg négy évente illene egy nappal elcsusztatni születésnapjuk ünneplését.

A caesari reform

A ma használatos naptár történetében most nem mennénk vissza az ókori keleti népekig, a rómaiaknál vágnánk bele a kalendárium rejtelmeibe.

A rómaiak kezdetben 10 hónapból álló, 29-30 napos éveket használtak, később 12 hónapra bővítették a naptárt. A 365 és 1/4 napos luniszolár évet Julius Ceasar vezeti be. Caesar ie. 46-ban elrendelte, hogy az év 365 napból álljon a hónapoknak ma is szokásos hosszával, de az 1/4 nap miatt minden negyedik évben a február 23-ika után egy napot iktassanak közbe.

A szökőévet bisextilisnek nevezték, mert febr. 23-ika a 6-ik nap volt márciustól számítva, és a reform keretében tulajdonképpen ezt a napot kettőzték meg. A juliáni naptárt a keresztények is átvették.

A Gergely-naptár

A Föld nap körüli pályája azonban nem 365 ¼ nap, hanem 365 nap 5 óra 48 perc, 46,17 másodperc, ezért a naptár és a valós idő között napi 11 perc eltérés alakult ki. Ez 129 év alatt egy teljes napot jelentett, a XVI. századra pedig már 13 napot.

Ezért XIII. Gergely pápa 1582-ben elrendelte, hogy október 4-e után 15-ét írjanak. Továbbá úgy döntöttek, hogy minden negyedik év, azaz azok az évek, amelyek évszáma néggyel osztható, 366 napos szökőév legyen, de a százados évek, 1600, 1700 stb. közül csak azok, melyek 400-zal oszthatók. Tehát 1600 szökőév, de aztán 1700, 1800 és 1900 közönséges évek maradnak.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ezek hasznos infók, köszi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Boldog szülinapot!

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszönöm .

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Szia Ágika!
Ezért szeretem ezt a klubot, mert sok olyan tagja van, mint TE, akitől igen sokat tanulok. Köszönöm.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Köszönöm ezt az összeállítást.(Az anyukám is ma ünnepelné a születésnapját)

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Köszi szépen.
Jó vagy nem aki szökőévben született febr. 29 én
nem is tudom.
Az olimpia mindig szökőévben van és lesz az idén is.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm Ágikám az érdekességet a naptárról! Szép vasárnap délutánt kívánok neked, és mindenkinek! Puszi! Várom a további blogbejegyzéseidet!! :):)

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Véletlen, hogy nem sokkal ezelőtt ezt a cikket tanulmányoztam? Engem is foglalkoztatott ez a kérdés. Jó, hogy írtál róla.


http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20080206-szokonap.html


Sajnos nem hajlandó linkelve betenni a címet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm Ági ezt én is tapasztalom mivel ma van a szülinapom igy mindig mivel Mátyás npon születtem,igy nekem is négyévente változik a nap.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu