Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Március 7. - Tamás napja

E nap egy a „közönséges" napok közül. Semmiféle különösebb szokás, cselekmény nem kapcsolódik hozzá. Mindenki teszi az időhöz alkalmazkodó és szükséges dolgát. Csak egy-két szólás maradt fenn Tamással kapcsolatban: „Tamás, aki jobb ember, mint három más!” Vagyis jobb, mint szeptember, november, december, azaz a három ember nevű hónap időjárása. „Ami másé, nem Tamásé.” Ez azt jelenti: „Ami tiéd, vedd el, a másét kerüld el.”

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

Március 9. - Franciska napja

Franciska napja időjósló nap. Azt tartják a bácskai meg a baranyai öregek, hogy amilyen időjárás uralkodik Franciska napján, olyan lesz egész márciusban.

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

Március 10. - 40 vértanú napja

Időjárásmutató nap. Azt állítják az időjárást figyelő földművesek és pásztorok, hogy e nap időjárása 40 napig tart. Különösen az e napi hideg, fagy okoz gondot, mert „ha fagy 40 vértanú napján, még 40 napig várhatjuk a zord időt.

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

Március 12. - Gergely napja

A csillagászati télutó sokszor bevált határnapja volt március 12-e, Gergely napja, eredetileg a diákság ünnepe. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, ezen a napon emlékeztek meg a 604-ben elhunyt Nagy Szent Gergely pápa "égi születésnapjának", azaz halálának évfordulójáról.

network.hu
     Amíg Balázs a diákság, addig Gergely az iskolák patrónusa volt.  Ahogy a máig népszerű csíziós versike is mondja: "Gergely napja ritka, ha jó. Hideg, szeles, sokszor van hó." Való igaz, hogy ekkor még, az erőteljesebb fölmelegedést megelőzően, Gergely, a rossz ember könnyedén megrázhatja hószakállát, de ezt már nem vették zokon a Benedekben bizakodó szántóvetők. Mivel a kötelező iskolába járást csak a 19. század végén vezették be, ezt megelőzően a tanítók toborozták a diákokat. Ekkor a tanévkezdés és zárás ideje a Gergely nap körüli időszakra esett.A Gergely napi ünnepséget a tanítók szervezték, irányították és abban maguk is tevékenyen részt vettek. Ezen a napon a kisiskolások tarka, csúcsos süvegben járták körbe a falut, és "Gergelyeztek". Kicsit a katonatoborzásra emlékeztetően hívogatták leendő pajtásaikat az iskolába. A gyerekek vidám jelmezes felvonulással, köszöntők éneklésével és dramatikus játékokkal emlékeztek Gergely pápára, bemutatták az iskolai életet. Valamikor a Gergely-nap volt a téli szünet vége, a gyerekhad ilyenkor gyülekezett újra az iskolában, és a Gergely járással összegyűjtött ajándékok elősegítették a szegény diákoknak az újrakezdést.Az adománykérő énekek a deákos nyelvezetet próbálták utánozni.„Adjatok szalonnát,omne dignum leverendum laude.”

 

 

network.hu   network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Március 17. - Gertrúd napja - Guzsalyütő nap

Ez azt jelenti, hogy az asszonyoknak is be kell fejezniük a téli munkának számító szövést, fonást. Fel kell készülniük a rájuk váró tavaszi munkára, hiszen már jön a jó vetőidő, vele a vetés és más egyéb kerti munka.

 

 

 

 

network.hu   network.hu

 

 

 

 

 

 

 

network.hu   network.hu

 

 

 

 

 

 

 

Március 18. - 19. - 20. - Sándor, József, Benedek napja

A legismertebb időjárási regula szerint: "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget".

Baktat három vándor,

Benedek, József, Sándor.

Elöl megyen Sándor,

Sándor után József,

József után Benedek,

Ők hozzák a meleget.

 

 

 

 

Sándor az első meleghozó nap. Az Alföldön Sándor névünnepét március 18-át tartották alkalmasnak a fehérbab vetésére. A Dél-Alföldön sokfelé Sándor napján hajtották ki először a nyájat a juhászok.

network.hu

A legtöbb népszokás József naphoz kötődik: Szent József a famunkások védőszentje. Sok vidéken ezen a napon hajtották ki a jószágot először a legelőre, de véglegesen majd csak György napon.

A hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg először, mert "Szent József kiosztotta nekik a sípot".

A méhészek is ekkor engedik ki a méhrajokat. „Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe induljatok, rakodjatok, mindön mézöt behordjatok.” A méheket igen szűzies életet élő állatoknak tartották, ezért készítették a gyertyát - Jézus jelképét - viaszból és nem faggyúból.
Ezen a napon várták a messzi útról visszatérő gólyákat is, és ha piszkos volt a tolluk, abból bő termésre, a fehér tisztaságukból pedig szűk esztendőre következtettek.

Bár a népi tapasztalás azt sugallta, hogy József után már kalapáccsal sem lehet a füvet visszaverni a földbe, a nap derűje, borúja, vagy a szele az elkövetkező negyven nap időjárását is megmutatta.

Alföldi hiedelem szerint, ha szivárvány jelenik meg József-napon az égen, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros jó bortermést ígér.

Észak-Magyarországon a József-napi rossz idő sok halottat jövendöl arra az évre. Szeged környékén uralkodott az a hiedelem, ha József napján megdördül az ég, Péter-Pálkor jég veri el a határt, viszont jó bortermés várható.

                           

network.hu 

 

 

 

network.hu

              

Benedek napján van a tavaszi napéjegyenlőség, a tavasz hivatalos kezdete. „Sándor, József, Benedek jünnek a jó melegek." „Benedek zsákszámra hoz meleget." „Benedek zsákba hozza a meleget."

Ezen a napon a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő. Innen a neve: „napéjegyenlőség”.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

A zsák meleg. 

A hosszú tél után Szent Péter egy zsákba kötve elküldötte Sándorral a meleget a földre. Sándor ment, mendegélt, de nagyon elfáradt a meleg súlya alatt. Hiába törölgette a homlokát, lazította a ruháját, szomjas és fáradt maradt. Amint körülnézett, meglátott a Tejút mellett egy vendégfogadót. Hogy megpihenjen, ott lerakodott és iddogálni kezdett. Közben pillája elnehezült – ottfeledkezett.

Szent Péter már megsokallta a földi embereknek a meleg utáni könyörgését, és Sándor után elküldte Józsefet, hogy keresse meg.

Kereste, kereste, végre megtalálta a fogadóban. A bor mellett azonban ő is megfeledkezett arról, hogy miért küldték.

- Eriggy, fiam, Benedek, aztán nézz utána, hol kujtorog a két mihaszna! – indította útjára a harmadikat is az öreg Péter.

De biz, Benedek is úgy járt, mint a másik kettő, mert a Tejút melletti fogadóban igen jó bort mértek.

Az öreg Péter csak várta, leste, mikor ér a földre a meleg. Lenézett az égből, de a jámbor vándorokat sehol sem látta. Nagyon megharagudott, és Mátyást küldte a földre, de most már korbácsot is nyomott a kezébe.

Mátyás hamarosan rájuk akadt a fogadóban, mert már nagyon jó kedvük volt, dalolásuk messzire elhallatszott. Bement hozzájuk.

Amikor a három víg koma meglátta Mátyást ostorral a keziben, gyorsan szedték a sátorfájukat, és siettek a földre a zsák meleggel. Hírtelen nagy meleg lett, minden jég megolvadt.

Ezért mondják rájuk az ismert regulát, Mátyást pedig ezért tisztelték meg a jégtörő névvel.

 

 

 network.hu

 

 

 

 

 

Március 24. - Gábor napja   

 

 

 

Vetni kell a káposztát és a káposztaféléket – mondják a kertészkedő háziasszonyok. De vigyázni kell, ha távolabbi földre esik a vető, úgy nézze, hogy ne találkozzék útközben kakassal, mert majd repce nő a káposzta helyett.

    

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

Március 25.- Gyümölcsoltó boldogasszony - Gyümölcsoltó - fecskehajtó boldogasszony napja

Régi hagyomány szerint e napon kell oltani, szemezni a fákat. A Skolasztika névünnepén  levágott, és a pincében tartott oltóágak felhasználására ekkor került sor, és a gyümölcsfákat a reggeli mise után kezdték beoltani. A Göcsejiek úgy tartották, hogy az e napon beoltott fát nem szabad kivágni, mert vér folyna belőle. A délvidéken ilyenkor a békákat is megfigyelték hajdanán: ha megszólaltak, abból még 40 napi hideg időre következtettek. Okkal nevezik e napot fecskehívogatónak, mert ekkor már a déli szél hazafelé tereli ereszeink lakóit.

„Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője.”

 

 

 

 network.hu   network.hu

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

L. Ágnes üzente 16 éve

Megint egy csomó hasznos dolgot tudtunk meg Tőled, a népművelőtől! Köszi, szükség van a frissítésekre, nhány dolgot már elfelejtettünk.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm Ágikám, hogy elküldted nekem is ezt a szép és tartalmas összeállítást! Szép munka, gratulálok! Szép estét kívánok! Puszi!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi Ági, nagyon jó és tartalmas az összeállításod.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Kertcsillag! Boldog szülinapot kívánok!

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Nagyon jó az összeállításod!! Sok érdekes hagyományról olvastam most is. Köszönöm.
Március 7.
Nekem tőbb ez a nap a születés napom.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ági nagyon örülök amikor ilyeneket küldessz ,legaláb minden régi népszokást,és a nevekhez fűzödő dolgokat is megismerjük részletesen.köszönöm.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm nagyonn jó volt ,nem mindeggyik népszokásról hallotam idáig.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Irigylésreméltó a régieknek azon jó tulajdonsága, hogy volt idejük megfigyelni a természetet, az időjárás változásait összekapcsolni naptárral, bibliai alakokkal.
Próbálná ezt most valaki megvalósítani!!!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Nagyon jó az összeállításod!! Sok érdekes hagyományról olvastam most is. Köszönöm.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nagyon tetszik az összeállitásod, köszönöm.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu