Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

December 13. az év legrövidebb napja. "Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja."

 

Lúcia 304 körül Siracusában született, Szicilia szigetén gazdag nemesi családból. Egyszer, amikor beteg édesanyjával Szent Ágota sírjánál imadkozott, a szent megjelent előtte, és megjósolta neki vértanúságát. Miután anyja meggyógyult, Lúcia úgy döntött, immár örökre Jézus Krisztus jegyesének tekinti magát, és szűzi életet él. Erre azonban vőlegénye bosszúból feljelentette a fejedelemnél, aki Lúciát bordélyházba küldte. Ekkor azonban csoda történt, s Lúciát még két ökörrel sem sikerült elvontatni helyéről, majd olajjal és szurokkal akarták megégetni, ám a tűz sem fogott rajta. Végül rabtartói vágták el a torkát. Halála előtt még befejezte imáját, és megjósolta a keresztényüldözések végét.

 

network.hu

 

 

Sírja fölé később bazilika épült. Mivel Lúcia Jézus Krisztus menyasszonyának vallotta magát, ezért házasságszerző szent, s az eladó lányoknak mennyei pártfogója. Legendája szerint mivel pogány kérője Lúciában legszebbnek a szemeit tartotta, ezért a leány kivájta azokat, és elküldte neki. A Szűzanya azonban még szebbekkel ajándékozta meg. Innen fakad, hogy a szemfájósok védőszentjeként is tisztelik.

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a Lúcia-magyarul Luca- név a Lux (világosság) szóból származik, s ünnepét az Egyház nem véletlenül tette épp december 13-ra. E nap ugyanis a Gergely-naptár (1582) előtt az esztendő legrövidebb, így legsötétebb napja volt, ami egyúttal a téli napfordulat kezdő napját jelentette.

 

 

A Szent Luca-alak a sötétség miatt átalakult Luca-boszorkánnyá. A bűbájosok, boszorkányok, rontások ellen úgy védekeztek, hogy Luca előestéjén minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen. A kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket.

 

 

network.hu

 

Egyes vidékeken fokhagymával rajzoltak keresztet az ólak ajtajára, s közben mondogatták: "Luca, Luca, távol légy!"

A seprűket is eldugták a boszorkányok elől.

E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.

 

 

Akárcsak a téli ünnepkör más napjain, ilyenkor is jósoltak az első látogatóból a várható állatszaporulatra. Ha Luca reggelén férfi lép először a házba, akkor a szaporodás bika lesz, s ha nő, akkor a szaporodás ünő lesz.Luca napkor, ha megverjük a diófát, következő évben jó termés lesz.Sok helyütt Luca estéjén – Luca segítségével készítik el a gyógyfüvekből az orvosságokat az állatoknak.A néphagyományban igen jelentős nap, Luca méhében hordozza az újesztendő reménységeit, igaz gondjait és próbatételeit is.

 

 

A naphoz fűződő hiedelmek főleg naptári jellegűek, és főleg a tyúkok termékenységvarázslatához kötődnek. A praktikák, mágikus eljárások és szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.

 

network.hu

 

 

- Tilos varrni, mert "bevarrják a tyúk fenekét. - Éjjel 12 órakor megbökdösik a tyúkokat piszkafával, hogy jól tojjanak. Ha nem volt tojás, aszt mondták: Nem jól piszkafáztunk!- A gazdasszony minél többet üljön, vagy feküdjön napközben, hogy a kotlók is jó ülősek legyenek. . „Ülni kell a kuckóban, hogy sok kotlóstyúk legyen!” - Az ősszel eltett ágas-bogas, újas tingirit (= tengeri, kukorica) Lucanapján reggel és karácsony másnapján etették meg a tyukokkal, hogy sok legyen belőlük, jól szaporodjanak.- Darált napraforgóval apró pogácsákat sütöttek, hogy a tyúkok sokat tojjanak. Legalább hét féle magot szórtak nekik Lucakor.- Országszerte ismert hiedelem volt, hogy ilyenkor a gazdasszony, „Aki soha életében nem lopott, Luca napján lopott a szomszédtól egy marék szalmát s egy tojást, betette a tojófészekbe s azt mondta: „A mi tyúkunk tojjogájjon, a szomszidé kotkodájjon!”

 

 

KOTYOLÁSA Dunántúl egyes falvaiban a közelmúltig szokás volt a Luca-napi kotyolás. Fiúgyerekek házról házra járva mondták, énekelték a termékenységvarázsló mágikus szövegüket:

"Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!
Kolbászuk olyan hosszú legyen, mint a falu hossza,
Szalonnájuk olyan széles legyen, mint a mestergerenda,
Zsírjuk annyi legyen, mint kútban a víz!
Annyi pénzük legyen, mint a pelyva,
Annyi csirkéjük legyen, mint a faszál,
Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag!
Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!"

 

Vagy más vidékeken a következőt mondták:

Luca-Luca kitty-kottyTojjanak a tiktyok, luggyok!Kalbászunk olyan hosszi legyen, mint a falu hossza!Szalonnájuk olyan vastag legyen, mint a mestergerenda!Zsírjuk annyi legyen, mint kútba a víz!Pénzük annyi legyen, mint pelyvakutyóba a pelyva!

Lányok csöcse akkora legyen, mint a bugyogakorsó!

Lányok segge akkora legyen, mint a kemence szája!Fejszéjek, fúrójuk úgy álljon a helibe, mint az én tököm a helibe!Luca, Luca kitty-kotty tojjanak a tiktyok, luggyok! 

A kotyolók térdük alá szalmát tettek, amit azután a gazdasszony a tyúkok alá vitt. A vendégeket a konyhában ültették le, és úgy tartották, szerencsét hoz a tyúkokra, ha aznap legény érkezik elsőnek a házhoz. A kotyolók Ajándékba tojást kaptak, de ha nem, akkor fenyegetőzni kezdtek: "Egy csirkéjük legyen, az is vak legyen!"

network.hu

Ugyancsak tiltották a tökmagtörést, nehogy törjenek a tányérok a következő évben. Óvakodtak a kenyérsütéstől is, merthogy ilyenkor Luca "ráül a lapátra, oszt összenyomja a kenyeret".

Ajánlatos volt viszont a Luca-napi fosztás. Ahol ilyenkor ezt tették, ott - a jóslás szerint - a tyúkok a következő évben "jól szétrepültek", sokat tojtak. Máshol meg a szomszéd favágójától kellett forgácsot lopni. Ezt a tyúkólba tették, hogy az állatok egész évben jól tojjanak.

 

LUCABÚZA

Tányérban, meleg helyen búzát csíráztatott e naptól kezdve a gazdasszony. Volt, ahol gyertyát vagy pohárban égő mécsest is tettek a búza közepébe. Jó jelnek számított, ha a búza Karácsonyra szárba szökkent (30-40 cm).A
következő esztendőre jó termést jósolt.

network.hu

LUCAHAGYMA

Luca-napján hat vöröshagymát félbevágtak, kiszedték a közepét, sót szórtak a belsejébe. Attól függően, mennyire eresztett levet egy-egy fél hagyma, következtettek a jövő év hónapjainak csapadékosságára.

LUCAKALENDÁRIUM

Lucától Karácsonyig minden nap megfigyelték az időjárást, abból következtettek a következő év hónapjainak időjárására.


LUCAPOGÁCSA

Tollat tettek a pogácsákra, és akié megperzselődött, az közeli halálra számíthatott.
A jövendőbeli neve is kiderült a pogácsákba belesütött nevekből. Ugyanezt a célt szolgálta a LUCACÉDULÁK készítése is: 12 cédulára férfineveket írtak, Luca-naptól Karácsonyig minden nap tűzbe dobtak egyet, és amelyik utoljára maradt, az mutatta a leendő társ nevét.

Egyes vidékeken pénzt is sütöttek a pogácsákba. Aki a pénzes pogácsát kapta, az anyagi jólétre számíthatott a következő évben.

 

 

network.hu

 

 

LUCA-ZÖLDÁGHAJTATÁS

Ha az ágak Karácsonyra kizöldültek, a lány hamarosan férjhez ment. :-)

A lányok somgallyat tettek a vízbe, hogy karácsonyra kizöldüljön. Ezt magukkal vitték az éjféli misére, utána titokban megérintették azt a legényt, akit ily módon is igyekeztek magukhoz kötni.

 

Luca napján kezdték fonni az ún. lucasugarat (= ostort) karácsony estéjéig. Akkor ezzel pattogtattak. Azt tartották, ezzel könnyen lehet kezelni az igavonó állatokat.

 LUCASZÉKE

"Lassan készül, mint a Luca széke...", tizenkét napon keresztül mindig dolgoztak rajta egy keveset, hogy Karácsonykor az éjféli misén a templomban ráállva megláthassák, ki a boszorkány, akik ezen az éjszakán szarvat viseltek. Utána gyorsan el kellett égetni a széket, nehogy elverjék a gazdáját a rajtakapott boszorkányok. Az is védett ellenük, ha a hazavezető úton mákot szórt el a szék gazdája - a boszorkányok ugyanis kénytelenek voltak összeszedni, és addig meg lehetett menekülni tőlük.
A lucaszék kilencféle fából: kökény-, boróka-, jávor-, körte-, som-, jegenyefenyő-, akác-, cser- és rózsafából készült. Szöget nem lehetett beleverni, az ékeket bükkfából faragták. Kerek szék volt, három lábbal.

Egyes vidékeken a keresztúton is ráálltak a lucaszékre, mert itt gyülekeztek a boszorkányok.

 network.hu   Luca-napi alakoskodás 

Fehér lepelbe öltözött legények, esetleg lányok, asszonyok, arcukat belisztezték, vagy fehér tüllkendőt tettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. Lisztbe mártott tollseprűvel sepregettek. Egyes helyeken a lányokhoz jártak, másutt a gyerekeket ijesztgették vagy a fonóházakat keresték fel. Volt, ahol a tyúkokat is megpiszkálták. Egyedül vagy többen jártak. A Luca néha büntet, néha ajándékoz.

 

network.hu

 

 

Szerelmi jóslások:

De legelterjedtebbek a szerelmi jóslások voltak. Leggyakrabban derelyét főztek ezen az estén. Mindegyikbe egy fiúnevet rejtettek el. A derelyét vagy gombócokat forró vízbe dobták, majd azt, amelyik elsőnek "felugrott", gyorsan kikapták. Az abban elrejtett fiúnév jelentette a jövendőbeli keresztnevét. Vagy ólmot öntöttek, hogy megtudhassák leendő férjük foglalkozását. Egy másik jóslás szerint a papírszeleteket a lányok egyesével a tűzbe dobták. Csak az utolsó cédulát hagyták meg, mert a ráírt név mutatta a vőlegény nevét.

A szemétdombra állva hallgatóztak, s ahonnan a kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallották, úgy vélték, abból az irányból jön majd az a legény, aki őket elveszi feleségül



 

Luca estéje és éjszakája a tréfálkozásnak, a lopkodásnak is helyet adott. Néhány fiatal bohócnak öltözve koldulni járt. Mások az udvaron lévő kútból lopták a vizet. Másnap reggel sok udvar tátongott bejárati kapu nélkül. A lopkodók elvitték a kiskaput még a hatodik szomszédba is, míg végül valaki rá nem talált valahol a gödörben, vagy a pincében.

Luca a gonosz
A gonoszjáró nap azt jelenti, hogy ilyenkor a boszorkányok, bűbájosok, rontó lények szabadon tevékenykedhettek, és tevékenykedtek is. Megrontották - azaz betegségeket, fájdalmat, bajt vagy bosszúságot okoztak - az embereknek, állatoknak. A gonosz ellen fokhagymával lehetett védekezni, méghozzá úgy, hogy az ember megette, vagy bekente vele az ajtófélfáját, vagy az ablakkeretet. Arra is jó volt a fokhagyma, hogy az állatokat megvédjék a rontástól. Ilyenkor az istállót kenték meg.
Vigyázni kellett Luca napján a söprűkre is. Ilyenkor is, mint általában gonoszjáró napokon elrakták, elrejtették őket, hogy nehogy azzal repüljenek el a boszorkányok a boszorkányszombatra (találkozójukra) a Gellérthegyre.

 

 

network.hu

 

 


 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi nagyon jó volt.

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Sose gondoltam volna, hogy ennyi minden kapcsolódik e naphoz. Csak a legismertebbeket tudtam. Nagyon érdekes volt mindezekről tudomást szerezni. Köszönöm.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

"Lassan készül, mint a Luca széke...", ezt a szólást én is ismerem, de a többit nem nagyon. Jó, hogy irtál a többi szokásról is, igy időben fel tudunk készülni Luca napjára.
Tetszenek a képek, idézetek, remek összeállitás !

Puszi Magoca

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Hú ez aztán remek összeállitás gratulálok,nagyon jóó.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Remek összeállítás! Köszi :-)

Válasz

Nagyon jól összeszedted ezzel a nappal kapcsolatos szokásokat. egy részét én is ismertem, de van amelyiket nem. Az idén majd én is eszem fokhagymát Luca estéjén, hátha elkerülnek a rontások és betegségek. puszillak suvi

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu