Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Január 21 – Ágnes napja

Jelentése szent, tiszta, szemérmes, szűzies. A középkorban a latin agnus (bárány) szóval azonosították, a hasonló hangzás és a bárány jelképes jelentése alapján. Ágnes szimbóluma ugyanis a bárány, Ágnes napján szokta a pápa a bárányokat megszentelni.

 Szent Ágnes - Budapest, Belvárosi Szent Mihály-templom (Fotó: Legeza                         Dénes István)

Ágnes, keresztény szűz mártír a legrégebbi időktől tisztelt szentek egyike. Az írások már a IV. sz. utolsó harmadában említik a nevét, ám, ha eredetileg élő alak volt is, valódi kiléte ma már földeríthetetlen. Annyi más mártír szűzével rokon, ponyva ízű legendája szerint 13 éves volt mindössze, amikor a diocletianusi üldözések idején kivégezték (†304). A római leányzót a város prefektusának fia ostromolta szerelmével, de ő ellenállt, mondván, mennyei vőlegénye (Krisztus) már eljegyezte őt. Az ifjú apja, hallván az ügyről, felszólította Ágnest, hogy áldozzon az isteneknek. A leány megtagadta. Ekkor meztelenre vetkőztették, úgy vitték fényes nappal a bordélyba. Ágnest azonban a csoda folytán hirtelen megnövő haja eltakarta a kíváncsiak szeme elől; a bordélyházban ráadásul egy angyal még fénybe is öltöztette. Egykori ostromlóját viszont, aki ide is követte, hogy erőszakot tegyen rajta, egy démon halálra sújtotta. Ekkor a leányt mint boszorkányt meg akarták égetni, de a lángok a hóhérokat pörkölték meg. Végül is Domitianus „agónján” (cirkuszában) lefejezték. Ma itt áll a S. Agnese in Agone templom. Állítólag január 21-én temették el Rómában, azóta is ez a nap az ünnepe.



Ezen a napon a legények karácsonyfát díszítettek fel, ezzel mentek a lányos házhoz, ahol verses Ágnes-köszöntőt mondtak.
Gyöttem köszönteni én az Ágnesokat,máma tartják patrónus napjukat.Rózsaszín hajnalka szálljon ezen házra,a házigazdára, a gazdasszonyára.Éljen, éljen, éljen sokáig.
Várandós asszonyok ezen a napon sós vízben mosdottak, hogy gyermekeik egészségesek legyenek.
E napon böjtölve, és néhány egyéb előírást követve a lányok megálmodhatják jövendőbelijüket.Időjárásjósló nap: "Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince!"

A régiek megfigyelése szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben.

network.hu
   Január 22. - Vince napja  

Vince többek szerint a bor védőszentje. Napja termésjósló nap. Bálint Sándor néprajzkutató említi, hogy Vincét "ősidőktől kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Nevének a vinum=bor szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlőművesek Vince névnapjának időjárásából a következő bortermésre szoktak jósolni."

network.hu

 Vince a szőlősgazdák napja, többfelé vidáman ülik meg ünnepét, mert azt tartják, hogy ez a nap a "szőlővessző pálfordulója". Hetekkel előbb megbeszélik a gazdák, kinek a szőlejében ülik meg a Vincét. A megbeszélt napon szalonnát, kolbászt, hurkát, kenyeret csomagolnak, és szánkón a hegyre mennek a legtávolabbi szőlőbe. Mulatozás közben természetesen a borosüveg is kézről kézre jár. Evés után gömböcöt (lásd: Kisgömböc meséje) akasztanak egy tőkére, hogy a gömböchöz hasonló nagyságú fürtök teremjenek.  

network.hu  network.hu 

 Mielőtt hazamennek, vincevesszőt metszenek, és nótaszóval vonulnak haza a dombról. A szőlővesszőket a meleg szobába öblös szájú üvegbe helyezik. Ha ezek kihajtanak, akkor nem fognak elfagyni a szőlőszemek. Vince időjárását mindenütt figyelemmel kísérték a szőlősgazdák. A tapasztalatokat így fogalmazták meg:  "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince." Ezért is köszöntötték a Vincéket ilyen és hasonló versikékkel:

Ha megcsordul Vince, megtelik a pince.

Régi igazság ez. Igaz-e, jó Vince?

Most, hogy ünnepeljük névnapodon Vincét,

Telj meg áldással Te, s csorduljon meg pincéd!

network.hu  network.hu 

Egyes vidékeken a várható kukoricatermésre jósoltak a Vince-napi időjárásból: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.

Január 25. - Pál napja

E napot Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, amely szerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg, és Pál apostol lett belőle.

 network.hu  network.hu

 

Pál apostol: Korábbi nevén Saul, a kereszténység kegyetlen üldözője volt, farizeus. Saját kérésére megbízólevelet kapott, hogy Damaszkuszba menjen, és szedje össze a keresztényeket. Az ide vezető úton történt az ún. pálfordulás, ugyanis ekkor megjelent neki Jézus Krisztus, s e látomás révén olyannyira megváltozott, hogy buzgó keresztény, sőt hittérítő lett belőle. A látomás nagy fényessége miatt megvakult, de csodálatos módon amikor megkeresztelkedett, akkor visszanyerte szeme világát. Tulajdonképpeni működését a damaszkuszi út után 3 évvel kezdte meg, három nagy térítő utat tett a pogányok körében.

 

Pál fordulása termésvarázsló -, de főleg jósló nap. A szép, derült idő sokfelé azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani. Termésjósló jelek is felfedezhetők e napon. Az egész napi jó idő pl. jó termést jelent. "Ha Pál napján fúj a szél, szűk szénatermés várható." Ha ez a nap ködös, az a jószág pusztulására figyelmeztet. Topolyán nem elégedtek meg a regulák jóslataival, ők maguk vallatták meg a jövőt. Pálpogácsát sütöttek. Életkor szerinti nagyságban annyi pogácsát készítenek, ahány családtag van. Mindegyik pogácsába egy-egy lúdtollat tűztek. Ha sütés közben valaki pogácsáján megégett a toll, akkor halál várt rá az évben, ha pedig megpörkölődött, akkor valami betegség leselkedett az illetőre.

 

Az időjárást is meg lehetett jósolni ezen a napon. Általános hiedelem szerint Pál fordulásakor a tél ellenkezőjére fordul, vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz. Ha az ember meglátja az árnyékát, hosszú télre kell számítani. Az állatok is jelezték e napon az időt. A medve ugyanis, ha e napon kijön a barlangjából, jó idő lesz.

       Pál fordulása, ha tiszta,Bőven terem mező, puszta,Ha szeles, jön hadakozás,Ha ködös, embernek sírt ás,Ha pedig esős vagy nedves,Lesz a kenyér igen kedves.

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Demeter Klára üzente 16 éve

Nagyon boldog névnapot kívánok!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm, nagyon érdekes volt. Az Ágnes napi szokásokról bevallom eddig nem hallottam, de most elraktároztam az emlékezetembe.

Kívánok Neked nagyon boldog névnapot.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Köszönöm ezeket a népi hiedelmeket,szégyenlem de nem igazán ismerem egyiket se,vagy csak alig.Sokat lehet tőled tanulni,s remélem sok ilyen dolgot küldesz nekem majd a jövőben is.Közelgő névnapod alkalmából pedig sok szeretettel köszöntelek.Erika

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Hát én bizony ezek közül csak a Vince naphoz kötődő népi hiedelmet ismertem. Köszi, hogy a többiről is elmondhatom most már ugyanezt.

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszönöm .
Remélem az idén nekem is lesz ilyen gyönyörű szőlőm.

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Mindig örülök a küldeményeidnek, mert sok újat, érdekeset ismerek meg belőlük. Kívánok Neked nagyon boldog névnapot!

Válasz

Császár Zoltán üzente 16 éve

Gratula te kis hamis!!!!!!!! Egyet értek az előttem szollókkal.P.Z.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm és csak igy tovább nagyon jó ez a téma érdekel,és én is boldog névnapot kívánok a közelgő névnapodra.Üdv:mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Csatlakozom az előttem szólóhoz: boldog névnapot kívánok!
Magdi

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Köszi szépen .
Hamarosan ünnepelsz.
Ágnes!
Jelentése szent, tiszta, szemérmes, szűzies.
BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNOK!
8 napon belül van.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu