Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi időszak, a FARSANG.
Amikor a feje tetejére áll az egész világ, amikor felszabadulnak a tabuk, és elszabadulnak az indulatok. Itt a vigasság, a bolondozás, nagy evés-ivások, maskarádék ideje.

network.hu

„Február ama furcsa hónapok közé tartozik, amelynek egyik felében bakkecske-léptekkel járunk, nem szégyellünk semmit, amivel jókedvünket megmutathatnánk; ellenben a hónap második felében szokás szerint hamut hintünk homlokunkra, sok szánom-bánással kezdjük hamvazószerdán a hat hétig tartó böjtöt, amelyből majd a húsvét fog megváltani.” – foglalta össze nagy írónk, Krúdy Gyula a farsang lényegét. 

network.hu   network.hu

A farsang vízkereszt napjával kezdődik és a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A farsangi időszak hossza tehát attól függ, hogy mikorra esik húsvét vasárnapja. A tavaszvárás jókedvű, vidám ünnepe.Vízkereszt lezár egy sötét, szellemjárta időszakot, és utat nyit a tavaszi napfordulót megelőző vidám, régi gyökerű farsangnak. Kolompolással, ostorpattogtatással, zajkeltéssel jelezték kezdetét.A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. A tavasz a természet újjászületésének ideje, új élet kezdete. Mágikus előkészítése magtalálható már a lucanapi, karácsonyesti, újévi szokásokban, továbbá a regölésnél, és az aprószenteki vesszőzésnél.Erősen jelzik a tavasz közeledtét a farsangi szokások is, melyek elterjedése Magyarországon a középkorra tehető. Magyar elnevezése egyes kutatók szerint a német "faseln": fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. Más elmélet szerint bajor-osztrák jövevényszó, a vaschang-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismerjük.A farsang eredetileg a tavasz elővarázsolására és ünneplésére, az élet megújítására irányuló kultikus viselkedésnek volt az időszaka.

 

 

 

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak.
A karnevál elnevezés is összefüggésben áll ezzel, ugyanis a carnarvalet a felvonulás központi alakja nem más, mint a "halottasház szolgája" vagyis a sírásó. A megjátszott temetés után nagy dáridót csaptak, hiszen a tél eltemetésének mindenki örült. A régi babonákat később elfelejtették az emberek, de a jelmezes, álarcos karnevál és a bálok, táncos mulatságok szokása máig megmaradt.

network.hu

A farsangi szokások jellemzői a farsangi jelmezes felvonulások, táncmulatságok, a gondűző, termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokások, a lakodalmak, disznóvágások és a nagy evések és ivások.

network.hu   network.hu

 
network.hu

 

No most mindennek minden elég legyen,
Ember állatnak a legjobb kedve legyen,
Még a feleségem is bortól részeg legyen.

A legtöbb népszokás farsang utolsó három napjához fűződik. (farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd.)A farsangi előkészületek azonban már korábbra tehetők: általában már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Ezt a napot Kövércsütörtöknek, „zabálóscsütörtöknek” is nevezték.
Farsang idején jó zsíros ételeket főztek, sokat ettek, mert úgy hitték, hogy így bő lesz a termés, jó kövérre híznak az állatok.

 

 

 

 

Jellegzetes farsangi ételek A farsangi ételek általában húshagyó keddhez kapcsolódnak, mert utána következett a nagyböjt.A legismertebb és legjellegzetesebb farsangi étel a fánk (néhol pampuskának is mondják), mely a néphit szerint varázserővel bírt. Az ország több táján bőségesen fogyasztották ebben az időszakban a rétest, kocsonyát és általában a jó zsíros ételeket, melyeket aztán jó borokkal öblítettek le. Az ételekhez hiedelmek kapcsolódtak: disznófejet, kolbászt ettek varázsló szándékkal. Fekete tyúkot vágtak, hogy a következő időszakban sok baromfi legyen az udvarukban. A húslevesbe hosszú tésztát főztek, hogy a termés is hosszúra nőjön majd az aratásig.

 

network.hu network.hu network.hu

 

 

A hagyományőrző emberek igyekeztek minden farsangi ételt maradék nélkül elfogyasztani mire megkezdődött a 40 napos nagyböjt ideje. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték és a beteg állatok gyógyítására használták.Ha rétest sütöttek, és az jól nyúlt, azt jelentette, hogy a család szerencsés lesz az esztendőben.

 

 

 

 

Fánklegendák

Két változat ismeretes a fánk keletkezéséről. Az egyik szerint egy népszerű bécsi pékmester, Krapfen műhelyében készült, mégpedig a mester halála után. Özvegye nem tudta a kellő gyorsasággal ellátni a türelmetlen sorbanállókat, és mérgében egy darab kenyértésztát akart valakinek a fejéhez vágni. A tészta azonban szerencsére a forró olajban landolt, és pillanatok alatt gyönyörű aranysárgára sült. A másik változat szerint a francia forradalom áldozatául esett királyné, Marie Antoinette fedezte fel egy utcai mézeskalácsosnál a fánktésztát, amikor egy farsangi álarcosbál alkalmával álruhában szórakozott a karnevált ünneplő tömegben.
network.hu

 

Farsangi táncmulatságok


A legtöbb bált farsang utolsó három napján (farsang farka) rendezték az elkövetkezendő tavasznak örvendve. Féktelen vidámsággal kergették és kergetik a mai napig is a telet.
Többfelé is szokás volt, hogy ilyenkor külön bált rendeztek az asszonyok, férfiak, s egymás mulatságaira nem mehettek be.

 

 

Asszonyfarsang

A farsanghétfő volt az asszonyok napja, ilyenkor kiszabadulhattak az állandó tennivalók fogságából. Volt, ahol férfiruhába öltöztek, és aki férfi a kezeik közé került, azt jégcsappal borotválták meg. Este pedig macskabált tartottak, ahová férfi be nem tehette a lábát, mindannyian vitték az előre elkészített ételt-italt, pogácsát, fánkot, sonkát, és szorgalmasan töltögették a bort poharaikba. Gyakran táncra is perdültek, ilyenkor a muzsikus férfiak engedélyt kaptak a belépésre.

network.hu

A táncmulatságokon a lányok bokrétát adtak az általuk választott fiúknak, akik azt a kalapjukra tűzték. Az a legény, aki több bokrétát is kapott, először azt a lányt vitte táncba, akitől az elsőt kapta. Kalapja legelejére azonban annak a hajadonnak a csokrát tűzte, aki a legjobban tetszett neki.
A táncmulatságok egy része a fonóban, más része a kocsmában vagy bérelt háznál zajlott.

A legtöbb házasságkötés, lakodalom a farsang időszakára esett. Ennek egyik oka az, hogy mágikus kapcsolatot éreztek az emberek az új pár jövője és az ébredő természet között. A farsangi lakodalmas játékok közül a legérdekesebb és leglátványosabb a RÖNKHÚZÁS. Tuskózásként, tőkehúzásként is emlegetik. Ez nem más, mint egy tréfás felvonulás, afféle játékos lakodalom. Hatalmas farönköt húznak végig a falun. Ezen ül az álmenyasszony és az álvőlegény. Az álpap pedig összeadja, megesketi őket az álnásznép és a nézők örömére. Sok helyütt manapság jó turista látványosság e régi hagyomány felelevenítése. A régi időkben rönkhúzást olyankor rendeztek egy-egy faluban, amikor egész esztendőben nem volt lakodalom.

 

 

 

 

Vénlányok kicsúfolásaMinden lány szeretne előbb-utóbb férjhez menni. Akinek ez nem sikerült, vénlány maradt. Tréfás szövegű, csúfolódó versikékkel figyelmeztették azokat a lányokat, akiknek életkorukhoz képest már illet volna férjhez menniük. Hatalmas csörömpöléssel, zajkeltéssel csúfolták ki a "pártában maradt" hajadonokat. Ez volt a kongózás. A legnagyobb zajt azoknál a lányoknál csapták ahol a leány farsangkor sem ment férjhez. 

Elmúlott a rövid farsang, búsulnak a lányok.
Ettől a sok búsulástól ráncos a pofájuk.
Nem tudsz férjhez menni, vőlegényt szerezni,
Vedd elő az olvasódat, kezdj el imádkozni!

Egyes helyeken kicsúfolták a vénlegényeket is, akik ostorral kergették el a csúfolódókat.

network.hu   network.hu

A farsang jellegzetes játéka az álarcos alakoskodás. Utcai felvonulás volt vagy valahol előadott többszereplős jelenet.

network.hu

A felvonulások kedvelt maszkos alakjai a koldus, a cigány, a betyár, a menyasszony, vőlegény és különféle állatfigurák: medve, ló, kecske, gólya,.
Ezt a kifestett, jelmezbe öltözött és fejére maszkot húzó, éneklő, táncoló és tréfálkozó menetet zenészek kísérték zeneszóval.
Az előadott jelenetek a farsangtemetéssel függtek össze. A szalmabábú - kiszebáb - elégetésével a farsang került kihajtásra, elégetésre, de ennek ideje tájegységenként más - más időpontra eshetett. Szinte az egész országban megtalálható szokás volt ez a téltemetés, télkihordás. A fiatalok a telet jelképező bábot (kisze-bábot) – sok tréfával fűszerezve – valami módon elpusztították: vízbe fojtották vagy elégették.

network.hu
   A mohácsi busójárás ma is nagyszabású felvonulás.
network.hu
   Farsang idején a legények – vagy gyerekek – sardózni is jártak. Nagy bot volt a kezükben, amelyre fémdarabkákat vagy láncot tettek, hogy minél nagyobb zajt csaphassanak vele. Végigjárták a házakat, és az ünnepet köszöntő jókívánságoló mondókájukhoz a botokkal verték a ritmust.  

 

Adjon Isten borockot,Kurta farkú malacot,Szekerükbe kereket,Hordójukba feneket, Hogy ihassunk eleget.

 

 

A háziaktól tojást, szalonnát, kolbászt kaptak.

Húshagyó keddi szokás volt az is, hogy a lányok és a legények maskarába öltöztek. Farsangköszöntő mondókákat mondtak. Kezükben hegyesre faragott vessző (nyárs), illetve kosár volt. Erre, ebbe gyűjtötték az adományokat: az enni és innivalót, amit este a faluházban víg mulatozás közepette közösen elfogyasztottak. Ezek a magyar nyelvterületen mindenütt megtalálhatók voltak. Ezen alkalmakon a kimondott szó mágikus erejével próbálták biztosítani a következő esztendőre a jó termést, a szerencsét, az állatok egészségét és szaporaságát.

network.hu

Egyes vidékeken még ma is élő farsangi szokás a tikverőzés is. A Tikverőzés során a farsanghoz illően jellegzetes álarcot, színes szalagokból összevarrt ruhát öltenek a falu fiataljai (fiúk), hogy elűzzék a telet, a rosszat és a betegségekre is alaposan ráijesszenek. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység szimbólumát). Közülük a legfiatalabbaknak kell lányruhába öltözniük, és ők cipelik kosarukban a tojásokat is.
A farsangi figurák egyike, a szalmával kitömött, fehérruhás "szóma-török" (szóma: fordításainkban többnyire "test", de a kifejezés a gyerekek szóhasználatában mára "szalma-török"-ké változott) a törökűzést is a hagyomány részévé teszi.
A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit, a járókelőket és az érdeklődőket.  A kormozással mindannyian a varázslat - és ezzel a gonosz elűzésének részeseivé leszünk.
A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma is fánk és bor várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti - a fiatalok igénye szerint már modernizálódott - mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.

 

network.hu

Amikor elérkezett húshagyó éjfele, megkondultak a harangok, jelezve, hogy vége a farsangnak. Abbahagyták a mulatozást. Megkezdődött Cibere vajda uralkodása, amely idején mindenféle tánc és mulatság tilos volt. Időjóslatok, terményvarázslatok

A farsangi időjárásból jósoltak a következő időszak termésére, termékenységére.
- Ha Húshagyókedden csillagos az ég, sok tojás lesz abban az esztendőben.
- Húshagyókeddi napsugár bő esztendőre mutat.
- A farsangvasárnapi időjárás a tavasz, a farsanghétfői időjárás a nyár, a húshagyókeddi pedig az ősz időjárását mutatta meg.Egyes környékeken megveregették, megfenyegették a gyümölcsfákat, hogy jól teremjenek.Úgy vélték, ilyenkor kell a mákot elvetni, hogy ne legyen férges.A farsangi köszöntőkkel is az esztendő jó termését, az egyén és a közösség életének sikerét akarták befolyásolni a szó varázserejébe vetett hit alapján.

Hipp, hopp, fassang!
Itt ölték az ártányt,
nem adják a máját,
csak a szaslonnáját.
Adjon az Úristen
ennek a gazdának,
nyolc-tíz ökröt,
öt-hat lovat,
sok kulacs bort,
sok kalácsot!
Olyan egészségös legyen minden családtagja, mint a makk!
 network.hu network.hu network.hu 


Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Én ugyan, ha megemberelem magam, nagyon finom farsangi (szalagos) fánkot tudok sütni, de egyre inkább aggódom amiatt, hogy ezek a hagyományok a mai fiatalok körében már nem igazán működnek. Talán csak olyan helyeken, ahol hagyományörző klubokat alakítanak. Sajnos már a jelmezbálok sem igazán keltik fel az ifjúság figyelmét.

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Nagyon szép összeállítás! Sajnos nem tudok rendes fánkot sütni!

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Nagyszerű!
Köszönöm, hogy olvashattam.

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm ezt az szép összeállítás, volt ami újdonság volt számomra. A kisze báb égetése majd vízbe folytása nálunk is hagyomány.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm ez szép öszeállítás volt,különösen a Mohácsi farsangnak örültem ,hisz én Mohácsi születésű vagyok.

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Köszönöm, hogy elküldöd a különféle szokásokról készített összeállításaidat, mindegyikből sok újat lehet tanulni.

Válasz

ROZS SÁNDOR üzente 16 éve

NAGYON FELKÉSZÜLT ÉS TÖKÉLETES ÖSSZEÁLÍTÁS!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ágika nagyon tetszik az összeállításod. Te nagyon felkészült vagy minden vallási-kulturális téren. Köszönöm Neked - vén fejjel - még én is sokat tanulok Tőled!!
Puszi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Gratulálok Ági, nagyon jó!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nagyon tetszik, de jó kis összeállitás, ebben minden benne van ami a farsanghoz hozzátartozik. Én a legjobban a farsangi fánkot szeretem !

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu