Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 network.hu

 A legenda szerint Ő volt az első vértanú.

István Jeruzsálemben élt. Egyike volt annak a hét diakonusnak, akiket az apostolok választottak ki a szegények gondozására. Ám áldozatos munkája ellenére sok haragosa támadt, akik törvényszék elé állították, majd megkövezték i.sz.37-ben. Ő a kereszténység első vértanúja. Róla kapta nevét a bécsi Stephansdom, és az államalapító Szent István király is. Több falu, helység őrzi a nevét. Az ő napjához kötődik az egyik legősibb magyar népszokás, a regölés.

network.hu

A regölés régi pogány szokás maradványa, bőségvarázsoló és párokat összebűvölő művelet. A falu legényei december 26-tól újévig házról házra jártak, és az állatokkal, a terméssel kapcsolatos jókívánságaikat adták elő a házigazdáknak, vagy az ifjú szerelmeseket regölték össze. Felszerelésük tarisznyából és láncos botból állt, amit éneklés közben a földhöz ütögettek. Amikor az énekekkel végeztek, alamizsnát kaptak.

     Eljöttünk, eljöttünk szent István szolgáiRégi szokás szerint, szabad-e megtartani.Haj regü rejtem, regü, regü, regü regü rejtem.Amott eletkezik egy zöld pázsit,Azon legelészik csoda féle szarvas,Csoda féle szarvasnak ezer ága, boga,Ezer mise gyertya,Gyulladva gyulladjék,Soha el ne aludjék,Hej regü rejtem, regü, regü, regü rejtem.Amott is mondanának egy szép leányt,Kinek neve vóna N. N. volna.Haj regü rejtem, regü, regü, regü rejtem.Amott is mondanának egy szép legényt,Kinek neve volna, N. N. volna.Haj regü rejtem, regü, regü, regü rejtem.Regüjjük a gazdát, vele az asszonyát,Mert az asszonynak, retek a bocskora,Répahéjj a szíjja, krumpli a sarka,Haj regü rejtem, regü, regü, regü rejtem.Szegen lóg egy zacskó, tele van százassóFele a gazdáé, fele a regüsöké.Haj regü rejtem, regü, regü, regü rejtem.Eljött a szent karácsony bodros szakállával,Hej te kicsi csizmám nem győzlek szalmával!Megsült a kismalac, érezzük a szagát,Hozzák ki nekünk a hátulsó combját!Aggyon isten minden jót,Ha meghalunk koporsót,Szekerünkbe kereket,Csutoránkba feneket,Szent István napján,Hadd ihassunk eleget!

 

 

 

network.hu

 

 

Sok boldogságot kívánok minden Istvánnak névnapjuk alkalmából! 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Hát agnia már megint csak gratulálni tudok. Erről sem hallottam soha. Már éppen gondoltam, hogy írok Neked egy külön üzenetet, hogy mennyire örülök mindig, amikor kapok tőled egy ajánlót, alig várom hogy megnyissam, és lássam, hogy miről lesz benne éppen szó.
Nagyra értékelem a gondolataidat.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm ez érdekes volt az István névről még nemigen tudtam ilyen formában sokat.

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszönöm szépen.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu