Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

 

JÓ TANÁCSOK A TOJÁSFESTÉSHEZ:

-          Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra, de lehet a locsolók ajándéka is. Készíthetjük főtt tojásból, de ezt az ünnepek alatt jó, ha el is fogyasztjuk, de díszíthetünk kifújt tojásokat is, ezek hosszú ideig megőrizhetők.

- A tojás nagy víz-, fehérje- és zsírtartalma miatt jó táptalaja a mikroorganizmusoknak, ezért csak friss tojásokat használjatok fel! Hogyan lehet megállapítani, hogy friss a tojás? Ha megrázzuk a nyers tojást, és annak belseje csak alig mozog, a tojás friss. "Úszópróba": a nyers tojásokat tegyük annyi sós vízbe, hogy bőven ellepje. A friss tojások lesüllyednek az edény aljára, a régebbi tojások felemelkednek a víz felszínére.

network.hu- Festés előtt alaposan és óvatosan mossuk meg a tojásokat mosogatószerrel, ezután öblítsük le őket. Ezzel zsírtalanítjuk a tojás felületét, így a színanyag egyenletesen tapad meg, ezen kívül a mosogatószerrel eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Dolgozzunk tiszta kézzel.

- A tojás főzése: Ne forró vízbe tegyük a hideg tojást. A főzővízbe tegyünk sót vagy ecetet, a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után 10 percig főzzük a tojásokat. Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei, akár 2-3 órán át is főzheti, így tartósabb lesz. Amikor megfőttek a tojások, azonnal  le kell hűteni hideg vízzel, mert így könnyebb lesz majd meghámozni.

- A festés szebb és tartósabb hatása érdekében adjunk a színező oldathoz kevés ecetet (0,25 l vízhez 2 evőkanál), és hagyjuk állni benne a tojást akár egy napig is. Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, célszerűbb hideg oldatban állni hagyni.

- Ne feledjük, hogy a végső színárnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ!

 

 

 network.hu

 

TOJÁSFESTÉS TERMÉSZETES ANYAGOKKAL: - Sárga - színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

- Narancssárga- színt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

network.hu- Aranysárga vagy pirosas barna- színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek

- Sötétbarna - erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.

network.hu- Ibolyaszín - fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

- Rózsaszín - főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.

- Kék - vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.

network.hu- Piros - lilahagyma héjával főzzük a tojásokat

- Zöld - - vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

- Ma már sokféle kiváló festéket lehet kapni a boltokban, ami megkönnyíti a tojásfestést


network.hu network.hu network.hu network.hu

 

 

 

 

TOJÁSDÍSZÍTÉSI MÓDOK ÉS TECHNIKÁK:
- A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere van. Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása. A hímes tojás hagyománya olyan ősi múltból érkezik hozzánk, olyan mélyen bennünk van, hogy ezer év alatt sem az idő, sem új szokások, sem idegen befolyás és elnyomás nem tudta a magyar nép életéből, lelkéből kitörölni.



network.hu- Karcolás - A díszítés legősibb módja. Népiesen vakart vagy kotort tojásnak nevezik. A növényi anyagban megfestett tojásra éles szerszámmal, - kés, üvegdarab, tű, szeg - karcolhatjuk a mintákat.

network.hu- Írott tojás - A magyarság körében legelterjedtebb díszítő mód. Írókával, meleg viasszal írjuk a mintákat a tojásokra, és utána mártjuk a festéklébe. Ha megfestődött, a festőlével együtt felmelegítjük, így a viasz leolvad. Gyertya lángjához hozzáérintve is leolvasztható a viasz. Puha ruhával letöröljük, szalonnabőrrel fényesítjük.

1. A tojás. Ez lehet főtt vagy kifújt tojás. Ha a főtt tojást választjuk, legalább húsz percig kell főzni és aztán hideg víz alá tartani, hogy később se romoljon meg. A kifújt tojásnak előnye, hogy biztosan nem romlik meg, és fel is lehet akasztani, és még a rántotta is elkészülhet. A lyukasztáshoz kell egy hosszú és vastag tű, amivel óvatosan, először csak karcolgatva, majd egy kis lyukat tágítva lyukasszuk ki a tojás két végét. Fújjuk ki a belsejét egy tálba. Az nem árt neki, ha erősen fújjuk, csak az, ha közben meg is szorítjuk. Tehát: laza kéz, erős száj.

network.hu2. Írókát készen is kaphatunk néhány kézművesboltban, de nem nehéz elkészíteni:  egy 20 cm hosszú, fél-egy cm átmérőjű botocska egyik végét behasítjuk 1 cm mélyen. Vágjunk egy 2 X 0,5 cm-es rézlapocskát vagy erősebb fóliát és tekerjük össze, hogy egy csövecskét kapjunk. Még jobb, ha kis tölcsért formáz, de az sem baj, ha egyenes.

3. A viasz. Viasznak megfelel az eltört gyertya is, de könnyebb méhviasszal dolgozni: méhészboltban lehet kapni. 10-15 dkg bőven elég. A viaszt kis lábaskában forrósítsuk meg és az egész munka során tartsuk forrón. Csak nagyon meleg viasszal lehet szépen dolgozni.

network.hu4. A festék. Nagyon jól használhatóak a boltban kapható tojásfestékek, a használati utasítás mindig pontosan megmondja, mit kell csinálni.  Kicsit rizikósabb, de nagyon szépek lehetnek a természetes festőanyagok.  A festő lébe mindig tegyünk egy kanál ecetet, rögzíti a színt.

 

 

 

 

 

network.hu       network.hu

 

 

 network.hu      network.hu

 

 

 

network.hu- Metszés - Szintén régi eljárás. A viasszal megírt tojásokat ecetben vagy savanyú káposzta levében áztatjuk órákon át, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj egy részét. Minél barnább színű tojást használunk, annál szebben mutatkozik ki a minta.

network.hu- Pingált tojás - A tojásokra vékony ecsettel festjük a díszítményeket (tempera vagy hobby festék). Filctollal is rajzolhatjuk a mintákat.

network.hu- Berzselés - A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk. A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye. Modernebb változata: öntapadós tapétából vágunk ki különböző formákat. A tojásra ragasztjuk, festőlébe állítjuk, majd a kész tojásokról eltávolítjuk a tapétát.

network.hu        network.hu

 

 

 

network.huCsipketojás

network.huPatkolt vagy vasalt tojás:
Magyar jellegzetesség. Apró fém tárgyakat, patkókat szegeznek a tojáshéjra. Kizárólag férfiak, főként mester kovácsok készítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

network.huKŐTOJÁS

Ezt a tál kőtojást én készítettem.
Nem kell hozzá más, csak tojás alakú kavicsok, üvegfesték, és egy kis kézügyesség.
Eredeti népi motívumokkal díszítettem.
Mutatós, és ami a legfőbb tulajdonsága, hogy maradandó, nem zápul meg, nem törik össze.

network.huAgyagtojás:Vékony agyaglapból vágtam ki a tojásformát, a népi motívumokat hegyes tűvel belekarcoltam, majd égetőkemencében kiégettem. Ez sem fog megzápulni sosem.

 

 

 

 

 

 

 

 

network.huHorgolt tojás

 

 

 

network.huGyöngyrátétes tojás

TOJÁSDÍSZÍTÉS MÁSKÉPPEN:

 

 

Csíkos tojás I.
- Ha csíkos tojást szeretnénk, tekerjünk zsinórt, szalagot a tojás köré, vagy tegyük egy krumplis hálóba, szorosan kössük rá, s így fessük. Nem tiszta csíkokat kapunk, hanem teljesen egyedi, különös mintázatot.

network.huCsíkos tojás II.
- A kifújt tojásokat óvatosan fűzzük hurkapálcára, így sokkal könnyebben tudunk velük dolgozni. A kívánt mintához a fehéren maradó részeket ragasztószalaggal ragasszuk le (akár öntapadós matricából is kivághatjuk a mintának megfelelő formát), majd a tojásokat fújjuk le a színes festékkel kb. 15-20 cm-es távolságból. Ezután eltávolíthatjuk a ragasztószalagot. A filcből kivágott pillangókat ragasztóval rögzítsük a tojás tetejére, vagy a tartó oldalára.

network.huVirágba borult tojások
- A tojásokat hobbiboltban beszerezhető apró virágokkal, dekorkövekkel, gyöngyökkel díszíthetjük.


 

 

 

 

 

 

 

 

Krepp-papíros festés
- Kellékek: különböző színű krepp-papír, étolaj, puha rongy.
Áztassuk a krepp-papírt forró vízbe, mindegyik színt külön csészében. Tegyük bele a tojásokat, s addig hagyjuk a vízben, amíg elérjük a kívánt árnyalatot. Vegyük ki (a legegyszerűbb egy szűrővel), csöpögtessük le, és hagyjuk megszáradni. Fényesítsük kevés étolajba mártott puha ronggyal.

Színezés ételfestékkel
- Kellékek: ételfesték, fehér ecet, csészék, étolaj, puha rongy.
Mindegyik színhez mérjünk ki 1/4 teáskanál ételfestéket egy-egy külön edénybe. Adjunk hozzá 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, s a kívánt szín eléréséig áztassuk. Emeljük ki, s a megszáradt tojásokat kevés étolajjal átitatott puha ronggyal fényesítsük ki.

Tojásfestés szivaccsal
- Kellékek: folyékony tempera, csészék, kis szivacsdarabok, rongyok, tűk, tojástartók, átlátszó lakkspray.
Helyezzük a keményre főtt, vagy kifújt tojást tojástartóba. A csészéket töltsük meg különböző színű festékekkel. Szúrjunk fel tűre egy darabka szivacsot, mártsuk a festékbe, s használjuk úgy, mint egy ecsetet. A szivacsot finoman nyomogassuk a tojás felső feléhez, majd hagyjuk megszáradni. Fordítsuk meg a tojást, és ismételjük meg a folyamatot a másik felével is. Várjuk meg, míg teljesen megszárad. Ha kifújt tojást használunk, fedjük le színtelen lakkal a tartós felület eléréséért.

Foltos tojás
- A foltozáshoz tegyünk 2 teáskanál étolajat a tojásfestékbe. Mikor belemerítjük a tojást, a festék nem fog ráragadni azokra a helyekre, ahol az olaj van, így különleges, valószerűtlen mintázatot érhetünk el.

network.huMárványos tojás
- Kellékek: nagy üvegedény, pasztellkréta maradékok, zöldségreszelő, pausz- vagy újságpapír, átlátszó lakkspray.
Reszeljük le papírra a pasztellkrétát. Töltsük meg az üvegedényt nagyon forró vízzel. A reszelt kréta darabkáit dobjuk a forró vízbe. Ahogy a kréta olvadni kezd, tegyük bele a keményre főtt vagy kifújt tojást. Kanál segítségével forgassuk meg a vízben. A színes krétaviasz mintázatot hoz létre a tojás felszínén. Óvatosan emeljük ki, és helyezzük a tálba, papírra száradni. Mihelyt megszáradt, fújjuk le átlátszó lakkal.

Csepegtetett tojás
- A batikoláshoz hasonló módszer. Gyertyával apróbb-nagyobb pöttyöket kell csöpögtetni a tojásra, és utána az egészet festékbe mártva a viasz helyén fehér pöttyök maradnak.

Mozaikrátétes tojás
- fessünk be egy tojást több színűre, majd törjük apró darabokra. Fessünk be egy tojást fehérre, és ragasszuk rá mozaikszerűen a festett tojásdarabokat.

Bundás tojás
- A tojást kenjük be vékonyan ragasztóval, majd forgassuk meg szárított
kókuszreszelékben. A minta variálható, akár lencsébe, búzába, mákba, szezámmagba, kölesbe, mustármagba, őrölt kávéba, kakóba, kristálycukorba, lenmagba, köménymagba, durva szemű sóba is forgathatjuk.

network.huZászlós tojás
- A tojást mártsuk be egészen az első festékbe. A második színű festékbe már csak a 2/3-ig, majd ha megszáradt, az alját helyezzük a harmadik színű festékbe, így zászlószerű, többszínű tojást kapunk.

network.huSzalvétával díszítve
- Apró darabokra tépkedjük a szalvétát, felragasztjuk a tojásra. A végeredmény egy bársonyos hatású felület!




 

 

 

 

network.huMárványos tojás II.
- Egy tál vízbe önts két-három olajos alapú (terpentines) festéket. A festék szétterül a víz felszínén, kicsit elkeveredik a másik színnel, és csak arra vár hogy egy tojást meghengergess benne. Vigyázz, erre csak a kifújt tojás jó, a főtt az elsüllyed, és alulról szemléli a festéket.

Rátétes tojás
- Igen szép és különleges a csipkemaradékokkal történő díszítés. Rövidáru boltban lehet vásárolni csipkéből készült keskeny díszítő szalagokat. Ezeket egyszerű ragasztóval kell a tojásra erősíteni. Ez a technika legszebben a festetlen tojáshéjon érvényesül.

network.huFolton folt tojás:

1. A hungarocell tojást filccel  nyolc részre osztjuk, a vonalak  mentén késsel körülbelül  fél centi mélyen bevágjuk.

2. Papírsablon alapján, ami  a tojáscikkeknél fél centiméterrel  nagyobb legyen a fehér  vászonból kivágjuk  a nyolc cikket.

3. Írókával ugyanazokat  a mintákat festjük rá  a vászondarabokra, mint  a tojásra, majd  hagymalébe  áztatjuk. Ha elég sötétre  színeződtek, két szalvéta között  kivasaljuk belőle a viaszt.

4. A hungarocell tojásokra  ráfeszítjük a vászondarabokat,  úgy, hogy a széleit egy kés fokával betömködjük a vágatokba.
A bambusz pálcákra tűzve vázába állíthatjuk őket.

 network.huTojásfejek
- Kedves ajándékot vagy asztaldíszt készíthetünk, ha füvet vagy búzát hajtatunk tojáshéjban. 4-5 nap alatt nő meg, így hamar el kell kezdenünk az előkészületeket, hogy húsvétra szép legyen. Szükséges: fű- vagy búzamag, laza föld, temperafesték vagy alkoholos filc, ecset. A búzamagot egy napra vízben kell áztatni. Először is le kell fejezni a tojásokat - kifújjuk, majd pengével óvatosan leszedjük a tojáshéj felső részét. A száraz tojáscsészére fessünk arcot, vagy tetszőleges mintát, és állítsuk tojástartó dobozba. Érdemes alkoholos filcet használni, hogy a fű locsolásakor ne maszatolódjon el a rajzunk. Töltsük meg a héjat kevés földdel, és szórjuk bele a fűmagot, erre szórjunk egy kevés földet, és mindig tartsuk nedvesen. Amikor előbukkannak a fűszálak, tegyük napos helyre. Amikor a fű kellő hosszúságú, csináljunk belőle frizurát, és állítsuk a kívánt helyre.

 

 

network.huTüllben, tollban

 

 A színesre festett tojásokat tülldarabokba csomagoljuk, vagy tollakat ragaszthatunk rájuk.

 

 

 

 

 

 

 

Asztaldíszek:

network.hu    network.hu



 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

El sem hiszem, hogy ennyiféle módon lehet tojást díszíteni!
Persze kell hozzá sok-sok türelem és kézügyesség. Remélem sokan vanna, akik még szívesen bíbelődnek ezzel.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ági ez nagyon jó összeállítás ,élvezettel olvastam ,mennyi féle tojásfestési praktikák vannak !Köszönöm,hogy elküldted.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ágikám!
Nagyon szép összeállítás, gratulálok!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm az összeállításodat, nagyon sokféle technikát leírtál. Én a mai saját kézzel festett tojásokat is adok a locsolkodóknak.

Válasz

L. Ágnes üzente 16 éve

Nosztalgiával nézegettem az összeállításodat, hiszen kislánykoromban én is festettem méhviasszal írókázott tojásokat. Ma már nincs türelmem hozzá, egyszerűen megfőzöm és megeszem.....:)))

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Elképesztő, milyen sok mód van a tojásfestésre.Némelyik különösen szép, elég nehéz választani a sok lehetőség közül. Köszönöm, hogy megismertetted velünk.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

köszönöm az ötleteidet :)

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm szépen, nagyon jó kis összeállítást küldtél. Mi a lányommal tojásfestékkel szoktunk tojást festeni, és matricát rakunk rá. Köszönöm, hogy olvashattam a blogbejegyzést! Puszi, Judit

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

A tojás díszítése mindég megmozgatta az emberek fantáziáját. Én gyöngyhímzéssel csinálom, sajnos itt nem tudok képet mellékelni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

KÖszönöm, nagyon jó összeállitás, szerintem nem maradt ki semmi, amit csak tojásra lehet varászolni azt mind leirtad.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu