Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Van olyan éles határvonal, amikortól gyermekünk felelőssé válik tetteiért?
Van olyan csodás pillanat, amikortól a szülők kívülálló megfigyelőként
tekintenek gyermekük életére, és vállukat rándítják, hogy ez úgyis az ő
életük" és nem éreznek semmit?

A 20-as éveimben járva egy korház folyosóján állva vártam, hogy orvosok néhány öltéssel összevarrják a fiam fejét. Azt kérdeztem, "Mikortól nem aggódunk?" A nővér azt válaszolta,
"Amikor már túl lesz a baleseten." Édesanyám csak némán mosolygott.

A harmincas éveimben egy osztályterem kis székén ülve azt hallgattam, hogy  gyermekem folyamatos locsogásával hogyan zavarja meg az órát és közben hogyan lépdel a rendszámtábla-gyártó kisiparosi álma felé. A tanár mintha a gondolataimban olvasna mondta, "Ne izguljon, mindannyian átesnek
ezen, később hátradőlhet, ellazulhat és élvezheti a társaságukat." Édesanyám ekkor is csak némán mosolygott.


A negyvenes éveimben rettenetes sokat vártam, hogy végre megcsörrenjen a telefon, hogy hazaérjen az autó és, hogy kinyíljon a bejárati ajtó. Egy barátomtól ezt hallottam, "Önmagukat keresik. Ne aggódj, néhány éven belül abbahagyhatod az aggódást. Felnőtté válnak." Az édesanyám csöndesen mosolygott.

50 évesen elegem lett a beteges, fáradt és védtelen énemből. Még mindig aggódtam a gyermekem miatt, és ehhez hozzájött egy új ránc is. Nem tudtam eltüntetni. Az édesanyám csöndesen mosolygott. Továbbra is magamat okoltam a hibáikért, lesújtott az elégedetlenségük és lehangolt a csalódásuk.

Ismerőseim azt mondták, hogy amikor megházasodnak a gyermekeink akkor véget ér az aggódásunk és élhetjük a saját életünket. El szerettem volna hinni, de ilyenkor előjött bennem édesanyám szerető mosolya és egyre sűrűbben ismételt kérdése,

"Haloványnak látszol. Rendben vagy?
Hívj, amint hazaérsz. Rossz a hangulatod?"

Létezik, hogy a szülőket egy teljes életnyi aggódásra ítélték ? Az aggódást fáklyaként adjuk tovább, mely aztán bevilágítja az emberi gyengeség és az ismeretlentől való félelem útvonalát? Az aggódás átok vagy épphogy áldás, mely a magasrendű élőlénnyé tesz minket?

A gyermekem az utóbbi időkben aggódva esett nekem, hogy, "Hol jártál ? 3 napja hívlak és nem vetted fel. Aggódtam."
Boldogan mosolyogtam.
Megkapta a fáklyát.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Demeter Klára üzente 16 éve

Aggódás! Mikor első gyermekem megszületett, Édesanyám azt mondta: most már örökre vége a nyugalmadnak. Igaza volt. De nagyon örvendek, hogy megajándékozott a sors ezzel a "nyugtalansággal".

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Olvastam az írásod miközben arra gondoltam ezt mintha rólam szólna.Én is ugyanígy végigaggódtam a gyermekeim felnőtté válását. Ez az aggódás ma sem szűnt meg csak egy kicsit szelídült, szerintem egy anya élete végéig aggódig a gyermekeiért. És igen, boldog voltam mikor először hallottam a gyermekeim szájából azt, hogy aggódtam, hogy nem vetted fel a telefont, nincs valami baj?
Szerintem ez a szeretet, a féltés és az egymásra figyelés jele.

Sajnos nekem is egyre több olyan tapasztalatom van és feltettem magamnak a kérdést amiről előttem Humanitaria írt.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Azt hiszem, minden "normális" anya élete végéig aggódik a gyermekéért, aki örökké gyermek marad számára. Szerintem is nagyon fontos, hogy bizonyos kor után "uralkodni" tudjunk aggodásunkon, legalábbis kifelé ne mutassuk túlzottan, mert felnőtt gyermekünk számára néha már teher lehet ez az anyai érzés. Persze csupán addig, amig neki is lesz gyermeke, akiért aggódhat...
Nem véletlenül írtam az elején a normális szót, mivel úgy tapasztalom, hogy egyre több anyából hiányzik - nem csak ez az érzés, de az alapvető anyai érzések is. Sokan hagyják el gyermeküket, vagy ha együtt is élnek, nem törődnek vele eléggé. Vajon milyen anya, ill. szülő lesz abból a gyerekből, akiért soha nem aggódta, aki soha nem kapott elég szeretetet?

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

Számomra az aggódás kicsit a szeretet, a féltést s a másikra való figyelést is jelenti. Értem is aggódtak a szüleim. Hol okkal, hol ok nélkül. Ez úgy látszik örökké tart mig az embernek vnnak szerettei, családja, barátai.Igen, mert a barátokért is lehet aggódni.Csak arra kellene mindenkinek vigyáznia, h ne aggódjon tulzottan, és ne nyomasszon vele senkit sem. Ne legyen tul nagy teher a másik személynek a mi aggódásunk.Igaz én nem vagyok szülő. Tehát a szülői aggódást nem ismerem, de a gyermekit igen.

Válasz

Szécsi Éva üzente 16 éve

Szerintem is addig jó mig tudunk aggódni a gyermekeinkért!Persze az "ésszerüség " keretén belül!Az, hogy meddig tart ez, mindenki önmaga döntse el!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szerintem isaddig jó amig van miért és kiért aggódnunk.

Válasz

Császár Zoltán üzente 16 éve

Nagy "igazság" amit BOGYO írt előttem.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm Kedves Agnia soraidat én 56 éves vagyok egyedül neveltem fel két ma már felnőtt gyermekemet: <lányom 31, fiam 30 éves > Lányomnál van két unoka (Lackó 4 éves, kishuga Hella éppen MA EGY HÓNAPOS!)
A fiam október 20-án nősült.

Mindketten élik a saját önálló életüket!
Bizony én teljesen egyedül - nagyszülők, apa nélkül neveltem fel őket, tele aggódással, felelősséggel, "jaj mi lesz velük, ha én velem valami történik"?

Nem történt különösebb baj, amíg fel nem nőttek. Majd 47 évesen egymás után kaptam két infarktust <egész életemben kettő,vagy három munkahelyen is dolgoztam, hogy megteremtsem számukra, amit egyedül megtudok. >
Megbeszéltük közösen, hogy nem viszek ugymond mostohaapát a házhoz, így is lett. Az infarktus után utógondozásra Svédországba mentem <ekkor már husz év felettiek voltak!>
Ott rendbe jöttem és tervezgettem már végre magamnak kint a JÖVŐT!
Érkeztek a telefonok (fiam hajnal 5-kor felhívott: anyuci lázas vagyok mint csináljak? Többmint 3 ezer km-re voltam! Lányomnál sem minden úgy alakult, ahogy tervezte, Ő is sírva hívott fel gondjaival.
Mit tehettem ANYA voltam, nemcsak szülő: hát hazjöttem, lerendeztem, ill. közösen lerendeztük dolgaikat.Született az első unokám akkor volt rám szükség, majd mindig történt valami, ami miatt halogattam a visszautazást.

Itthon a kint töltött évek alatt minden ugynevezett barátom elszakadt tőlem, időnként felhívtak, megkerestek < általában ha szükségük volt segítségre> és amikor először azt mondtam egy kérésre, hogy NEM többé nem jöttek. Mai napig sincs igaz barátom TI VAGYTOK ITT NEKEM!

Bár évek óta egyedül élek, de soha nem éreztem, hogy magányos lennék, mindig volt elfoglaltságom, tennivalóm.
Mostanában azonban - ahogy telnek az évek, a gyerekek is ritkábban nyitogatják az ajtómat, nekik is meg van a saját problémájuk - egyre jobban visszavágyom Svédországba!

A Szent Estét egyedül töltöttem, de még a 25-ét is, lázas, beteg lettem, influenza, de elgondolkodtam az is lehet, hogy lelki okai voltak?!
Ma 26-án a lányomék eljöttek ebédre, jól esett velük beszélgetni, de a fiam hiányzott!?

30 éves koráig élt velem <kiszolgáltam minden téren> örülök, hogy megnősült, boldog: mégis valahogy időnként úgy érzem az Ő távozásával értelmét vesztette létem.
Ha a kisunokáimra nézek azonban eszembe jut, milyen nehéz is volt nekem egyedül gyermekeimet - szülői háttér, intelem,jó tanácsok, biztonság nélkül - felnevelni.

A Szent Estén svéd barátaimmal - akik szintén egyedül élnek - telefonon beszélgettünk, ami meghittebbé "varázsolta" az ünnepet.
Hát igen nekünk ANYÁKNAK nem könnyű az életünk, de el kell fogadnunk, amit a sors nyújt számunkra.
Hogy az miben nyilvánul meg: szeretet, megértés, egy jó beszélgetés szereteinkkel mind,-mint jól esnek és igaz, addig jó, amíg van kiért aggódnunk.
Én is tovább küldöm e fáklyát, talán érteni fogja, akinek szól az üzenet.

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

aggódás általában..
Idézetek - Aggódás
"Az aggódás általában nem akkor teríti le az embert, amikor tevékeny, hanem a munka végeztével.
Ekkor kerdődik a fantázia ámokfutása, amely felszínre hozza a legképtelenebb lehetőségeket, és felnagyítja a legkisebb hibákat és veszélyeket is.
Ilyenkor az emberi agy olyan, mint egy nagy teljesítményű motor, amely terhelés nélkül dübörög.
Ellenőrizhetetlenül pörög, azzal fenyegetve, hogy kiégnek a csapágyak, elnyíródnak a rögzítőcsavarok, és az egész a darabjaira hull.
Az aggódás elleni legbiztosabb orvosság, ha elfoglaljuk magunkat egy komoly, figyelmet igénylő tevékenységgel. "

Engem Ágika már kímélnek a gyermekeim,és ha problémájuk van,csak akkor modják el ha már megoldódott Nekik.
Nem egy városban lakunk,és naponta nem találkozunk csak igy tudják ezt megtenni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Azt hiszem, addig jó, amíg van kiért aggódni...

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu