Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

A szaloncukor: magyarok ajándéka a világnak
Akár hungarikum is lehetne, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető.

 

 

A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.  

 

 

A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló  sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak.

A régi időkben a bolti szaloncukorhoz csak a jómódú polgárság jutott hozzá, de ükmamáink, nagymamáink nagyon ügyesen maguk is el tudták készíteni. 

Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára az alábbi recept alapján.

Hozzávalók:

1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

 

Császárkörtés szaloncukor

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz, ízesítő anyagok: császárkörte-aroma.

Elkészítés: Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel, s folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ha már eléggé nyúlós, levesszük a tűzről. A pépet annyifelé osztjuk, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Selyempapírba, majd színes csomagolópapírba csavarjuk.

 

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz, marcipán.Elkészítés: Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan elsimítjuk: ha sűrűsödik és keményedik, akkor elkészült a massza. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Ha elkészült, selyempapírba csomagoljuk, és tetszés szerint díszíthetjük.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Varga Katalin üzente 16 éve

szia !

Bocs amiért ilyen későn szólok a témához, hol találtad ezeket a recepteket ?


Csipike




Boldog Új Évet Neked !

És a Többi Hozzá Szólóhoz!

Válasz

Szepess Tamás üzente 16 éve

nézzétek meg ezt is, érdemes:
http://tinyurl.com/yuavzj

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszi szépen itt az ideje.

Válasz

ROZS SÁNDOR üzente 16 éve

KÖSZI TETSZIK

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szalon cukor az nagyon fini és biztos a saját készítésü is fincsi lehet érdemes lenne kipróbállni .Köszi az ötletet.mari

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm, jó ötlet a magunk készítette szaloncukor. Elmentettem a recepteket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

NYAMI-NYAMI :-)

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Jó ötlet!
Köszi szépen ,igy biztos finabb lehet.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu