Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

 Januártól márciusig virágzik a földkerekség egyik legnagyobb virága, a rafflézia.

A thaiföldi Khao Sok Nemzeti Park szúrós-horgas pálmái és kusza folyondárjai között kanyargó, meredeken felfelé kapaszkodó ösvények egyike azonban ritka látványossághoz vezet. Januártól márciusig virágzik a földkerekség egyik legnagyobb virága, a rafflézia. E növénynek a nemritkán 80 centiméteresre megnövő virágától eltekintve nincs semmilyen látható szerve, se szára, se levele, se gyökere.

 

 

 

 

 

 

Valójában élősködő, és a Tetrastigma nevű lián nedveit csapolja meg fonalszerű szívógyökereivel. A száraz időszak kezdetén az addig láthatatlan növény áttöri a lián kérgét és egyre növekvő bimbót fejleszt, ami egy káposztára emlékeztet. A száraz időszakban is rendszeres esők hatására a bimbó egy hatalmas, lapos futball labda méretét éri el, mikor a barna fedőlevelek felnyílnak. Az alattuk levő ,,szirmok" kihajlanak, és felfedik a virág közepén található kehelyben megbúvó porzókat és termőket.

 

 

 

 

 

 

 

A növény e tündöklése csupán 2-3 napig tart, ez alatt rothadó tetem szagára emlékeztető illatanyagot termel. A szag vonzza a legyeket, amelyek elvégzik a beporzást. Utána a virág megbarnul, elveszti ,,illatát", és lassan termést hoz. Azt azonban, hogy az apró magok hogyan kerülnek egy újabb liánra, vagyis hogyan terjed a növény, még nem sikerült kideríteni.

 

 

 

 

 

 

 

Jól ismert viszont, hogy mint minden furcsa jelenséget, növényt vagy állatot, a néphit gyógyhatásúnak tartja. A raffléziáról úgy tartják, hogy hatásos afrodiziákum, ezért a helybéliek néha titkon begyűjtik, és porítva drágán eladják. A levágott virág helyén azonban soha nem nő újabb, termőhelye terméketlenné válik. Az esőerdők irtása, bolygatása (értsd: a liánok kivágása, hogy járhatóbb legyen a dzsungel) magát a lehetséges élőhelyet is veszélyezteti. Ráadásul mivel rövid ideig virágzik, a kutatók szerint már sok helyen ki is pusztult.

Az első raffléziát 1797-ben írta le P. C. E. Deschamps. A növényvilág eme unikális tagja külön nemzetségbe sorolandó, amelyet Sir Thomas Stamford Rafflesről, Szingapúr alapítójáról neveztek el.

Az első virág névadója Joseph Arnold botanikus volt, aki Szumátrán talált rá, és Rafflesia arnoldii névre keresztelte. Ma már tudjuk, hogy több faj is létezik, Thaiföldön kívül Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken fordulnak elő. E furcsa, bizarr növények a dél-kelet ázsiai erdők állapotának jelzői.

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

István Halhóber üzente 16 éve

Köszönöm hogy ilyen érdekességekkel lehettem gazdagabb és okosabb.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm, hogy olvashattam erről a különlegességről! Szép estét kívánok!:):)

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

A természet egy újabb csodája számomra. Köszi, hogy tudomást szerezhettem róla.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm,még nem hallottam eről a virágról eddig.

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm az ismertetőt,nemrégiben én is olvastam és elmentettem egy cikket róla. Igazán különleges növény!


A raflézia besorolható az úgynevezett Malpighiales csoportba, ahová többek között a violák, a mikulásvirág, a golgotavirág és a fűzfák tartoznak, de a szőlőfélék is ide sorolhatók

Minthogy élősködőről van szó, nem folytat fotoszintézist, nincsenek tehát olyan zöld szöveteik sem, amelyek a napfényt alakítanák át energiává. Genetikai anyagát vizsgálva sem jutottak sokra a tudósok, minthogy a molekuláris biológusoknak túl sok mutációval kellett megbirkózniuk. A raflézia ugyanis az általa kiszemelt másik növényen (egy szőlőszerű növényről van szó) átfúrja, átnyomja szöveteit, és igyekszik kinyerni belőle a legtöbb tápanyagot.

A faj virága bimbó korában óriási káposztafejre emlékeztet, kinyílva pedig piros és körülbelül egy méter átmérőjű. Vastag, húsos szövetében, amely 5 kilót is nyomhat, akár 4 liter víz is lehet. Dögszagával sokféle bogarat csalogat magára peterakás végett; azonban a kikelt nyű mind étlen pusztul el

Válasz

Császár Zoltán üzente 16 éve

Lehet,hogy nem is virág csak úgy néz ki álcázza magát!!

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

:) Miket nem találsz? :) Köszönöm az ismertetést,nagyon tetszett

Válasz

vica vicuska üzente 16 éve

Köszönöm hogy ilyen érdekességekkel lehettem gazdagabb!!!

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Rafflézia nagyon különleges virág.
Örülök ,hogy írtál róla.
Köszönöm.

Válasz

id.Csik József üzente 16 éve

Nagyon tanulságos olvasmány,rengeteg anyagot olvastam már a Különleges dolgokról,de ezzel még nem találkoztam,köszönöm szépen,hogy el olvashattam.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu