Kis türelmet...
Tiszta, színtelen, lágy, semleges ízű, rozsból, árpából, búzából vagy burgonyából előállított párlat, amit rendszerint érlelés-pihentetés nélkül visznek a piacra. Elsősorban Lengyelországban, Oroszországban és Finnországban készítik. Alkoholtartalma 40-75 %. A tiszta vodka akkor a legjobb, ha jéghidegen kínálják.
Egyes válfajait utóbb ízesítik (például citrommal, borssal, bivalyfűvel, paprikával, cukorral, stb.),ezek alkoholtartalmát jelentősen leszállítják, így már nem vodkának, hanem a címke szerinti vodka elnevezésükkel szemben inkább aromás likőrnek minősíthetők. Ezeket csak elvétve használják koktélokhoz.
A natúr vodka klasszikus kísérője a legfinomabb orosz kaviárnak, de csakis jéghidegen. Aperitifként fogyasztva az üveget, a poharat lehűtve kell szervírozni, hogy a pohár az oldalán párás legyen – csak így az igazi. Az oroszok egy hajtásra megisszák, a skandinávok pedig kortyonként élvezik, minden korty előtt egy falat heringfilét, füstölt lazacot vagy más apró finomságokat kapnak be. Kínálják hagyományosan snapszospohárban, pálinkáspohárban, de a nagyobb, keskeny tumblerpoharak is használatosak.Legelterjedtebb márkái: Sztolichnaya (orosz), Moskovskaya (orosz), Finlandia (finn), Smirnoff (orosz), Absolut (finn), Eristoff (orosz) , Spaskaya (orosz)
Vodka alapú italok
Harvey Wallbanger
5 cl vodka, 3 clGalliano, friss narancslé, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet lime
A vodkát és a Gallianót egy jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Ízlés szerinti mennyiségben kiegészítjük a narancslével, megkeverjük és díszítjük.
Surfrider
8 cl vodka, 5 cl édes vermut, egy narancs leve, egy facsarásnyi lime-lé, 1 kiskanál Grenadine, jég
Pohár: goblet
Díszítés: egy szelet narancs és egy szem maraschino cseresznye
Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, a pohárba szűrjük és díszítjük.
Long Island Iced Tea
3 cl vodka, 3 cl világos rum, 3 cl tequila, 3 cl gin, 1,5 cl Triple Sec Curaçao, 3 cl citromlé, 2 kiskanál porcukor, 1 dl kóla, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet citrom, mentalevelek
Az alapanyagokat egy jéggel megtöltött highball pohárba töltjük, jól megkeverjük és díszítjük.
Patricia
3 cl vodka, 3 cl édes vermut, 3 cl Cointreau
Pohár: koktélospohár
Díszítés: citrom- vagy narancshéj-csík
Az alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a díszítést.
Salty dog
6 cl vodka, friss grapefruitlé, jég
Pohár: highball
Díszítés: vonjuk be a pohár peremét sóval, és tegyünk bele egy szelet citromot
A vodkát öntjük rá a jégre a sós szélű pohárban. Töltsük rá a grepefruitlét, és díszítsük.
Blue Lagoon
5 cl vodka, 5 cl Blue Curaçao, citrom-lime szóda, jég
Pohár: talpas goblet
Díszítés: koktélcseresznyék
A vodkát és a Curaçaót a jéggel megtöltött pohárba öntjük, megkeverjük, és rátöltjük a citrom-lime szódát. Díszítjük.
Sea Waves
5 cl vodka, 1,5 cl száraz vermut, 1,5 cl Blue Curaçao, 1,5 cl Galliano, jég
Pohár: koktélospohár vagy borospohár
Díszítés: maraschino cseresznyék
Az alapanyagokat a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük, jól összekeverjük és díszítjük.
Perfect John
6 cl vodka, 3 cl Triple Sec Curaç ao, 12 cl frissen facsart narancslé, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet narancs
A poharat félig megtöltjük jéggel, majd ráöntjük a vodkát és a Triple Secet. Kiegészítjük a narancslével és díszítjük.
Screwdriver
6 cl vodka, 15 cl frissen facsart narancslé, jég
Pohár: highball
Díszítés: narancskerék
A poharat félig megtöltjük jéggel és ráöntjük a vodkát. Kiegészítjük a narancslével.
Fuzzy Navel
3 cl vodka, 3 cl őszibarack snapsz, 12 cl frissen facsart narancslé, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet őszibarack és egy szelet narancs
A jéggel félig megtöltött pohárban összekeverjük az alapanyagokat, és díszítjük.
Sex on the Beach
3 cl vodka, 3 cl őszibarack snapsz, 6 cl narancslé, 6 cl áfonyalé, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet narancs és egy szem cseresznye
Az alapanyagokat a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Jól összekeverjük és díszítjük.
Moscow Mule
6 cl vodka, 3 cl lime- vagy citromlé, gyömbérsör, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet lime
A vodkát és a lime- vagy citromlét a jéggel féli megtöltött pohárba öntjük. Megkeverjük, kiegészítjük a gyömbérsörrel, és díszítjük.
Galway Gray
5 cl vodka, 3 cl fehér Creme la Cacao, 3 cl Cointreau, 1,5 cl lime-lé, friss tejszín
Pohár: koktélospohár
Díszítés: reszelt narancshéj
Az alapanyagokat a tejszín kivételével összekeverjük. A tejszínt óvatosan a tetejére öntjük, és díszítjük.
White Russian
3 cl vodka, 1,5 cl Kahlua kávélikőr, 1,5 cl fehér Creme de Cacao, 5 cl tejszín, jég - törve és kockákban
Pohár: highball
Díszítés: frissen reszelt csokoládé és szerecsendió
Az alapanyagokat a tört jéggel összerázzuk. Leszűrjük a jégkockákkal félig megtöltött pohárba, majd megszórjuk a csokoládéreszelékkel és a szerecsendióval.
Road Runner
6 cl vodka, 3 cl Amaretto likőr, 3 cl kókusztej, jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: frissen reszelt szerecsendió
Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk és leszűrjük a pohárba. A tetejét enyhén megszórjuk reszelt szerecsendióval.
Bloody Mary
9 cl vodka, egy friss lime negyede kifacsarva, egy friss citrom negyede kifacsarva, egy öntet Tabasco- és Worcestershire-szósz, paradicsomlé, jég, őrölt bors és zelleres só ízlés szerint
Pohár: old fashioned
Díszítés: a pohár peremét vonjuk be zelleres sóval. Díszítsük uborkakerékkel és egy szál zellerrel
A vodkát, a citromlét, a lime-lét és szószokat összekeverjük a pohárban. Beletesszük a jégkockákat, kiegészítjük a paradicsomlével, jól megkeverjük és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Zellerszárral díszítve kínáljuk. Az alkoholmentes változathoz, a Virgin Maryhez hagyjuk ki a receptből a vodkát.
Black Russian
9 cl vodka, 3 cl Kahlua kávélikőr, tört jég
Pohár: highball vagy tumbler
A poharat háromnegyedéig töltsük meg jéggel, majd öntsünk rá vodkát és a Kahluát.
Bloodshot
3 cl vodka, 9 cl erős marhahúsleves, 6 cl paradicsomlé, egy öntet lime-lé, egy öntet Worcestershire-szósz, egy öntet erős chiliszósz, őrölt bors és zelleres só ízlés szerint, jég
Pohár: tumbler vagy highball
Díszítés: két apró paradicsom egy karika uborkával
Az alapanyagokat shakerben összerázzuk. Az italt kitöltjük a jéggel félig megtöltött pohárba és díszítjük. A Bullshot koktél ugyanezekkel az alapanyagokkal és módszerrel készül, csak a paradicsomlevet hagyjuk ki belőle.
Bum Bum Tequila
Tequila (bármilyen fajta), Sprite, Jég
Pohár: Szerezzünk egy olyan poharat amelyik nehezen törik. (Ha lehet 1dl legyen).
Díszítés: egy szelet citrom
Pohár: Szerezzünk egy olyan poharat amelyik nehezen törik. (Ha lehet 1dl legyen).
Öntsünk bele 3cl vagy 5cl TeQuilát majd öntsük a poharat tele Sprite-tal, majd ha ez megtörtént akkor rakjunk bele egy jégkockát. Ezek után egy söralátétet szorítsunk rá a pohár tetejére és verjük az asztalhoz/pulthoz a poharat kb 3*. Majd igyuk meg.
Green Widow (Zöld Özvegy)
kék curacao, vodka, naracsné (szénsavas vagy szűrt)
Pohár: old fashioned
Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye.
Elkészítése roppant egyszerű: egynegyedrész *kék* curacao-hoz egynegyedrész vodkát töltök, majd hozzátöltöm a félrész narancslevet - közben gyönyörködöm a színhatásban. Vörös curacaoval nem érdemes próbálkozni; egyrészt mert már nem is zöld utána az özvegy, másrészt pedig ez utóbbi használata esetén az italnak mangóíze lesz, akkor pedig már tisztább, ha azt veszünk. Kellemes italozást!
Érdekesség: a Vodka története
Egy orosz mondás szerint éhezni hetekig képes az ember, víz nélkül három napot bír ki, a vizecske - azaz vodka - nélkül pedig legfeljebb néhány órát.
Hogy az ezerszázas években végül is Oroszországban, vagy Lengyelországban pároltak-e először vodkát, máig vitatott kérdés lengyelek és oroszok között. Talán azért, mert a XVII. században, Nagy Péter idejében modernizálták a gyártását, a közvélemény orosz italnak tartja. A klasszikus italfajta neve - petrovszkaja vodka - szintén erre utal.
Eredetileg a lengyelek burgonyából, az oroszok pedig rozsból készítették. Eleinte - mint általában az alkoholos italokat - valamilyen titkos gyógyhatás reményében, később már csak azért, hogy feledtesse az emberekkel nyomorúságos sorsukat. Feltehetően volt is mit feledni, mert ahogy a bevezetőben említett szólásmondás is utal rá, a vodka a középkor végére általánosan elterjedt ital lett mindkét országban.
Miközben a többi szeszesitalgyártó hétpecsétes titokként kezeli, hogy miből és hogyan készül az itala, addig a vodkagyártók éppen ilyen hevesen védik az ízek kivonásának, eltüntetésének titkát. Azaz a vodka alapgondolatában különbözik a többi italtól. A gyártási folyamat leglényegesebb (vagy egyetlen?) pontja és feladata ugyanis, hogy minden íz- és illatanyagot sikeresen kivonjanak belőle. Ezért nincs is különösebb jelentősége, hogy burgonya vagy valamilyen gabona az alapanyaga, annál fontosabb viszont a tisztítási folyamat, illetve a hozzáadott víz minősége.
Világkarrierjében fontos szerepet játszott, hogy ez az egyetlen alkoholos ital, amelynek fogyasztása nem okoz fejfájást, másnaposságot és nem érződik a leheleten. (Egyetlen hibája, hogy a szonda kimutatja...)A vodka népszerűsége arra ösztökélte a világ nagy italgyártóit, hogy megteremtsék a maguk vodka márkáját, és hogy - alkalmazkodva a piac igényeihez - megkezdjék az ízesített vodkák gyártását is. Ma a vodka piacát az amerikai, a skandináv és a német termékek uralják. A minőséget a skandináv - Finlandia, Absolut - vodkák jelentik. Jellemző, hogy nagyon sok elnevezés orosz eredetre utal - Smirnoff, Gorbatschow, Yeltzin / Jeltsin -, mert a vodka ma is épp úgy orosz ital, ahogy a rum jamaicai.Az oroszok a mai napig is az ital legnagyobb fogyasztói és gyártói. Sőt, ha egy eredeti és nem pancsolt orosz vodkát megkóstolunk, meggyőződhetünk arról, hogy a hagyomány egyben a minőséget is garantálhatja.
Érdekesség: a Smirnoff története
Mondják, a Szmirnovok (mert akkor még így hívták a családot) a napóleoni háborúknak tulajdoníthatták első sikereiket, mert a megváltozott orosz világ valamivel bódítani akarta magát. Ez a valami Ivan Szmirnov gyümölcsízű vodkája volt, amely megadta a kezdő lökést, hogy a moszkvai kisüzem komoly lepárlóvá növekedhessék. Az alapító leszármazottai jól sáfárkodtak a kincset érő tudással, így lett a cég több mint 30 évig a cári udvar kizárólagos vodka szállítója. Amikor túlságosan vöröset fújtak a szelek, Vlagyimir Smirnov, az egyik utód Párizsba menekítette a titkos receptet, abból szándékozott megélni. Franciahon azonban másra vágyott, az ital megbukott.
Ám a cári időkből származó kapcsolatokat felelevenítette egy emigráns orosz, ekkorra amerikai üzletember, a mélyen alkoholtilalmas években megvette a gyártási jogot és nekivágott. Amerika első körben elhúzta az orrát, az üzlet csúfosan megbukott. A recept ismét gazdát cserélt, ám a háborús évek átformálták a szeszfogyasztási szokásokat - az átlag amerikai a whiskyre és a ginre szokott át.
Az új tulaj, John G. Martin panaszkodott is, hogy nincs vevője a finom italnak, mígnem egy Morgan nevű vendéglős összelögybölte a gyömbérsörét a vodkával meg citrommal és keverékét Moscow Mulenak (moszkvai öszvér) nevezte el. A koktélt lefényképezték, háttérben a
Smirnoff vodkás üveggel, és láss csodát, ez divatba hozta az italt - de csak egy időre. Az ötvenes évek kommunista veszélytől rettegő Amerikájában azonban még egy tősgyökeresen amerikai szeszfőzde sem állhatott elő keleti szagú párlatokkal, a vodkát kitiltották a piacról.
Fura módon egy tévesen feladott szállítmány lőtte helyre a lehetőséget. Smirnoff whisky címkével és dugóval szállítottak le egy komolyabb tétel vodkát - és ezzel véget ért a sok évtizedes pechszéria: kiderült, mi kell a piacnak. Persze így már meg lehetett célozni a vevőket a "Smirnoff fehér whiskey - se íze, se illata!" jelmondattal.
A receptjében vannak figyelemre méltó finom részletek. A legfinomabb cári változat kukorica alapú; melyhez egy kis búzát is adnak. A későbbi vodkarecept kiinduló anyagai feldolgozatlan, de alaposan megválogatott gabona és melasz alapú szeszek, melyeket újra lepárolnak. Az orvosi tisztaságú (96%-os) alkoholhoz vizet adnak, majd keményfaszén oszlopon át szűrik, végül desztillált víz hozzáadásával beállítják kék címkés (45- 50%), illetve piros címkés (37,5-40%), abszolút íztelen, tiszta változattá.
Érdekesség: az Eristoff története
Időszámításunk előtt 320-ban egy Grúziában uralkodó család Pharnabazus királytól az eristavi, azaz a nemzetvezető nevet kapta. A család 1800- ban a Grúziát meghódító oroszok ellen fordult. Alekszander Erisztov (Eristoff) a család egyik sarja a cár szolgálatába állt. Hűségéért a cár 1857-ben hercegi rangra emelete. 1917-ben a forradalom elől Milánóba emigrált. A család 1806 óta készített vodkát. Kétféle termékük ismert, az eszenciákkal ízesített Eristoff Brut, illetve a citromízesítésű vodka, mindkettő 37,5% alkoholtartalommal.
Küldd tovább!
Vodka és kaviár
Nyomtatóbarát verzióEgyes válfajait utóbb ízesítik (például citrommal, borssal, bivalyfűvel, paprikával, cukorral, stb.), ezek alkoholtartalmát jelentősen leszállítják, így már nem vodkának, hanem a címke szerinti vodka elnevezésükkel szemben inkább aromás likőrnek minősíthetők. Ezeket csak elvétve használják koktélokhoz.A natúr vodka klasszikus kísérője a legfinomabb orosz kaviárnak, de csakis jéghidegen. Aperitifként fogyasztva az üveget, a poharat lehűtve kell szervírozni, hogy a pohár az oldalán párás legyen - csak így az igazi.Az oroszok egy hajtásra megisszák, a skandinávok pedig kortyonként élvezik, minden korty előtt egy falat heringfilét, füstölt lazacot vagy más apró finomságokat kapnak be.Kínálják hagyományosan snapszospohárban, pálinkáspohárban, de a nagyobb, keskeny tumblerpoharak is használatosak. Legelterjedtebb márkái: Sztolichnaya (orosz), Moskovskaya (orosz), Finlandia (finn), Smirnoff (orosz), Absolut (finn), Eristoff (orosz), Spaskaya (orosz).A Vodka történeteEgy orosz mondás szerint éhezni hetekig képes az ember, víz nélkül három napot bír ki, a vizecske - azaz vodka - nélkül pedig legfeljebb néhány órát. Hogy az ezerszázas években végül is Oroszországban, vagy Lengyelországban pároltak-e először vodkát, máig vitatott kérdés lengyelek és oroszok között. Talán azért, mert a XVII. században, Nagy Péter idejében modernizálták a gyártását, a közvélemény orosz italnak tartja. A klasszikus italfajta neve - petrovszkaja vodka - szintén erre utal.Eredetileg a lengyelek burgonyából, az oroszok pedig rozsból készítették. Eleinte - mint általában az alkoholos italokat - valamilyen titkos gyógyhatás reményében, később már csak azért, hogy feledtesse az emberekkel nyomorúságos sorsukat. Feltehetően volt is mit feledni, mert ahogy a bevezetőben említett szólásmondás is utal rá, a vodka a középkor végére általánosan elterjedt ital lett mindkét országban.Miközben a többi szeszesitalgyártó hétpecsétes titokként kezeli, hogy miből és hogyan készül az itala, addig a vodkagyártók éppen ilyen hevesen védik az ízek kivonásának, eltüntetésének titkát. Azaz a vodka alapgondolatában különbözik a többi italtól.A gyártási folyamat leglényegesebb (vagy egyetlen?) pontja és feladata ugyanis, hogy minden íz- és illatanyagot sikeresen kivonjanak belőle. Ezért nincs is különösebb jelentősége, hogy burgonya vagy valamilyen gabona az alapanyaga, annál fontosabb viszont a tisztítási folyamat, illetve a hozzáadott víz minősége.Világkarrierjében fontos szerepet játszott, hogy ez az egyetlen alkoholos ital, amelynek fogyasztása nem okoz fejfájást, másnaposságot és nem érződik a leheleten. (Egyetlen hibája, hogy a szonda kimutatja...) A vodka népszerűsége arra ösztökélte a világ nagy italgyártóit, hogy megteremtsék a maguk vodka márkáját, és hogy - alkalmazkodva a piac igényeihez - megkezdjék az ízesített vodkák gyártását is. Ma a vodka piacát az amerikai, a skandináv és a német termékek uralják.A minőséget a skandináv - Finlandia, Absolut - vodkák jelentik. Jellemző, hogy nagyon sok elnevezés orosz eredetre utal - Smirnoff, Gorbatschow, Yeltzin / Jeltsin -, mert a vodka ma is épp úgy orosz ital, ahogy a rum jamaicai.Az oroszok a mai napig is az ital legnagyobb fogyasztói és gyártói. Sőt, ha egy eredeti és nem pancsolt orosz vodkát megkóstolunk, meggyőződhetünk arról, hogy a hagyomány egyben a minőséget is garantálhatja.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!