Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

2006 április 7-én a dunai védekezésben résztvevők már fellélegezhettek, ugyanakkor a Tiszán és a Bodrogon ekkorra öltött olyan méreteket az áradás, hogy a helyi védelmi bizottságok kérésére Sárospatak és Tokaj térségében katonák is bekapcsolódtak a védekezésbe. Mint később kiderült, a dunai védekezésben résztvevők sem pihenhettek sokáig, a Tisza és Körös veszélyeztetett területein szükség volt rájuk.

 

Tokaj környékén, a Bodrog és a Tisza  ártere eggyé vált több km szélességben és hosszan boritott mindent. A Tisza mentén, többek között Tiszadobon százhatvanöten a miskolci Rendészeti Szaközépiskola harminc hallgatójával a gátak bordás megerősitésén dolgoztak. A Bodrogon Sárospataknál hatvanöt katona a töltés hullámverés elleni védelmét biztosította fóliázással. Mindkét csoport ellátását a Tiszalucon telepített ellátópont biztosította. Az éjszakai munkálatokban résztvevő katonák munkájának és a többi védekezésben résztvevő  katonák  két müszakban folytatott  erőfeszítéseinek köszönhetően mind a Tisza  felső szakaszán, mind a Bodrogon stabilizálódott a helyzet.

 

A Tisza középső és alsó szakaszán valamint a Körösökön egyre aggasztóbb méreteket kezdett ölteni az áradás.

A kritikussá vált helyzet miatt e térségben is kihirdették az árvizvédelmi katasztrófahelyzetet, majd a megyei védelmi bizottságok kérésére április 15-én este elrendelték a harmadfoku árvizvédelmi  készültséget. Másnap hajnalban  már a gátakon voltak a katonák. Husvét vasárnap kora reggel 1000 fő, a műszakiak megerősitésére 417 katona  150 technikai eszköz, nyolvan tonnás és öt tonnás kompok  PTSZ uszó gépjárművek, világítórészleg,  viztisztitó csport  állt készenlétben szükség esetére. Az ünnep a katonák életében sem mult el nyomtalanul. Került vasárnap reggelire sonka, tojás a katonák asztalára és a pihenésben levők ökumenikus  istentiszteleten  vehettek részt

Akik viszont az első váltásban  indultak a gátakra , már javában dolgoztak.. A Körös gátjának magasítását végezték. A víz itt a település központjában  alig öt méterre van a házaktól, s a rohamos emelkedése miatt meg kellett emelni a homokzsákfalat.

Szelevényen 2 irányban  több km hosszú gát magasításán dolgoztak a katonák. Itt velük együtt a lakosság apraja, nagyja  töltötte, hordta a homokzsákokat Az asszonyok, lányok  kávéval, üditővel kinálták  folyamatosan a katonákat. A gátakon dolgozókat meglátogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is

Tiszasas  szélén kialakitott depóban  homokzsákokat tötöttek, , majd azokat hatalmas gyűjtőzsákokba  rakva előkészítették a légi szállításra.

A négy gép  egymásután egy a gáton álló teherautó fölé függeszkedett, a katonák felerősítettek rá két egy köbméteres  gyüjtőzsákot, s már indultak is tovább. Szelevényen szintén függeszkedésből lerakták a terhet s mentek a következő fordulóért. A tankolás idejét kivéve kerekük nem is érintette a földet. Hasonló munkát végeztek Nagyfa közelében is.

 

Nehéz és hosszu védekezésre készültek  Szolnokon és Szegeden is. A Tisza már itt is meghaladta az eddig mért legmagasabb vizállást., s csak tovább emelkedett. Szolnokon a a Tisza és a Zagyva torkolatánál volt legnagyobb a veszély., itt a viz már magasabban állt, mint a környező házak földszintje. alagsora. Folyamatosan szivattyuzni kellet a vizet a homokzsákok mögül, csakugy mint Szegeden, ahol már a belvárosi csatornákból is  feltört néha a viz. A kialakult helyzet miat a katonák is áttértek a kétszer tizenkétórás nonstop védekezésre.

Egyre veszélyesebbé vált a helyzet Szarvas és Gyomaendrőd térségében is.

Április 22-e fekete szombat néven bevonulhatott volna a  árviz történelmébe, mert Felgyőn megcsúszott a töltés. Szelevényen 150 m hosszuságú repedés  keletkezett a töltésen.  Nyolc helikoptert átvezényeltek az akut veszély elháritására. Felgyőre 250 katonát küldtek a civilek megsegítésére. A csépai szakaszon buvárok erősítették a viz felől a  töltést és utban volt egy század falazó brigád is.

Április 23-ig a térség 3 településén mintegy 1800-an  hagyták el otthonaikat, s elszállitottak tizenegyezer állatot. A rendőrséég és polgárőrség az egész területet lezárta oda csak a védekezésben résztvevők mehettek be. Az elhagyott helyiségeket szintén a rendőrség és polgárórség ellenőrizte. A következő napokban sem javult azonban ezen a partszakaszon a helyzet. Az Észak Tiszavidéki Vizügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint bár a vizszint  12 cm-t apadt, de még igy is  hét méteres vizoszlop terheli a  töltést négyzetméterenként. husz tonnás nyomással. A több mint hatvan méteres szakaszon  és a mellette keletkező ujjabb megcsúszáson kellett a katonáknak  ellensúlyozni a homokzsákokkal ezt a hatalmas viznyomást. Töb mint 1 millió homokzsákot építettek be a töltésbe.

Egyértelmű, hogy a katonák segítsége nélkül  ekkora suvadást nem tudtak volna megfogni.

 

A helyzet május 5-re stabilizálódott, a gátak mindenütt kibirták a nyomást ezen a napon a kitelepített lakosság is visszatérhetett  otthonába, és állataikat is visszaszállították.

Címkék: árvizvédelem

Kapcsolódó cikkek:

  2006-os évi árviz

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu