Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


Szokatlan párosítások, különös ízek. Nemcsak felfrissülsz tőlük, de meglátod, jól is laksz velük. Nincs időd ebédet főzni? Készíts magadnak frissítő italokat receptjeinkből, és újult erővel láthatsz neki a munkának.

A gyümölcsből tejjel készített italok rengeteg energiát rejtenek, egészségesek, és sok bennük a vitamin. Nemcsak sportolás után esik jól, hanem reggel vagy napközben is hasznos és tápláló lehet belőle egy pohárral. Egyszerűen elkészíthetők, hiszen a gyümölcsöt elég összeturmixolni, lereszelni, vagy villával áttörni, ehhez jön a tej, az energiát adó méz vagy cukor (esetleg fagylalt), és máris fogyasztható.

Medve-tej

Hozzávalók 4 pohárhoz: l 50 dkg mélyhűtött eper, 5 dl tej, 3 evőkanál eperlekvár, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál cukor, 4 kis gombóc citromfagylalt
Elkészítés: Az epret hagyjuk kiengedni, majd turmixba tesszük, és pépesítjük. A tejet hozzáöntjük, belekeverjük a lekvárt, a citromhéjat és a cukrot. Alaposan összeturmixoljuk. A citromfagylaltot a poharakba tesszük, rátöltjük az italt. Összekeverjük, és fogyasztjuk.

Sárgabarack turmix

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz sárgabarack konzerv, 1 doboz vaniliás vagy sárgabarackos joghurt, 2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj, 1 dl ananászlé, 1 db tojás, tej
Elkészítés: A barackot aprítógéppel pépesre vágjuk, hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot, a lekvárt, a joghurtot és egy turmixgépben krémesre keverjük. Tejjel felöntjük és habosra mixeljük. Fahéjjal ízesítjük, citromfűlevelekkel, jéggel és hosszú kanalakkal vagy szívószállal tálaljuk. 

Tejes-epres turmix

Hozzávalók 1 pohárhoz: 10 dkg eper, 1 evőkanál citromlé, 1 ek. méz, 1 dl behűtött tej, 1/2 dl behűtött tejszín, 1 kisebb kivi
Elkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 1 hosszanti szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit összevagdossuk, hozzáadjuk a citromlét és a mézet, 3-4 szeletke kivételével péppé zúzzuk. A tejet és a tejszínt habosra turmixoljuk, kehelybe töltjük, a tetejére öntjük az eperpépet, lazán keverünk egyet rajta, tetejét az eperszeletkével díszítjük. A kivit kettévágjuk, karalábévájóval két golyót formálunk belőle, a félretett eperszelettel együtt bambuszpálcikára szúrjuk, és az italba tesszük. Szívószálat adhatunk hozzá.

Ananászital

Hozzávalók 4 pohárhoz: 2 konzerv darabolt ananász, 3 dl tej, 2 ek. édesítőpor, jég
Előkészítés: Az ananászt lecsepegtetjük, a levét felfogjuk.
Elkészítés: Az ananászt mixerben pépesre törjük, belekeverjük a tejet, a levet, és édesítővel édesítjük. Poharakba jégkockát teszünk, ráöntjük az italt, és tálaljuk. A poharak szélét ananászdarabbal ízesítjük.

Bogyós frappé

Hozzávalók 4 pohárhoz: 50 dkg piros bogyós gyümölcs (ribizli, eper, málna, áfonya, stb.) lehet mélyhűtött is, 10 ek. narancslé, 6 dl tej, 5 ek. édesítőpor
Előkészítés: A piros bogyós gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, és megtisztítjuk.
Elkészítés: A gyümölcsöket mixerben pépesre törjük, és átszűrjük egy szitán. Hozzákeverjük a narancslevet, a tejet, és az édesítőporral édesítjük. Poharakba öntjük, és kínáljuk.

Eper flip

Hozzávalók 4 pohárhoz: 50 dkg mélyhűtött eper, 4 evőkanál citromlé, 10 evőkanál narancslé, 2 dl natúr joghurt, 2 dl tej, 4 evőkanál édesítőpor, jég
Előkészítés: Az epret hagyjuk kiengedni, és turmixban pépesítjük.
Elkészítés: Az eperturmixhoz keverjük a citrom- és narancslevet, valamint a joghurtot és a tejet. Az édesítőporral édesítjük, és poharakba töltjük. Egy-egy jégkockát teszünk az italba, és tálaljuk.

Kivi mix

Hozzávalók 4 pohárhoz: 4 érett kivi, 2 érett körte, 2 dl grépfrútlé, 2 dl tej,3-4 evőkanál édesítőpor, 4 evőkanál körtepálinka
Előkészítés: A kivit és a körtét meghámozzuk, a körte magházát kivájjuk, és mindkét gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A kivit és a körtét mixerben pépesítjük, hozzákeverjük a grépfrútlevet és a tejet. Édesítőporral és a körtepálinkával ízesítjük, és poharakba töltjük

Narancsos turmix

Hozzávalók személyenként: 1 pohár natúr joghurt, 1 meghámozott narancs, 2,5 dl tej, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál búzacsíra

A narancsok belső fehér ereit vágjuk ki, majd daraboljuk fel. Tegyük a mixerbe. Öntsük rá a tejet és a joghurtot, adjuk hozzá a búzacsírát, ízesítsük mézzel. Turmixoljuk jól össze. Töltsük üvegpoharakba, friss mentalevéllel díszítsük.

Idényjellegű friss gyümölcsökkel is elkészíthetjük. Az aktuális sláger az eper és a málna.

A búzacsíra magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja ez emésztést, segít a salakanyagok eltávolításában, csökkenti a koleszterinszintet, ezen felül értékes B-vitaminokat tartalmaz. Érdemes a reggeli italokba, joghurtba belecsempészni, de használhatjuk főzelékek, gabona fasírtok dúsítására is.

Bodzaturmix

(alkoholmentes)

Hozzávalók:

  • 0,5 liter bodzalé,
  • 1 liter tej,
  • 2 citrom leve,
  • 10 dkg cukor,
  • őrölt fahéj

Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

 

Borbolyalé

1 dl vízben puhára főzünk 50 dkg előre megtisztított érett borbolyatermést. Ezt követően kendőn vagy szitán passzírozzuk át. A péphez adjunk 5 dl almalevet vagy vizet. A borbolyalevet ízesíthetjük cukorral, mézzel, és citromlével. Hűtőben tároljuk! Fogyasztásnál figyeljünk arra, hogy nem áll el hosszú ideig, csak néhány napig.

 

[ Csipkelimonádé mézzel

Hozzávalók:

  • 10 dkg csipkebogyó,
  • 20 dkg méz,
  • 1 dl narancslé,
  • 1,5 liter víz

Főzzünk csipkebogyóteát, miközben a mézet elkeverjük a narancslével. Ezt követően elkeverjük a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.

Nem tévedés, ezen írásunk nem az elhíresült római "kenyeret és cirkuszt" mámoros átírata. Ennél korábbra nyúltunk vissza időben: az idézett mondat mindennapos volt az ókori Egyiptomban, egyben jószándékú üdvözlési forma. Amint azt több példa is mutatja majd, az alkohol különböző megjelenési formáiban a történelem során nagy megbecsülésnek örvendett. Azokban az időkben, mikor a jó minőségű ivóviz ritkább volt, mint a jó sör, nem meglepő az alkoholos italok elsődleges szomjoltóként való mindennapos fogyasztása. Főként, hogy fontos szerepet játszott minden időben, minden kultúrában a vallási szertartások alkalmával is. Nem utolsósorban pedig, talán önöknek is feltűnt szocializáló, lazító hatása, az ételek ízét előnyösen kiemelő tulajdonsága. Némi költői túlzással élve nevezik "az univerzális nyelv"- ként is, amelyen élvezőik pillanatok alatt barátságokat kötnek és megértik egymást.

Kezdetben volt a sör és a bor, tekintélyes megbecsülésnek örvendve a vallási szertartások, gyógyítás terén az ókortól a középkor végéig. Az egyiptomiak a holtakhoz nem voltak szűkmarkúak: a sírokba kerültek alkoholtartalmú italok is, gondolván a hideg és unalmas másvilági napokra. A különböző alkoholos italok fontos részét képezték az ókori kínai filozófiának is, ami szerint az alkoholt spirituális (mentális) tápláléknak tartották, nem pedig materiális ételnek. Az ősi jelképek birodalmában az alkoholt mennyei adománynak tartották. Ugyanígy vélekedtek görög városállamokban is, gondoljunk csak Dionüszosz kultuszára, az odaadó italfogyasztásra, hogy az "áldozatot" hozó emberek az alkohol mámorán keresztül leljenek rá istenükre.

A középkor látványos változásokat produkált az alkoholfogyasztás terén is. Erjesztett mézből készült italok, sörfélék, gyümölcsborok váltak kedveltté, elsősorban a kelták, angol- szászok, németek és a skandináv népek körében. A legnagyobb jelentőséggel bíró fejlődést azonban az italok desztillálása jelentette. Az eljárás keletkezését homály fedi, elterjedése is igen lassú volt. Szerzetesek, orvosok és alkimisták körében vált érdekessé gyógyítás céljából, ezért abban az időben még ""életvíz"-ként említették azt az italt, ami később brandy néven vált világszerte kedveltté. A desztillált szeszitalok általánosan elterjedt ízesitője a borókabogyó volt. Remek példa rá a gin (vagy a belőle készült martini). Neve eredetileg a holland "junever" szóból alakult át a francia "genievre" érintésével az angol "geneva" rövid módosulásával ginné. Fogyasztása lassan kezdett terjedni, nem úgy a melaszból erjesztett rumé, ami a cukornád-feldolgozás melléktermékként hódította meg a világot. Ugyanolyan gyorsan, mint ahogy az agavéból készült tequila, és gyorsabban, mint amennyi idő alatt a kávé vagy a tea napi fogyasztási cikké vált volna...

Nagy durranás a gránátalma
1. Tequila Sunrise
8 cl narancslé, 4 cl tequila, 1 csepp grenadine.
Díszítés: koktélcseresznye, narancsszelet

2. Bacardi Koktél
2 cl citromlé, 1 cl grenadine szirup, 4 cl fehér rum

Grenadine-t, azaz gránátalmaszirupot magunk is készíthetünk friss alapanyagból. Nem kell hozzá más, mint 0,5 kg gránátalma, 2,5 dl víz, kétszer ennyi cukor. Elkészítés: a magokat emeljük ki a gyümölcsből, majd egy lábosban, vízzel forraljuk, amíg a gyümölcshús lefő a magokról (kb. 5 perc). Szűrjük át a szószt a magoktól megszabadítva. A leszűrt levet főzzük össze a cukorral 10-15 percig, majd hűtsük szobahőmérsékletűre.

Elégedett vendégek kedvence
Jack Frost
Hozzávalók: 2 ek Jack Daniels, 1 ek Drambuie, 2 csepp grenadine, 6 cl édes-savanyú szirup (1-1 rész citromlé és cukorszirup), 6 cl narancslé

A francia kapcsolat
Grand Mimosa
Hozzávalók: 2 cl Grand Marnier, 3 cl narancslé, 9 cl pezsgő
Elkészítés: Keverje össze a likőrt a narancslével, majd öntse fel pezsgővel. A poharat díszítse eperrel.

A bohém ánizsillat
Painter's delight
Hozzávalók: 4 cl gin, 2 cl zöld curacao, 1 ek Pernod, fél citrom leve, jégkocka, szódavíz
Elkészítés: A szóda kivételével keverjük össze az italokat, öntsük jégkockára, majd töltsük fel szódavízzel.

 

Ashanti Sour

4 cl csokoládélikőr
2 cl citromlé
1 szelet narancs
1 szem cseresznye

Turmixgépben kevés tört jéggel megkeverjük, pohárba töltjük, s a naranccsal és a cseresznyével díszítjük.

 

Málna turmix 

 Hozzávalók két személyre:

4 dl natúr rizstej

1 evőkanál cukor vagy por alakú édesítőszer

8 evőkanál málna

(néhány szem a díszítéshez is)

1 dl növényi eredetű tejszín

 Elkészítése:

 A tejszínt habbá verjük.

A málnát a rizstej felével turmixoljuk.

Hozzáadjuk a cukrot, a többi rizstejet és a habot.

Néhány másodpercig együtt turmixoljuk. Poharakba öntjük, málnával, citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.

Turmixok

Lehet gyümölcsös vagy fagylaltos, az édesszájúak mindenképpen szeretik. Uzsonnára üdítő, gyerekeknek mennyei, vagy nagyon egészségesek... Na, hát ezek a turmixok!

AnanászitalBa-Ba juiceBogyós frappéEper flipEperszódaEpertej Eperturmix tejérzékenyeknekErdeigyümölcs-turmixJeges csokoládéKivi mixKivi-grépfrút turmixKombucha-turmix Körtés költeményMálna álomMálnás szójaturmixMálnás-banános italMangó-kókusz turmixMazsolás banánturmixMeggyturmixMokka turmixNarancsos joghurtitalTejes-habos turmixUborkás italUborkaturmix

Címkék: turmix

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu