Töltött káposzta ahogy én készítem Hozzávalók:
4 személyre:
80 dkg savanyú káposzta, 8 db szép káposztalevél (savanyított), 40 dkg darált sertéshús,30 dkg füstölt sertéshús (csülök, oldalas) 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg félig főtt rizs, 1 db vöröshagyma, 1 db tojás, 1 db babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj vagy zsír, 1 evőkanál liszt, 2 kávékanál pirospaprika, 1-2 kis pohár tejföl, 1/2l húsleves, só, bors, petrezselyem, erőspaprika, kevés kapor és csombor
Elkészítés:
A füstölt húst előző este beáztatjuk hideg vízbe, majd leöblítjük.
Hideg vízben föltéve puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt hús főzőlevébe tesszük a kissé kimosott, lecsepegtetett savanyú káposzta felét. A káposztaleveleket széthajtogatjuk.A Kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, hagyjuk kihűlni, majd a darált húshoz adjuk. Összedolgozzuk a tojással, rizzsel, zúzott fokhagymával, 1 kk. pirospaprikával, ízlés szerint sóval, borssal és elosztjuk a káposztaleveleken. Hengerszerűen, nem túl szorosan feltekerjük, a füstölt hús főzőlevében lévő savanyú káposzta tetejére helyezzük, betakarjuk a maradék savanyú káposztával, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a babérlevelet (ízlés szerint tehetünk bele kis darab cseresznyepaprikát) finomra vágott kaprot, csombort és mérsékelt tűzön, fedő alatt, puhára pároljuk. Esetleg ha levét elfőné, egy kevés húslevessel pótoljuk. Óvatosan kiemeljük a töltelékeket a káposztából. Zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről levéve belekeverjük a maradék pirospaprikát, és felöntjük hideg vízzel (vagy kihűtött húslevessel), simára keverjük, és a káposztához adjuk, jól összeforraljuk (kb. 10 perc, vigyázunk, csak lassú tűzön, mert nagyon pöfékel!). Ezután visszatesszük bele a töltelékeket, a felaprított, kicsontozott füstölt húst, és ha kell, utána ízesítünk, összeforrósítjuk.Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, bevagdalt debreceni kolbászt süthetünk a tetejére és pirított pirospaprikába mártott szalonnakakassal, és petrezselyemzölddel díszítjük.
Tipp: Több nappal a fogyasztás előtt elkészíthetjük. A mélyhűtést is nagyon jól bírja! A sóval bánjunk csínján, mert általában sósabb lesz. Melegítés közben könnyen odakozmál, legjobb mérsékelt tűzön, lefedve, a sütőben felmelegíteni. Ne kevergessük, csak rázogassuk!
Kommentáld!