Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Olajozott pusztítás

A galíciai partoknál történt olajszállító hajó balesete súlyos ökológiai katasztrófával fenyegeti a vidéket. Eddig körülbelül 360 tonna olajat szedtek össze a tengerről és a partról. Az olaj már a portugáliai Atlanti Szigetek Nemzeti Park élővilágát is fenyegeti. A legnagyobb veszélynek a tengeri madarak vannak kitéve. Amíg egyet sikerül megmenteni közülük, addig három másik fullad vízbe.


Fotó: WWF Spain/Jorge Sierra

Három hét telt el a Prestige olajszállító hajó balesete óta, melynek során Spanyolország észak-nyugati partvidékének súlyos ökológiai katasztrófával kell szembenéznie. A tengerbe került több tízezer tonna olaj egyre nagyobb foltokban terjed és fenyegeti a partvidéket. A környezetvédő önkéntesek és a hivatalos szervek minden tőlük megtesznek a kár enyhítéséért. A WWF információi szerint az első olajfoltot követően egy új, körülbelül 10000 tonna nehézolajat tartalmazó olajszőnyeg közelít Galícia partvidéke felé. Az olajfolt jelenleg még messze van, de az időjárási viszonyok miatt gyorsan halad a szárazföld felé. Az eddigi beszámolók szerint 240 tonna olajat sikerült felszedni a partokról és több mint 120 tonnát a víz felszínéről gyűjtöttek össze. Elképzelhető, hogy szivárog a Prestige egyik tartálya - egy nemrég mélybe küldött francia tengeralattjáró ezt hivatott kideríteni -, és ebből származik az újabb olajszőnyeg, amely már a portugáliai Atlanti Szigetek Nemzeti Park élővilágát és természeti értékeit is veszélyezteti.

Az ökoszisztéma

A Halál-partja és környéke a Ramsari Egyezmény által nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek lett nyilvánítva, amely most halálos veszélybe került. Az itteni ökoszisztéma - hasonlóan bármelyikhez - rendkívül sérülékeny. Ahhoz, hogy fennmaradjon minden összetevőjére szükség van. Ökoszisztémának nevezzük azt az egyed feletti, összetett, meghatározott szerkezetű szerveződési szintet, ahol a környezet és a benne élő növény- és állattársulások egységes egészet alkotnak. Az ökoszisztéma elemei között sajátos, kölcsönös kapcsolat áll fenn, amelynek megbomlása a rendszer összeomlásához vezethet.


Fotó: Greenpeace/Pedro Armestre

A katasztrófa helyszínén többféle ökoszisztémát találhatunk, amelyek egy nagy egységet alkotnak. Elsőként a tengeri ökoszisztémát kell megemlítenünk, ennek három fő alkotó eleme van. Az első a plankton, amelyet a nyílt vízben lebegő apró élőlények - olyan növények és állatok, amelyek helyváltoztató képessége igen csekély - alkotnak. A második a bentosz, a vízfenéken és az azt borító üledék állat- és növényvilágának a biomasszája (: az élővilág valamely életterében egy adott időpontban jelenlévő biológiai szerves anyagok és élőlények), ez akárcsak a plankton esetében a mélység növekedésével arányosan csökken. A harmadik alkotó eleme a tengeri ökoszisztémának a nekton, a nyílt vizek állattársulásai, amibe halak, fejlábúak, néhány rák és emlősök tartoznak. A planktonnal ellentétben, ezek az állatok képesek az áramlásokkal szembeni aktív helyváltoztatásra.

Az olaj mind a három alkotó elemre óriási veszélyt jelent, de különösen a plankton és a bentosz van kitéve a veszélynek. Ez azért jelent óriási problémát, mert planktonnal táplálkozik a tengeri állatok túlnyomó része. A bentosz élőlényeinek többsége nem képes helyváltoztatásra, a tengerfenékre süllyedő olaj őket is elpusztítja. A nyílt vizek állatai szerencsésebb helyzetben vannak, mert egyszerűen elúszhatnak az olaj útjából, azonban ha nincs mivel táplálkozniuk, mert a plankton eltűnik, ők is kipusztulhatnak.

A part

A tengerpart élővilágát nem kevésbé fenyegeti az olaj. A tengerpartoknak három fő típusa létezik: a sziklás, az iszapos és a homokos partok. Mindhárom megtalálható Galícia partvidékén és rendkívül változatos élővilágnak adnak otthont. Rákok, kagylók és sok más parton élő élőlény fog számolatlanul elpusztulni a szennyezés miatt.

Leglátványosabban a madarakat érinti az olajszennyezés. A tengeri halakkal és planktonnal táplálkozó szárnyasok kénytelenek leszállni a tengerre, ahol a gyilkos olaj ráragad tollazatukra, és annyira elnehezíti szárnyaikat, hogy képtelenek felszállni a vízről. Egy idő után testük kihűl vagy annyira elfáradnak, hogy vízbe fulladnak. A szerencsésebbeket a partra sodorja a tenger, ahol, ha a környezetvédők rájuk lelnek, megtisztítják tollazatukat az olajszennytől. Sajnos rengeteg madárfajt érint a katasztrófa. Az itt élőkön kívül számos költöző faj ezen a vidéken vészeli át a telet, legalábbis ez eddig így volt. A partra sodródott madarak között találtak már fokozottan veszélyeztetettet, az itt telelő baleári vészmadarat, rajta kívül kormoránok, szulák és sirályok sokasága van életveszélyben. Egy holland állatvédő szerint, amíg egy madarat partra vet a víz, addig három másik vízbe fullad.

Az élővilág csúcsán elhelyezkedő ember - a katasztrófa okozója - éppúgy szenved az olajszennyeződés következményeitől, mint az állatok. Spanyol halászok ezrei és családtagjaik maradtak megélhetés nélkül. Sokan elköltöznek a partvidékről, mert semmilyen kilátás nem maradt ott az életre.

A kutatók már megkezdték az eset hosszú távon várható hatásainak felmérését. Úgy vélik, egy korábbi, a Galapagos-szigeteknél történt tankerbaleset már bebizonyította, hogy a Prestige-énél lényegesen kisebb katasztrófa is felbecsülhetetlen környezeti károkat okozhat. Akkor, a múlt évben kevesebb mint 90 tonna olaj ömlött a tengerbe, s ez több ezer iguána pusztulásához vezetett. Az olaj lebomlása ráadásul igen lassú, ezért hosszú évtizedekig mérgezheti a galíciai partokat.

WWF Spanyolország

Forrás:http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kifd/0/11075/prestige1.htm

Címkék: katasztrófa környezet madarak olaj pusztítás ökoszisztéma

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 15 éve

Igen. Az ember továbbra is pusztítja környezetét. A Greenpeace egyik korábbi vezetője szerint a bioenergia, földenergia és az atomerőművek nyújtanak biztos eredményt energia gondjainkra. A szél,- és napenergiával szerinte és szerintem is felesleges foglalkozni, mert nem állandóan termelik az energiát. Mellesleg Ő szakértő, tudós is, míg - elmondása szerint - a jelenlegi Greenpeace vezetők egyáltalán nem mérnökök és szakemberek. Hoppá.
Üdv.: Imre

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu