Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az eposz nagyarányú, nyugodt menetű verses elbeszélés. Szabályait a homéroszi költeményekből vonták le. A Homérosz nevét viselő  két nagy költemény az Illiász és az Odusszeia az ie. VIII századból valók. Hogy valóban Homérosz nevű  költőtől származnak-e és, hogy mind a kettőnek ugyanaz volt-e a szerzője nem tudjuk. Akárki volt Homérosz, művelt, mestersége hagyományait ismerő és felhasználó költő volt. Hexameterei tökéletesek Meséjének hosszú évtizedekre nyúló anyagát nagy szerkesztőművészettel vonja össze és csoportosítja egy fő esemény köré.

A XIX század eleje uj formát teremt meg a romantikus eposzt, vagy verses regényt, amely a klasszikus elbeszélő költészettel szemben inkább líra mint elbeszélés.Szerkezete laza, szeszélyes tele kitérésekkel, a költő minden alkalmat megragad, hogy magáról beszéljen. A világot nem olyannak rajzolja amilyen, hanem amilyennek ő látja, vagy inkább érzi.

A ballada a lírából kiágazott, kevert műfaj drámaisága közhely.

(Benedek Marcell: Az olvasás művészete)

Címkék: Homérosz ballada verses regény

Kapcsolódó cikkek:

  Epikus elbeszélő költészet

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu