Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Támadhatók a devizahiteles szerződések

kedd, 2013 november 12

Érvénytelenek a devizaalapú kölcsönszerződések polgári jogi szempontból – vélekedett a Magyar Hírlapnak adott interjújában Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem polgári jogi tanszékének egyetemi tanára.

„A kölcsönszerződést a régi és az új Ptk. is egyértelműen szabályozza. A pénztartozásról azt mondja, ezt – ellenkező kikötés hiányában – a teljesítés helyén érvényben lévő pénznemben kell megfizetni. A más pénznemben vagy aranyban meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben lévő árfolyam alapulvételével kell átszámítani” – mondta el a napilapnak a szakember. Ebből az következik, hogy a deviza az ilyen ügyletekben egy nyilvántartási eszköz csak, valójában egy forintban nyújtott kölcsönről van szó, amit az ügyfél forintban fizet vissza.

A jogász szerint az „maga a teljes abszurditás”, hogy valaki kifizeti az aktuálisan esedékes törlesztőrészletét, s tartozása nem csökken, hanem nő. „Kijelenthető, hogy ilyen hitelkonstrukció Nyugat-Európában nincs. Egy kölcsönnél nem fordulhat elő, hogy a forinthitelt felvevő ügyfél folyamatos törlesztése ellenére tőketartozása forintban nő.”

Álláspontja szerint a szerződések érvénytelenek, ugyanis nem értékarányosak, tisztességtelen kikötéseket tartalmaznak és megtévesztők. Márpedig ezek külön-külön is elegendők ahhoz, hogy a szerződések érvénytelenségét a bíróság kimondja.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

A matematika szabályainak sem felel meg. Teljesen logikátllan számtanilag. Intézményesített csalásról van szó, amit a banki szférában követtek el, MM

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu