Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Szalontai Szilvia az angyalföldi parkokat kedveli a legjobban, Gianni Annoni a budai Várat és a Dunát, a többi vendég közt pedig van, aki a csencselő arabokkal hitelesített Keleti Pályaudvart. A Gozsdu udvar felújítását ünneplő partin jártunk, és a kedvenc budapesti városrészeikről kérdeztük a korabeli jelmezben borozó vendégeket.

"Lenne egy üzleti elgondolásom. Szeretnék a környéken egy századelőt idéző cukrászdát nyitni, ahol tradicionális receptek alapján készülnének a sütemények. Kati vagyok, téhával írom a keresztnevem" - adta át névjegykártyáját egy bézs nadrágkosztümös, lazacszínűre maszkírozott nő a mondatánál is irritálóbb hanghordozással, majd belekarolva beszélgetőpartnerébe, és befelé indultak a Gozsdu udvarban. Az Unesco világörökségi listáján szereplő udvar bejárata előtt biztonsági őrök, fáklyák, és túlnyomórészt fekete zakós üzletemberek álltak azt ünnepelve, hogy az udvart a külföldi befektetőkből álló Autóker Holding befektetői felújítják.

Giccs és Gozsdu-történet

Tekintse meg képeinket! "Nyitott vásárlóutca lesz itt. Üzletek, és kávéházak létesülnek, olyan lesz, mint Párizs" - gesztikulált rozéval a kezében egy botoxtól feszes arcú hatvanas nő az udvar azon szekciójában, amelybe a hangulatos kert látszata érdekében műfüvet installáltak, és egy gótikus vízköpőre emlékeztető kőszobrot állítottak. A helyszínnek ez a része a Mary Poppins című film díszletére hasonlított, de a kerten túl lerobbant, illetve ledózerolt lakóházak, daruk és szemeteskonténerek álltak.

A 4800 négyzetméteres udvarláncot egyébként hét épület és hat udvar alkotja, amelyet 1900-ban terveztetett Gozsdu Manó (a román származású Emanuil Gojdu), akinek egyik legfontosabb célja volt a magyarországi román kultúra támogatása. A Király és a Dob utcát összekötő komplexumban valaha üzletek létesültek, majd az ötvenes években államosították. A rendszerváltás után sokan láttak lehetőségeket az időközben kísértetiessé váló passzázsban. Két éve Magyarország és Románia megállapodott arról, hogy a két állam itt hozza létre az Európai Intézetet. Idén tavasszal mégis az Autóker kezdi meg az átépítést nyolcmilliárd forintból.

Lazac, boa és Szalontai Szilvia Ön mit építene át Budapesten?A komplett VIII. kerületet 427A Keleti Pályaudvart 54A Nemzeti Színházat 207Semmit 26Nem jártam még Budapesten 46

Egyelőre nem világos, hogyan, ezért a színpad és az ételek környékén lecsapunk egy originál városvédőre. "Az értékek átmentése lenne a lényeg" - válaszolta Ráday Mihály művészettörténész, miközben társasága a görög salátát indult átmenteni. "Nem tartom jó ötletnek, amikor egy régi épületet felújítása után a XXI. század stílusának nyomait is fel lehet fedezni. Remélem, a felújítás után a komplexum hasonló lesz, mint amilyen eredeti állapotában volt " - folytatta Ráday az omladozó boltíveket figyelve, majd a kerület udvaraiban található kocsmákról kezdtünk beszélgetni, amíg a Cotton Club Singers el nem kezdte volna a koncertet. Ekkor az a különös dolog történt, hogy a vendégek falkákban indultak a színpad melletti vacsoraasztal felé, és a tányérjukat bravúrosan felpúpozták lazacos salátával és fekete olívabogyókkal. "Ez jót tesz a bőrnek" - magyarázta egy boás nő a bogyókra utalva, mialatt az énekesek egy Frank Sinatra-dalba kezdtek. A pódium környékén egyre nagyobb torlódás alakult ki. A vendégek közt araszolt Szalontai Szilvia, aki fekete zakós és hajú barátjával együtt a blackjack-asztal felé igyekezett.

"Gyönyörű ez a kerület, de én a tizenharmadikat jobban szeretem, mert ott élek egy ideje. A sokoldalúsága miatt szép. Hangulatosak az épületek, nagyok a terek, és rengeteg a park" - mondta az énekesnő, aki ezen kívül Liszt Ferenc-tér rajongónak vallotta magát, majd továbbindult. Elhaladt egy kis helyiség mellett, amely valaha üzlet lehetett, de ezúttal a süteményrészleg. Mögötte egy férfi kis híján beleszaladt az ajtóhoz állított fáklyába, de végül sértetlen maradt a húszas évek bohózatait idéző kockás zakója.

Hippolyt, Gianni és a vár

a képre! A leghátsó udvarban a romos falra vetítették a Hippolyt, a lakájt, de Mimi Kolibri báros táncjelenetete után többen felálltak, és a kaszinó felé indultak. Az egyik asztalnál Gianni Annoni állt, egyik kezében zseton, másikban fehérbor. "Budapesten a Dunát és a Dunapartot szeretem a leginkább, meg persze a Várat és a Halászbástyát. De ha felújítják ezt az udvart, lekörözi az egyedi európai épületeket is" -jósolta Gianni, akinek véleményével a Cotton Club Singers énekesnői is egyetértettek. "A Vár és az Andrássy út az a két hely, amelyikhez a legtöbb szép emlék fűz" - mondta Kozma Orsi egy boltív alatt.

"Számomra pedig a Kosztolányi Dezső tér környéke meghatározó" - csatlakozott a szőke Szűcs Gabi, miközben a beszélgetésünket ad hoc hallgató huszonéves barkós menedzser hozzátette, ami őt illeti, a Keleti Pályaudvar a kedvenc helye. "Taxisok verekednek, gagyiboltosok ölik egymást, arabok csencselnek, nincs is izgalmasabb környék. Miért nem arról írsz inkább? - kérdezte gúnyosan. Az itteni társaságnál kétségkívül izgalmasabb, de mégsem vágytunk arra a terepre. "Világörökségi területté nyilvánítanám a nyolcadik kerület bombanyomos házfalait" - szólt közbe egy ismerőse, de nem voltunk igazán büszkék arra, hogy sikerült vitát kezdeményezni a lokálpatrióták közt. Annál inkább az illuminált üzletasszonyokra, akik viccből korabeli jelmezbe öltöztek, ám mégsem öntötték le ruhájukat vörösborral.

Címkék: bulvár

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu