Kis türelmet...
somlói galuska torta konyakszósszal
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 darab
piskótalap - kb. 4-5 cm vastag
30 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 liter tej
1,5 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliapuding
1 darab citrom reszelt héja
5 dkg szitált kakaópor
1 tábla keserű csokoládé
a narancssziruphoz:
6 dl
narancslé
2 evőkanál cukor
1 darab vaníliarúd
a konyakszószhoz:
5 cl konyak
8 dkg aszalt sárgabarack
0,5 dl víz
Elkészítés:
A narancslevet a cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk, majd lehűtjük. A
kerek piskótalapot 3 részbe vágjuk, felül vastagabb, alul 2 vékonyabb rétegbe,
így szebben fog kinézni a torta. A darált diót 1,5 dl vízzel és cukorral
felfőzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután
félrerakjuk és lehűtjük. A vaníliakrémet főzés nélküli pudingporból elkészítjük
azzal a különbséggel, hogy a leírtakban szerepelt tej mennyiségénél 4
evőkanállal kevesebbet használunk fel a készítéshez.
Összeállítás:
Csatos tortaforma aljára helyezzük az első vékony piskótalapot, meglocsoljuk a narancssziruppal, megkenjünk a felfőzött diókrémmel, majd a vaníliakrémmel. Ezután jön a második vékony piskótaréteg, amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. Ráhelyezünk még egy dió- és vaníliakrémréteget és piskótalapot (a legvastagabbat), amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. A tetejét megkenjük vékonyan vaníliakrémmel. Az egészet megszórjuk szitált kakaóporral, a tetejét csokiforgáccsal díszítjük. Ehhez a tábla keserű csokoládét az oldalára fordítjuk és zöldséghámozóval hosszanti irányban végighúzzuk, így kapjuk majd meg a csokiforgácsokat. A tortát lehűtjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, forró gyümölcsös konyakszószt kínálva mellé. A megmaradt narancsszirupot és diótölteléket összeforraljuk, hozzáadjuk a konyakot, és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd 0,5 dl víz hozzáadásával mártást főzünk belőle.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!