Sajt készítés házilag
Ez egy
roppant egyszerű és könnyen elkészíthető recept.
Hozzávalók:
- Lehetőség szerint FRISS HÁZI
TEJ, de legalábbis nem hőkezelt, nem tartósított,
- 5-10%-os biológiai erjesztésű
ecet,
- fokhagyma, vagy más kedvelt
fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya,
stb.)
Elkészítése:
- Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit
egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele
kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl.
kömény).
- Ezután húzzuk le a tűzről, és
keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet
bele, akkor az edény szélén kezd kiválni az iró (erre is számos recept
található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való
rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
- Ezután egy függöny-, tüll-,
vagy gézdarab segítségével öntsük le az irót, és a szűrőként használt
gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a
maradék iró is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet
csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
- Néhány óra elteltével a kis
gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
Az állaga kb. mozzarella - feta sajt
között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az
igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is
megfelelő, én is gyakran készítem abból.
Ja, még
valami: sózni csak utólag, készen érdemes, mert hiába tesszük bele főzés
közben, az íze nem marad meg.
Jó étvágyat
hozzá! :)
Kommentáld!