Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 Rétestészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 6 dkg vaj vagy zsír
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál ecet vagy citrom
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, deszkára vagy keverőtálba tesszük, a
közepébe lyukat mélyítünk. A vajat beletesszük és elmorzsoljuk. A langyos vízben feloldjuk a sót és az ecetet, ezt is a mélyedésbe öntjük. Sima, hólyagos tésztát gyúrunk (nem 5 perc, legalább 20). Cipót formázunk belőle, és vékonyan megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük. Az asztalt abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az elején még nyújtófával vagy kézzel szétlapítgatjuk, majd kézfejjel az asztal szélei felé húzogatjuk. Ha már lelóg az asztalról, a maradékot egy éles késsel levágjuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd megkenjük olvasztott zsírral és töltjük. Ha kész, az abrosz segítségével feltekerjük.

Megjegyzés:

Ne csavarjuk, hanem lazán dobjuk mindig tovább a tölteléket, ettől lesz leveles. Nem akkora nagy ördöngősség a nyújtás, mint amilyennek tűnik :) Sok sikert

RÉTESTÉSZTA

1 kg finom liszt, 1 tojás,  diónyi zsír,     evőkanál ecet,  só,  langyos víz,

 „1 kiló finom sima lisztet megszitálunk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe egy nyers tojást, diónyi zsírt, evőkanálnyi ecetet és annyi gyengén sózott langyos vizet adunk, hogy lágyas tésztát kapjunk. Először összegyúrjuk, mikor pedig összeáll a tészta, akkor a deszkához csapkodva, jól kiverjük, míg elválik a deszkától és szép sima lesz. Ekkor három; részre osztva cipókat formálunk belőle, melegített vaslábassal letakarjuk és 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt egy asztalt leterítünk rétes abrosszal, behintjük liszttel, az egyik cipócskát a közepére helyezzük és kézzel, amilyen vékonyra csak lehet (átlátszó vékonyságúra) kinyújtjuk és a vastagon maradt széleit legömbölyítjük róla. A kinyújtott tésztát 10-15 percig szikkadni hagyjuk, olvasztott zsírba mártott kenőtollal erősen meglocsoljuk, tetszés szerint megtöltjük almával, mákkal, szőlővel, cseresznyével, káposztával, dióval, vagy túróval (előételnek esetleg sonkával, velővel, vagy vagdalt hússal), összesodorjuk és zsírozott tepsiben, a tetejét is megzsírozva, pirosra sütjük."

 



Expressz rétestészta recept

hozzávalók / 12 adag

  • 25 dkg rétesliszt + 3 ek 
  • 3 dkg libazsír + 2 ek
  • 1 tojás
  • 2 ek almaecet
  • 0,5 dl víz

 

elkészítés

  1. A 25 dkg lisztet, 3 dkg zsírt, 0,5 dl hideg vizet, tojást és a 2 ek ecetet lágy tésztává gyúrjuk össze.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 2 mm vékonyra. 
  3. A 2 ek zsírt habverővel elkeverjük a 3 ek liszttel, és a tészta középső harmadán hosszában szétkenjük, majd a két oldalát ráhajtjuk.
  4. Addig pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük.
  5. Ekkor 3-4 részre vágjuk (attól függően, mekkora rúd süteményeket szeretnénk), és újra kinyújtjuk téglalap alakúra. 
  6. Középre kekszmorzsát szórunk, erre ültetjük a tölteléket, majd a két szélét áthajtjuk egymáson. 
  7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük vékonyan zsírral, és 160 fokon, hőlégkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • HŐLÉGKEVERÉS NÉLKÜL 220°C

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu