Kis türelmet...
Rétestészta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A lisztet
átszitáljuk, deszkára vagy keverőtálba tesszük, a
közepébe lyukat mélyítünk. A vajat beletesszük és elmorzsoljuk. A langyos
vízben feloldjuk a sót és az ecetet, ezt is a mélyedésbe öntjük. Sima, hólyagos
tésztát gyúrunk (nem 5 perc, legalább 20). Cipót formázunk belőle, és vékonyan
megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük. Az asztalt
abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az
elején még nyújtófával vagy kézzel szétlapítgatjuk, majd kézfejjel az asztal
szélei felé húzogatjuk. Ha már lelóg az asztalról, a maradékot egy éles késsel
levágjuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd megkenjük olvasztott zsírral és
töltjük. Ha kész, az abrosz segítségével feltekerjük.
Megjegyzés:
Ne csavarjuk, hanem lazán dobjuk mindig tovább a tölteléket, ettől lesz leveles. Nem akkora nagy ördöngősség a nyújtás, mint amilyennek tűnik :) Sok sikert
RÉTESTÉSZTA
1 kg finom liszt, 1 tojás, diónyi zsír, evőkanál ecet, só, langyos víz,
„1 kiló finom sima lisztet megszitálunk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe egy nyers tojást, diónyi zsírt, evőkanálnyi ecetet és annyi gyengén sózott langyos vizet adunk, hogy lágyas tésztát kapjunk. Először összegyúrjuk, mikor pedig összeáll a tészta, akkor a deszkához csapkodva, jól kiverjük, míg elválik a deszkától és szép sima lesz. Ekkor három; részre osztva cipókat formálunk belőle, melegített vaslábassal letakarjuk és 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt egy asztalt leterítünk rétes abrosszal, behintjük liszttel, az egyik cipócskát a közepére helyezzük és kézzel, amilyen vékonyra csak lehet (átlátszó vékonyságúra) kinyújtjuk és a vastagon maradt széleit legömbölyítjük róla. A kinyújtott tésztát 10-15 percig szikkadni hagyjuk, olvasztott zsírba mártott kenőtollal erősen meglocsoljuk, tetszés szerint megtöltjük almával, mákkal, szőlővel, cseresznyével, káposztával, dióval, vagy túróval (előételnek esetleg sonkával, velővel, vagy vagdalt hússal), összesodorjuk és zsírozott tepsiben, a tetejét is megzsírozva, pirosra sütjük."
Expressz rétestészta recept
elkészítés
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!