Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Békebeli puncs-szelet

Hozzávalók:Puncs szelet

    A tésztához:
    75 dkg liszt
    25 dkg porcukor
    35 dkg margarin
    2 tojás
    1 csomag sütőpor
    2 evőkanál tejföl
    2 evőkanál citromlé
    1 citrom reszelt héja
    csipet só
    A töltelékhez:
    a töltelékhez sütött vastagabb tésztalap
    15 dkg vaj
    5 dkg porcukor
    2 evőkanál rumaroma
    2 evőkanál holland kakaópor
    5 evőkanál sárgabaracklekvár + a kenéshez
    1 dl málnaszörp

    10dk mazsola
    2 evőkanál citromlé
    4-5 evőkanál meggybefőtt lé
    A mázhoz:
    5-6 evőkanál meggybefőtt-lé
    15 dkg porcukor
    2 evőkanál puncs ízű főzés nélküli pudingpor



Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, a porcukorral, hozzáadjuk az apróra kockázott margarint, és alaposan elmorzsoljuk. Közepébe fészket készítünk, ide adagoljuk a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.

Három felé osztjuk: két kisebb és egy nagyobb darabba, majd mindegyiket gáztepsi méretűre nyújtjuk, és egyenként 175 fokos sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. Érdemes egyből a sütőpapíron nyújtani, mert áthelyezéskor elég könnyen szakad a tészta.

A vékonyabb lapokat egymásra helyezzük, szabályos téglalap alakúra vágjuk, majd mindkét lap egyik oldalát megkenjük barack- vagy meggylekvárral, félretesszük. Óvatosan bánjunk velük, mert melegen könnyen törnek! A leeső részeket nem dobjuk ki, mert kell a töltelékbe.

Ehhez először habosra keverjük a vajat a porcukorral és a kakaóval, hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, végül a vastag lapot a tésztaszélekkel együtt beletördeljük, és alaposan átforgatjuk.
Az egyik tésztalapot tálcára tesszük. Ráhalmozzuk a tölteléket, elegyengetjük, tömörítjük, majd rátesszük a másik tésztalapot is lekváros felével lefelé.

A máz hozzávalóit szép simára keverjük, majd - ha már kihűlt a tészta - bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a morzsa és a tésztalapok megpuhuljanak, majd éles késsel szeleteljük.

A mázhoz 2 var.

Hozzávalók egy 24 cm-es torta bevonásához
250 g kristálycukor 130 ml víz 1 kávéskanál 20%-os ecetkevés piros vagy rózsaszin ételfesték

Lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup.




Áttöltjük az egészet egy tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni. Kezdéskor így néz ki.


Majd 5-6 perc keverés után elkezd picit sűrűsödni és fehéredni.




Újabb 5-6 perc után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, kész is vagyunk, mehet a torta tetejére vagy bevonhatjuk vele a mignont, stb.  Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp ételfestékkel színezhetjük is, ez látható a lap tetején lévő fotón. A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a mázunk teljesen megszilárdul.



Ez a mennyiség (az eredeti receptben szereplő adag fele) egy 24 cm-es torta bevonására éppen elég.  Ha mignon vagy sütemény bevonására használjuk, az eredeti adaggal dolgozzunk (500 g cukor/250 ml víz/1 teáskanál ecet).  Ebben az esetben a főzési idő nem 10 hanem 15 perc!

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu