Kis türelmet...
Békebeli puncs-szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
75 dkg liszt
25 dkg porcukor
35 dkg margarin
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
a töltelékhez sütött vastagabb tésztalap
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 evőkanál rumaroma
2 evőkanál holland kakaópor
5 evőkanál sárgabaracklekvár + a kenéshez
1 dl málnaszörp
10dk mazsola
2 evőkanál citromlé
4-5 evőkanál meggybefőtt lé
A mázhoz:
5-6 evőkanál meggybefőtt-lé
15 dkg porcukor
2 evőkanál puncs ízű főzés nélküli pudingpor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, a porcukorral, hozzáadjuk az apróra kockázott margarint, és alaposan elmorzsoljuk. Közepébe fészket készítünk, ide adagoljuk a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
Három felé osztjuk: két kisebb és egy nagyobb darabba, majd mindegyiket gáztepsi méretűre nyújtjuk, és egyenként 175 fokos sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. Érdemes egyből a sütőpapíron nyújtani, mert áthelyezéskor elég könnyen szakad a tészta.
A vékonyabb lapokat egymásra helyezzük, szabályos téglalap alakúra vágjuk, majd mindkét lap egyik oldalát megkenjük barack- vagy meggylekvárral, félretesszük. Óvatosan bánjunk velük, mert melegen könnyen törnek! A leeső részeket nem dobjuk ki, mert kell a töltelékbe.
Ehhez először habosra keverjük a vajat a porcukorral és a kakaóval, hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, végül a vastag lapot a tésztaszélekkel együtt beletördeljük, és alaposan átforgatjuk.
Az egyik tésztalapot tálcára tesszük. Ráhalmozzuk a tölteléket, elegyengetjük, tömörítjük, majd rátesszük a másik tésztalapot is lekváros felével lefelé.
A máz hozzávalóit szép simára keverjük, majd - ha már kihűlt a tészta - bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a morzsa és a tésztalapok megpuhuljanak, majd éles késsel szeleteljük.
A mázhoz 2 var.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!