Kis türelmet...
Pizza.
·
·
·
·
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az
élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az
élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig
hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, gyorsabban megkel a
tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a
széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú
masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a
tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük
(15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé
ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál
falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a
kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk -összeesik, de
nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzzuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a
sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a
peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával
megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal),
megszórjuk pizza fűszerkeverékkel, kakukkfűvel meg egy kis majorannával. Isteni
ízt adnak neki a fűszerek!! Megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel,
gyümölcsökkel, hússal stb. Miután betettük a sütőbe, alacsonyabb hőfokra kell
állítani (különben hirtelen sül és megég)! A feltét mennyiségétől függően 20-25
percig sütjük.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!