Kis türelmet...
Citromos mignon
hozzávalók / 4 adag
A tésztához (20x30 cm-es tepsihez)
4 db tojás
10 csepp citromlé
4 ek cukor
4 evőkanál finomliszt
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A krémhez
5 dkg vaj
2 db alma
2 ek cukor
5 dkg dió
A mázhoz
1 db tojásfehérje
1 ek citromlé
25 dkg porcukor
A diszítéshez
2 ek franciadrazsé
elkészítés
Piskóta tészta készítése:
A tojások fehérjéből kevés citromlével és a cukorral - váltogatva adogatva - kemény habot verünk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a lisztet.
Hozzáreszeljük a citromhéjat.
Két adagban sütjük.
Krém készítése:
A héjazott, kockára vágott almából a vajjal és a cukorral pürét készítünk, kihűtjük.
Hozzáadjuk a durvára vágott dióbelet.
Máz készítése:
Kevés citromlével felverjük a tojásfehérjét.
Hozzáadjuk a porcukrot és addig keverjük, míg szálas lesz.
Összeállítás:
Az első piskóta-lapot megkenjük a diós almapürével.
Ráhelyezzük a második lapot, jól összenyomjuk.
Kockára vágjuk.
A kockáknak először az oldalát kenjük a mázzal, sütőlapra állítjuk, kenjük a tetejüket.
A francia drazsékkal dekoráljuk.
Néhány percre a még langyos sütőbe tesszük.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Csokis mignon recept
hozzávalók / 4 adag
A piskótához
4 db tojás
4 ek porcukor
4 csapott ek finomliszt
1 kk sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A krémhez
2 db tojássárgája
2 púpozott ek finomliszt
1.5 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé (megolvasztva)
10 dkg étcsokoládé (lereszelve)
15 dkg porcukor
A bevonáshoz
30 dkg porcukor
2 narancsból nyert narancslé (közepes narancsé)
2 ek cukrozatlan kakaópor
elkészítés
Piskóta elkészítése:
Az egész tojásokat a porcukorral kb. 20 percig gépi habverővel keverjük.
A sütőporral elvegyített lisztet kis adagokban hozzákeverjük a tojásos-cukros masszához. Végül a reszelt citromhéjat is hozzákeverjük a tésztához.
A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, 20 perccel a sütés előtt.
A sütőpapírral bélelt tepsire öntött tésztát az előmelegített sütőbe tesszük és mérsékeljük a hőt 200 fokra. Öt perc elteltével még tovább csökkentjük a sütési hőt, 175 fokra. Így pedig 10 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e).
Krém elkészítése:
A tojássárgákat a liszttel és egy kis tejjel simára keverjük.
Közben a maradék tejet feltesszük melegedni, és a tojásos keveréket folytonos keverés mellett hozzáöntjük. Addig főzzük, míg sűrű nem lesz.
A tűzről lehúzva belekeverünk 5 dkg vajat, majd kihűtjük.
Amíg a tojásos krém hűl, 15 dkg vajat a porcukorral simára keverjük.
Hozzáadjuk a még folyós, de nem meleg felolvasztott étcsokit. Alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a reszelt csokit.
A tojásos és a csokis krémet összekeverjük.
Össszeállítás:
A piskótát két egyenlő részre vágjuk.
Az egyik piskótára rásimítjuk a tölteléket, majd rátesszük a tetejét és egyenlő méretű kockákra vágjuk. (Ne legyenek túl kicsik sem a kockák, mert akkor könnyen eldőlnek.)
Bevonás előtt célszerű 1,5 órára a hűtőbe tenni.
Máz készítése:
A porcukrot a narancsok levével jól kikeverjük: fokozatosan adagoljuk a cukorhoz a narancslevet, kb. 10 percig keverjük, hogy jó sűrű masszát kapjunk.
Apránként hozzáadjuk a kakaóport is és jól elkeverjük.
Bevonás:
Rácsra tesszük a lehűtött mignon kockákat és kiskanál segítségével rácsurgatjuk a bevonómasszát, lapos késsel az oldalukon is elsimítjuk.
Hűvös helyre téve hagyjuk megdermedni a mázat. (Egy éjszakán át nyugodtan állni hagyhatjuk fogyasztás előtt.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hozzávalók / 4 adag
A tésztához
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
3 ek cukor
3 evőkanál rétesliszt
A krémhez
3 dl tej
4 evőkanál rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
2 ek cukor
1 fél citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A fondanthoz
1 dl víz
1 teáskanál méz
1 dkg vaj
1.5 ek zselatin
35 dkg porcukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
elkészítés
1 piskóta
A 3 dl tejből, 4 ek daralisztből, vaníliás cukorból és 2 ek cukorból pépet főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet és héjat.
A készre sült tésztából kis karikákat formázunk, és az egyharmadára rákenjük a krém felét, majd teszünk rá egy réteg piskótakarikát, majd arra is krém kerül, majd újra piskóta.
A fondant-hoz 1 dl vizet felteszünk főni, belekeverjük a mézet, vajat, annyi cukrot, hogy kissé szilárd, de még folyós állagú legyen, és utoljára a zselatinport.
A kis piskótás, krémes sütik felét belemártjuk. A fondant-ból egy keveset félreteszünk. A kimaradt fondant-hoz hozzáadunk 1 ek kakaóport, majd a még kimaradt sütiket ebbe mártjuk bele.
A fehér sütikre rácsepegtetünk egy kevés csokis fondant-t, a csokisakra pedig egy kevés fehéret.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!