Kis türelmet...
KÜRTŐS KALÁCS
60 dkg finomliszt
1 csipet só
2.5 dl tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
2 darab tojás
10 dkg olvasztott vaj
vaj a kenéshez
olaj vagy vaj a tészta kenéséhez
cukor a forgatáshoz
1 teáskanál fahéj
Előkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és keverjük egybe a sóval.
A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A felfuttatott élesztőt adjuk a liszthez a tojással és az olvasztott vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük, amíg a duplájára kel.
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
A tésztát hosszában vágjuk csíkokra (2 cm széles).
A cukrot és a fahéjat keverjük össze.
Az üres sörösdobozt teljesen csomagoljuk be alufóliával, majd a fóliát kenjük meg zsiradékkal. Fogjunk egy tésztacsíkot és szorosan, egymást fedve tekerjük rá a zsiradékkal megkent alufóliás dobozra. A tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal, majd forgassuk a cukros fahéjba.
A kürtőskalácsot toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül.
Tálalásnál, ha szeretnénk, újra forgassuk meg a fahéjas porcukorban a kürtőskalácsot
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!