Kis türelmet...
Zöldség és gyümölcságyon egyben sült kacsa krumplipürével, zöldséges, gyümölcsös szósszal
Zöldség és gyümölcságyon egyben sült kacsa krumplipürével, zöldséges, gyümölcsös szósszal
A zöldség és gyümölcságy: petrezselyem gyökeret hosszában felvágtam, majd sárgarépát karikáztam fel, mindezeket pedig egy alufóliára pakoltam a tepsinkben. Három alma magházát eltávolítottam, majd kisebb kockákra vágtam őket, aszalt szilvát szintén feldaraboltam, s mindezeket szintén elrendeztem a répákon. Alakul a gyümölcs és zöldség ágy, de úgy érzem hiányzik még néhány dolog: újhagyma szintén felkarikázva, 4 gerezd fokhagyma kinyomva, illetve zöldfűszerek a teraszunkról: rozmaring ág, bazsalikom és tárkony. Na így már király az alap, jöhet a madárkánk.
Gerince mentén felvágom a kacsánkat, majd egy kicsit megnyomorgatva kinyitom úgy, hogy a belsejével tudjak dolgozni. Kevés olivával meglocsolom, majd só és bors, őrölt majoranna, petrezselyem és rozmaring kerül a szárnyasba, majd egyenletesen szétkenem, szétdolgozom a húson. Ráemelem a kacsát a gyümölcságyra, majd a mellénél éles késsel bemetszéseket végzek - így a zsír is szépen kisül, meg a hús is és a bőr is klasszabb lesz.
A szárnyak alá egy-egy rozmaring ág kerül, majd alufóliával letakarom az egész tepsit - és jöhet a párolási időszak, 1,5 óra kb 180 C-on. Ja, el ne felejtsem - egy kis vizet is öntsünk a tepsibe...
Amikor ez az idő letelt, akkor már puhának kell lenni a húsnak, ekkor kiszedjük a zöldség és gyümölcságyat - ebből készül majd a mártás - és mehet a kacsa vissza a sütőbe, kb 220-230 C-ra. Amikor szépen megpirult a bőr, látjuk, hogy ropogós az egész - akkor kész is vagyunk a művünkkel.
Készítsük gyorsan el a szószt. A zöldségek közül kiszedegetjük a nagyobb rozmaring ágakat, a petrezselyem gyökereket, majd a többit botmixerrel összedolgozzuk, feltesszük egy kicsit a lángra, kevés tejszín - és összerottyanás után ez is kész.
A köret nekem most krumplipüré volt, mellé nagyon illet a gyümölcsös, zöldséges szósz - a kacsa pedig belül puha és omlós lett, kívül pedig a bőr kellően ropogós és ízletes. Kiváló vasárnapi ebéd, az elfogyasztása csupán percek kérdése.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!