Kis türelmet...
Hozzávalók
11 db mini lángoshoz:
(kb 13-15 cm átmérőjűhöz)
3 dl langyos kézmeleg víz
2 teáskanál cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő, tűzforró olaj
Elkészítés:
1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük
a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót.
Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle,
amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a
tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni.
Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából
a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk
és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és kb. 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából,
olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZforró bő
olajban süssük.
Általában az első darab mindig selejt (mint a
palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani,
lehetőleg kör alakúra -úgy, hogy ne szakadjon el-
és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő
forróságú olajba ér.
Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát,
majd lecsepegtetjük.
Fokhagymás olaj
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
1. A fokhagymákat fokhagymanyomóval összezúzzuk,
majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!