Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

Diós bejgli

 

 

 

 

 

Hozzávalók

  • A tésztához

1,25 kg liszt
40 dkg Rama

15dkg zsír
15 dkg porcukor
2 dkg só
3 dl tej
3 db tojás sárga
5 dkg élesztő

  • Töltelék

60 dkg darált dió
50 dkg porcukor
25 dkg rumba áztatott mazsola
1 citrom héja
2 vaníliás cukor
3 dl forralt tej
2 tojás sárga

  • A tepsibe

sütőpapír


Elkészítés

A tésztához valókat össze gyúrjuk és 6 cipóba osztjuk. 30 percet pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A diót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával és a 3 dl felforralt tejjel leöntjük és elkeverjük. A tejet szépen magába fogja szívni a töltelék. A cipókat egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra és megtöltjük a töltelékkel. Tojás sárgával kell lekenni. Minden egyes cipóval így járunk el. 30 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.

 

                                            Bejgli gazdagon

 

 


 

Hozzávalók

  • A tésztához

1,25 kg liszt
40 dkg Rama

10dkg zsír
5 dkg élesztő
2-3 dl tej
15 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csipet só

  • A máktöltelékhez

60 dkg darált mák
40 dkg porcukor
20-25 dkg mazsola
2,5 - 3 dl tej(kb)
2 vaníliás cukor
6 szem tört szegfűszeg, (mákkal együtt darálni)
1 narancs reszelt héja
csipet só

  • A diótöltelékhez

60 dkg darált dió
40 dkg porcukor
3 nagyobb, savanykás reszelt alma
10 dkg sárgabaracklekvár
20-25 dkg mazsola
csipet só


Elkészítés

1.A meleg tejbe (nem forró) elkeverjük a cukrot majd belmorzsoljukaz élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.

 

2.Közben, a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést csinálunk, odaöntjük a felfuttatott élesztőt, valamint a csipet sót és a 4 tojássárgáját. Jól összedolgozzuk. Ez a tészta igazi bejgli tészta, nehéz dolgozni vele az elején, tehát az összedolgozás is sok időt és erős kezeket vesz igénybe, de megéri. Ha a tészta sima, 8 kis cipóra osztjuk. Én a keverőtálban hagyom és letakarom. A konyharuha ne érjen a tésztához. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ez lehet akár 1 óra is, addig megcsináljuk a töltelékeket.

 

3.legelősször áztassukbe a mazsolát rumba vagy rumaromába majd kszítsük el a töltelékeket.

Diós töltelék: kb 1 dl vizet felteszünk forrni egy lábasban, majd hozzáadjuk a cukrot, tulajdonképpen szirupot készítünk. Ezután hozzáadjuk a dióhoz és a többi alkotóelemmel összedolgozzuk.

4.Mákos töltelék: a tejet elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot és amint feloldódott, a mákot is. Vigyázzunk, nehogy odakapjon. Ha már szép fényes masszánk van, levesszük a tűzről és a többi hozzávalót is belekeverjük.

 

5.A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, kikenjük Ramával. A tésztát kinyújtjuk. Próbáljunk úgy trükközni vele, hogy az egyik fele, ami a feltekert bejgli teteje lesz, picit vastagabb legyen. Ez azért fontos, hogy ne repedjen szét sütés közben. Én legtöbbször így jártam, a sok töltelék miatt, de a bejgli úgy finom.

 

6.A kinyújtott tésztába beleadagoljuk a töltelékeket. (Ha a töltelékünk nem kenhető mert nagyon keményre csináltuk akkor veszünk kettő sütőpapírt az egyikre ráraklyuk a tölteléket majd kézzel szétnyomlyuk majd a második sütőpapír és nyúlytófával elnyújtyuk és ráraklyuk a tésztalapra).  A szélét kiszoktam hagyni, itt körben behajtogatom, megkenem a tojásfehérjével (ami a tészta készítésekor félre lett téve, mert csak a sárgáját használtuk), hogy majd összeragadjon és feltekerem, majd beteszem a tepsibe.

 

7.Ha minden bejgli a tepsiben van, megkenem a tetejét tojásfehérjével és 1 órára hűtőbe, vagy kamrába tesszük.

 

8.Onnan kivéve ismét megkenem tojásfehérjével és fél órát állni hagyom szobahőmérsékleten.

 

9.Fél óra után megkenem tojás sárgával, így lesz márványos és előmelegített sütőben arany barnára sütöm.

 

10.Mielőtt kihűl, én folpackba szoktam csomagolni és a szekrényben vagy a spajzban eláll, ha van ideje elállni. Boldog Karácsonyt!

                                                                       

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu