Kis türelmet...
DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI EGYSZERŰEN
HOZZÁVALÓK
A diós töltelékhez:
1dltej
20dkgdarált ió
18dkgporcukor
1eksárgabaracklekvár
1tkmézeskalács fűszerkeverék
3tkrumaroma
mazsola (ízlés szerint)
A mákos töltelékhez:
20dkgdarált mák
1.5dltej
18dkgporcukor
2eksárgabaracklekvár
1dbcitrom
mazsola (ízlés szerint)
A tésztához:
0.5kgliszt
25dkghideg margarin
1csomélesztő
5dkgporcukor
2dllangyos tej
1csipsó
Kókuszos töltelékhez
180 g kókuszreszelék
220 ml tej
2 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
150 g cukor
1 csipet só
80 g vaj
50 ml kókuszlikőr
1 db citrom héja
4 db tojásfehérje
100 g natúr marcipán
A kenéshez:
1dbtojás
ELKÉSZÍTÉS
A bejgli elkészítéséhez először a kétféle tölteléket állítjuk össze: a tejbe a diós töltelék összes hozzávalóit beletesszük, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük, mint a diósat.
A tészta elkészítése: a lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra.
Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit. A felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt lehet tenni a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg). Mikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.
A töltelékhez a kókuszreszeléket egy tálba mérjük, a tejet egy gyorsforralóban felforraljuk a vaníliás cukorral, a cukor felével és a sóval, majd a reszelékre öntjük. Belekeverjük a vajat, a kókuszlikőrt, és hagyjuk teljesen kihűlni. Belereszeljük a citrom héját, majd a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, több részletben a kókuszba forgatjuk. Természetesen nem marad szép levegős a hab, ez az egész a töltelék nedvességét hivatott elősegíteni.
tésztákat kb. 20×25 cm-es lapokká nyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, majd elosztjuk rajtuk a kókuszos tölteléket úgy, hogy minden szélén legalább 1-2 cm üresen maradjon. A marcipánt a töltelék tetejére reszeljük, a töltelékmentes széleket felhajtogatjuk, majd feltekerjük a bejgliket.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!