Kis türelmet...
Aranygaluska
Hozzávalók:
a tésztához:
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
1 kg liszt
20 dkg olvasztott vaj vagy margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
5 tojás
A
rétegezéshez:
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
40 dkg darált dió
8 evőkanál cukor
• olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez
a sodóhoz:
6 tojássárgája
5 evőkanál liszt
12evőkanál cukor
3 evőkanál vaníliás cukor vagy aroma
2 l tej
vagy:
vanília puding és tej
Elkészítése:
A tejet egy kis cukorral meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és
kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal,
sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt
beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk. (A
legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától
elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.)
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy „huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.
A kiszúrót
érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb. 30*30 centis
tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy
kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.
A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral
meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 200
fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje
nagyon pirulna, egy alufóliával letakarjuk.
A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Aki szereti a vanília pudingot, sodó helyett azzal is tálalhatja.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!