Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

Aranygaluska


Hozzávalók:
a tésztához:
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
1  kg liszt
20 dkg olvasztott vaj vagy margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
5 tojás

 

A rétegezéshez:
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
40 dkg darált dió
8 evőkanál cukor
• olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez

 

a sodóhoz:
6 tojássárgája
5 evőkanál liszt
12evőkanál cukor

3 evőkanál vaníliás cukor vagy aroma
2 l tej
vagy:
vanília puding és tej

 

Elkészítése:
A tejet egy kis cukorral meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk. (A legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.)

 

Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy „huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.

 

A kiszúrót érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb. 30*30 centis tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.
A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje nagyon pirulna, egy alufóliával letakarjuk.

 

A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

 

Aki szereti a vanília pudingot, sodó helyett azzal is tálalhatja.

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu