Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A húskedvelők és vegetáriánusok asztalán egyaránt kedvelt csemege. Jellegzetes, sütés után kialakuló kesernyés ízét nyáron élvezzük, ám az eltett padlizsánkrém egész évben rendelkezésünkre áll.


 

A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.

 

A padlizsán térhódítása

A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.

 

Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.

 

Legnagyobb mértékben ma is Indiában, illetve a Távol-Keleten fogyasztják. Európában egyedül Törökország többet termel, mint az összes többi európai állam. A mélylila, gömbölyded vagy tojásalakú padlizsánt gyakran nevezik olasz (baba) padlizsánnak, a halványlila, soványabb változatot pedig kínai padlizsánnak.

 

Táplálkozástani hatás

A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.

 

Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír.

 

Gyulladásgátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.


Mire figyeljünk vásárláskor?

  • A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
  • A barnás foltok a romlás jelei.
  • Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
  • Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
  • Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
  • A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.


Hogyan használjuk fel?

A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa.

 

A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.

 

Ízét kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a szurokfű, és a zsálya. Leggyakoribb társai az edényben a paradicsom és a hagyma.

 

Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya. A mélysütés helyett az alábbi lehetőségeket javasoljuk:

Sütés: villával szurkáljuk meg a padlizsán héját, 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át. Az ilyen sütés puha, könnyen kenhetővé alakítható padlizsánhúst eredményez.

Rostonsütés: hosszában vágjuk fel a padlizsánt és éles késsel karcoljuk meg. A rácsra helyezés előtt kenjük meg olajjal. A szeletek a lángoktól legalább 12-13 cm-re legyenek. Ha barnul, fordítsuk meg. A szeletek egy-egy oldala kb. 5 percig sül. Ha a szeletet sütés előtt megsózzuk, kevesebb olajat szív magába.


Receptek

Törökparadicsom-mártással
Hozzávalók:

  • 2-3 db padlizsán, ujjnyi vastagra szeletelve
  • citromlé, só
  • bazsalikom, kakukkfű
  • 3-4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 5 paradicsom, feldarabolva
  • teljes kiőrlésű liszt
  • olaj

A padlizsánszeleteket besózzuk, citromlével csöpögtetjük. Kevés olajon megfuttatjuk a fűszernövényeket, ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Gyakori kevergetéssel mártást készítünk.

A padlizsánszeleteket a lisztbe forgatjuk, olajban kisütjük. A mártással kínáljuk.


Töltött padlizsán
Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán, hosszában kettévágva
  • 1 vöröshagyma
  • 500 g paradicsom, felszeletelve
  • 250g tejföl
  • 8 Ek reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl rizs
  • 1 zsemle
  • petrezselyemlevél
  • borsikafű
  • gomba, apróra vágva

A padlizsánokat kikaparjuk, gyengén megsózzuk és félretesszük. A paprikába is tömködött rizs-alapú keverékhez hasonlatos, áztatott zsemlés tölteléket készítünk. Használjuk fel a padlizsánok belsejét is. Készíthetjük darált hússal, vagy gombával. A zöldfűszerekkel ízesítsük.

A padlizsánt megtöltjük a keverékkel és tűzálló edénybe helyezzük. A tetejükre tegyük rá a paradicsomot. Öntsünk kevés vizet az edény aljára, majd gyenge tűzön puhulásig pároljuk.

Ekkor tejföllel leöntjük, reszelt sajtot szórunk rá. Süssük a sajt pirulásáig.

 

Termesztési tanácsok

A padlizsán a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, termékeny talajok növénye. Az előző évben kijuttatott érett komposztot bő terméssel hálálja meg.

 

A talaj esetleges savasságát fahamuval, vagy mészkőőrleménnyel csökkenthetjük. A kalciumra a növénynek nagy szüksége van.

 

Ültessük a veteményes napos, meleg részeire. Az erőteljes, zömök palántákat a tavaszi fagyok elmúlta után egészen nyár végéig ültethetjük.

 

A termesztés során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról. Mulcsozással tartsuk nedvesen a talajt.

 

Három héttel az első fagyok előtt, tehát szeptembertől csipkedjük le a virágbimbókat. Ennek hatására a már meglevő termések is erőteljesebb fejlődésnek indulnak.

 

Az ágyás szomszédságába vetett gabona magához vonzza, a padlizsánról „eltéríti" a levéltetűket.

 

A bagolylepke hernyói ellen egyes források a növény fásodó szárára tekert papírgallért, mások a csalogatónövények (saláta) és riasztók (hagyma) a padlizsán közelébe történő telepítését javasolják.


Készült a Nyitott Kert Alapítvány cikke alapján. 


Kapcsolódó cikkeink
Mi fán terem? Karalábé

Mi Fán Terem? Saláta

Mi fán terem? Málna

Mi fán terem? Zöldborsó

Mi fán terem? Sóska

Mi fán terem? Spenót

Mi fán terem? Kínai kel

Mi fán terem? Cékla

Mi fán terem? Káposzta: fejes, vörös, kel

Mi fán terem? Burgonya

Mi fán terem? Zeller

Mi fán terem? Főzőtök

Mi fánt terem? Karfiol és brokkoli

Mi fán terem? Póréhagyma

Mi fán terem? Spárga

Mi fán terem? Cseresznye és meggy

Mi fán terem? Köszméte

Mi fán terem? Pasztinák

Mi fán terem? Kamilla

Mi fán terem? Petrezselyem

Mi fán terem? Medvehagyma

Mi fán terem? Hagyma

Mi fán terem? Retek

Eperszezon télen-nyáron?


Kapcsolódó linkek
Nyitott Kert Alapítvány

Vegetáriánus Hírlevél: A Padlizsán

 

Letölthető kiadványok

Tudatos Vásárló nyomtatott magazin régebbi számai
Letöltés >>>


Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen

A globalizált gazdaságban a távolság nem akadály, ám a távolról jött árukért valójában lényegesen nagyobb árat fizetünk, mint amennyi zsebünkből a pénztárgépbe vándorol. Az élelmiszerek szállításakor a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb gázok globális éghajlatváltozást okozó és egészségkárosító hatása mára ijesztő méreteket mutat. A zsebkalauz segítségével megtudhatjuk, mennyivel járult hozzá a távoli országból érkező áru a légszennyezéshez, és ezáltal a globális klímaváltozáshoz, mire eljutott a termelési helytől a fogyasztóig.
Letöltés >>>


Jó cuccok? Információk a pult alól - Útmutató hétköznapi termékekhez

A Jó cuccok? c. kiadványunk a mindennapi vásárláshoz ad praktikus tanácsokat és bemutatja a hétköznapi termékek ökológiai és társadalmi hátterét. A számtalan ötlet, tény és tanács segíti a tájékozottabb vásárlást, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek nem (vagy kevésbé) károsítják egészségünket, valamint a környezetet.
Letöltés >>>


Vásárolj okosan: képzési csomag a felelős fogyasztásról, útmutató egy fenntarthatóbb élethez

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az UNESCO által kidolgozott, több nyelvre lefordított kézikönyv Magyarországon a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadásában jelent meg 2005-ben. Második kiadás 2006-ban.
Letöltés >>>


Iskolai fogyasztóképzés
- módszertani kézikönyv

A kézikönyv a 6-18 éves korosztály fogyasztóvá neveléséhez és az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenységekhez nyújt segítséget. A kiadvány a fogyasztóképzés általános bemutatásán kívül, fejlesztési modellek és módszertani stratégiák leírását, tantermi foglalkozásterveket, óravázlatokat, és hasznos elérhetőségeket tartalmaz.
Letöltés >>>


Közvetlenül

Aggaszt,hogy nem tudod honnan származik az étel, amit megeszünk? Zavar, hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban és a piacokon? Kiadványunkban arra bátorítunk mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel. Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a másiknak "tiszta forrásra" van szüksége.
Letöltés>>>



Az E-számokról röviden

A kiadvány a www.e-szam.hu, valamint a www.tudatosvasarlo.hu/eszam oldalakon megtalálható E-szám adatbázis rövid ismertetője. A lista az engedélyezett élelmiszer adalékanyagok funkciójával, előállításával, használatával és biztonságosságával kapcsolatos információkat foglalja össze, hiteles, magyar és nemzetközi kutatások alapján.
Letöltés>>>



Az engedélyezett E-számok listája

A kiadvány a Magyarországon engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat sorolja fel, és megismertet azok technológiai funkcióival.
Letöltés>>>

 

(forrás: tudatosvasarlo.hu)

Címkék: fűszerek ital kert kertészkedés padlizsán recept termesztés tudatos vásárló történet zöldségek étel

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu