Kis türelmet...
A húskedvelők és vegetáriánusok asztalán egyaránt kedvelt csemege. Jellegzetes, sütés után kialakuló kesernyés ízét nyáron élvezzük, ám az eltett padlizsánkrém egész évben rendelkezésünkre áll.
A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.
A padlizsán térhódítása
A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.
Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.
Legnagyobb mértékben ma is Indiában, illetve a Távol-Keleten fogyasztják. Európában egyedül Törökország többet termel, mint az összes többi európai állam. A mélylila, gömbölyded vagy tojásalakú padlizsánt gyakran nevezik olasz (baba) padlizsánnak, a halványlila, soványabb változatot pedig kínai padlizsánnak.
Táplálkozástani hatás
A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.
Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír.
Gyulladásgátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.
Mire figyeljünk vásárláskor?
Hogyan használjuk fel?
A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa.
A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.
Ízét kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a szurokfű, és a zsálya. Leggyakoribb társai az edényben a paradicsom és a hagyma.
Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya. A mélysütés helyett az alábbi lehetőségeket javasoljuk:
Sütés: villával szurkáljuk meg a padlizsán héját, 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át. Az ilyen sütés puha, könnyen kenhetővé alakítható padlizsánhúst eredményez.
Rostonsütés: hosszában vágjuk fel a padlizsánt és éles késsel karcoljuk meg. A rácsra helyezés előtt kenjük meg olajjal. A szeletek a lángoktól legalább 12-13 cm-re legyenek. Ha barnul, fordítsuk meg. A szeletek egy-egy oldala kb. 5 percig sül. Ha a szeletet sütés előtt megsózzuk, kevesebb olajat szív magába.
Receptek
Törökparadicsom-mártással
Hozzávalók:
A padlizsánszeleteket besózzuk, citromlével csöpögtetjük. Kevés olajon megfuttatjuk a fűszernövényeket, ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Gyakori kevergetéssel mártást készítünk.
A padlizsánszeleteket a lisztbe forgatjuk, olajban kisütjük. A mártással kínáljuk.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
A padlizsánokat kikaparjuk, gyengén megsózzuk és félretesszük. A paprikába is tömködött rizs-alapú keverékhez hasonlatos, áztatott zsemlés tölteléket készítünk. Használjuk fel a padlizsánok belsejét is. Készíthetjük darált hússal, vagy gombával. A zöldfűszerekkel ízesítsük.
A padlizsánt megtöltjük a keverékkel és tűzálló edénybe helyezzük. A tetejükre tegyük rá a paradicsomot. Öntsünk kevés vizet az edény aljára, majd gyenge tűzön puhulásig pároljuk.
Ekkor tejföllel leöntjük, reszelt sajtot szórunk rá. Süssük a sajt pirulásáig.
Termesztési tanácsok
A padlizsán a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, termékeny talajok növénye. Az előző évben kijuttatott érett komposztot bő terméssel hálálja meg.
A talaj esetleges savasságát fahamuval, vagy mészkőőrleménnyel csökkenthetjük. A kalciumra a növénynek nagy szüksége van.
Ültessük a veteményes napos, meleg részeire. Az erőteljes, zömök palántákat a tavaszi fagyok elmúlta után egészen nyár végéig ültethetjük.
A termesztés során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról. Mulcsozással tartsuk nedvesen a talajt.
Három héttel az első fagyok előtt, tehát szeptembertől csipkedjük le a virágbimbókat. Ennek hatására a már meglevő termések is erőteljesebb fejlődésnek indulnak.
Az ágyás szomszédságába vetett gabona magához vonzza, a padlizsánról „eltéríti" a levéltetűket.
A bagolylepke hernyói ellen egyes források a növény fásodó szárára tekert papírgallért, mások a csalogatónövények (saláta) és riasztók (hagyma) a padlizsán közelébe történő telepítését javasolják.
Készült a Nyitott Kert Alapítvány cikke alapján.
Kapcsolódó cikkeink
Mi
fán terem? Karalábé
Mi
Fán Terem? Saláta
Mi
fán terem? Málna
Mi
fán terem? Zöldborsó
Mi
fán terem? Sóska
Mi
fán terem? Spenót
Mi
fán terem? Kínai kel
Mi
fán terem? Cékla
Mi
fán terem? Káposzta: fejes, vörös, kel
Mi
fán terem? Burgonya
Mi
fán terem? Zeller
Mi
fán terem? Főzőtök
Mi
fánt terem? Karfiol és brokkoli
Mi
fán terem? Póréhagyma
Mi
fán terem? Spárga
Mi
fán terem? Cseresznye és meggy
Mi
fán terem? Köszméte
Mi
fán terem? Pasztinák
Mi
fán terem? Kamilla
Mi
fán terem? Petrezselyem
Mi
fán terem? Medvehagyma
Mi
fán terem? Hagyma
Mi
fán terem? Retek
Eperszezon
télen-nyáron?
Kapcsolódó linkek
Nyitott Kert Alapítvány
Vegetáriánus Hírlevél: A Padlizsán
Letölthető kiadványok
Tudatos Vásárló nyomtatott magazin régebbi számai
Letöltés
>>>
Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen
A globalizált gazdaságban
a távolság nem akadály, ám a távolról jött árukért valójában lényegesen
nagyobb
árat fizetünk, mint amennyi zsebünkből a pénztárgépbe vándorol. Az
élelmiszerek
szállításakor a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb gázok globális
éghajlatváltozást okozó és egészségkárosító hatása mára ijesztő
méreteket mutat.
A zsebkalauz segítségével megtudhatjuk, mennyivel járult hozzá a távoli
országból érkező áru a légszennyezéshez,
és ezáltal a globális klímaváltozáshoz, mire eljutott a termelési
helytől a
fogyasztóig.
Letöltés >>>
Jó cuccok? Információk a pult alól - Útmutató hétköznapi termékekhez
A Jó cuccok? c.
kiadványunk a mindennapi vásárláshoz ad
praktikus
tanácsokat és bemutatja a hétköznapi termékek ökológiai és társadalmi
hátterét.
A számtalan ötlet, tény és tanács segíti a tájékozottabb vásárlást, hogy
megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek nem (vagy kevésbé) károsítják
egészségünket, valamint a környezetet.
Letöltés >>>
Vásárolj okosan: képzési csomag a felelős fogyasztásról, útmutató egy fenntarthatóbb élethez
Az ENSZ
Környezetvédelmi Programja és az UNESCO által kidolgozott, több nyelvre
lefordított kézikönyv Magyarországon a Környezettudatos
Vállalatirányítási
Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadásában jelent meg
2005-ben. Második kiadás 2006-ban.
Letöltés
>>>
Iskolai
fogyasztóképzés - módszertani kézikönyv
A kézikönyv a 6-18 éves korosztály fogyasztóvá
neveléséhez és az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenységekhez nyújt
segítséget.
A kiadvány a fogyasztóképzés általános bemutatásán kívül, fejlesztési
modellek
és módszertani stratégiák leírását, tantermi foglalkozásterveket,
óravázlatokat, és hasznos elérhetőségeket tartalmaz.
Letöltés >>>
Közvetlenül
Aggaszt,hogy nem tudod honnan származik az étel, amit megeszünk? Zavar,
hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar
termék kapható a boltokban és a piacokon? Kiadványunkban arra bátorítunk
mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen
kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel.
Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a
másiknak "tiszta forrásra" van szüksége.
Letöltés>>>
Az E-számokról röviden
A kiadvány a www.e-szam.hu,
valamint a www.tudatosvasarlo.hu/eszam
oldalakon megtalálható E-szám adatbázis rövid ismertetője. A lista az
engedélyezett élelmiszer adalékanyagok funkciójával, előállításával,
használatával és biztonságosságával kapcsolatos információkat foglalja
össze, hiteles, magyar és nemzetközi kutatások alapján.
Letöltés>>>
Az engedélyezett E-számok listája
A kiadvány a Magyarországon engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat
sorolja fel, és megismertet azok technológiai funkcióival.
Letöltés>>>
(forrás: tudatosvasarlo.hu)
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Milyen növények vonzanak hasznos rovarokat?
kóanok
Készítsünk magunk természetes és olcsó gyomirtót
Csíra kisokos – nem árt az óvatosság