Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát. Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint érdemes azonban néhány dologra odafigyelni.

 

 

A csírák áldásos hatása ősidők óta jól ismert. Vannak közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes – és nem utolsó sorban finom – tápanyagforrást jelentenek. Ez különösen a téli hónapokban igen fontos.

 

A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk fenntartásához. A legismertebb csírák élettani hatásait a lenti táblázatban foglaltuk össze.

 

Fogyasztásukkal kapcsolatban azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Ha otthon, mi magunk csíráztatunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk fel, ugyanis ezek a magok nem tartalmaznak vegyszereket, illetve vegyszermaradékokat, ellentétben a vegyszerrel kezelt, csávázott vetőmagokkal.

 

A csírák fogyasztásával kapcsolatos veszélyekre figyelmeztet egy közleményében a Health Canada. Felhívják a figyelmet arra, hogy a FAO és a WHO az étkezési csírákat – mikrobiológiai szennyezettségük alapján – a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolta, mivel a csírák előállítási technológiája nemcsak a csírák, hanem a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideális (kedvező hőmérséklet, páratartalom, vízaktivitás, hosszú csíráztatási idő).

 

A TudatosVásárló.hu megkeresésére a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) elmondta, hogy a kanadai vélemény tartalmával teljes mértékben egyetért, azt megalapozottnak tartja.

 

Szakértők véleménye szerint a nyers csírák a termőföldeken vagy a tárolás illetve a szállítás során E. coli vagy Salmonella baktériumokkal szennyeződhetnek, amelyek fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak. Szalmonellózis esetében a szennyezett csíra fogyasztását követően 12-36 órán belül, E. coli esetében 2-10 napon belül jelentkezhetnek a tünetek.

 

Néhány tanács csírafogyasztáshoz:

  • Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát.
  • Vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk.
  • Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket.
  • Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy tiszta gumikesztyűben nyúljunk a dobozba és vegyük ki az étkezésre szánt csírát.
  • Étteremben ne fogyasszunk nyers csírát.

 

350 – 450 Ft/50g körüli áron ma már sokféle növényi csírát kínálnak a szuper- és hipermarketek. Kedvünkre válogathatunk a gabonafélék (pl. búza), a hüvelyesek (mungóbab), a zöldségfélék (póréhagyma, hagyma, brokkoli, retek), és a fű- és lucernafélék (lucerna) csírái között. Lássuk, melyik mire jó!

 

 

Gabonafélék


Élettani hatásuk


búzacsíra

B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést.


Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.


hajdinacsíra

Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.


zab-, rozs-, búzacsíra

Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.


 

 

Hüvelyesek


adzukibabcsíra

Édes ízű, vesék működését serkentő, természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Jelentős vasforrás. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást.


lencsecsíra

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.


szójababcsíra

Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.


zöldborsócsíra

Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.


mungóbab csíra

Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást.


 

 

Olajos magvak


lenmag csíra

Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő.


napraforgómag csíra

A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz.


Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását.


A vas a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. A magnézium segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.


 

 

Zöldségfélék


brokkolicsíra

Sulphoraphane-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást.


édesköménycsíra

Erjedés- és puffadásgátló. Kismamák mindennapi étrendjébe tejszaporító hatása miatt érdemes beépíteni.


fokhagymacsíra

A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.


hagymacsíra

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.


póréhagymacsíra

Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású.


retekcsíra

Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő.


Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.


vöröskáposzta csíra

Fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő. U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kálciumtartalma megegyezik a tejével.


 

 

Fű- és lucernafélék


bazsalikomcsíra

Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén. Vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó.


lepkeszegmag csíra
(görögszénacsíra)

Koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Ajánlott meghűlés és fertőzések esetén. A lecitin a központi idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést.


Tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehérvérsejt túlképződést. Csökkenti a pánikrohamokat, lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat.


Szeléntartalma erősíti az immunrendszert. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést. Flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz. Fiatalítja a sejteket. Karcsúsít, mert tisztítja a szervezetet és bontja a zsírt. Vízhajtó hatású.


lóherecsíra

Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó. Alkalmazható a változókori hőhullámok enyhítésére.


lucernacsíra

Ásványi só tartalma lúgosítja a vért – candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofilltartalma miatt szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott.


B12-vitamintartalma a vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású.


Magas a fehérjetartalma. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.


káposztarepce csíra

Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. Emeli a vörösvértest számot, csökkenti a magas koleszterin szintet.


mustárcsíra

Izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Tisztítja a vért, az emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható.


rukkolacsíra

A zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat.


zsázsacsíra

Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél.


A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Magas E-vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt.

 

Kép [cc] boket

 

 

Az otthoni csíráztatás fortélyairól, a csírák táplálkozástani hatásairól szól a nemrég megjelent Csíra ABC című könyv >>>

 

(forrás: tve.hu)

Címkék: csíra egészség egészséges életmód táplálkozás vásárlás élelmiszer étel

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu