Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 network.hu

 

 

Valahol a nagyváros szélén, egy kicsiny, 4 csoportos óvodában a kis – középsős Süni csoportos gyerekek és óvónénijük elhatározták, hogy „Mackó kiállítást” rendeznek. Az ötletet a medve napi /február 2./  időjóslat, és a tavaszvárás adta. Mackó úr, ha kibújik a barlangjából, kinn marad - e vagy visszafordul még tovább aludni?

 

 

Ébredezik már a medve,

álmos szemét törülgetve.

Busa fejét nagy gond nyomja,

nincsen néki rádiója.

Így, hát honna tudja meg,

meddig tart még a hideg?

 

 

A kis apróságok egy héten keresztül, nagy lelkesedéssel gyűjtögették a plüssmackókat. Össze is gyűlt 245 darab. A „legöregebb” mackót az óvó néni vitte, közel 50 éve őrizgette otthon, s most ez a maci is beállt a népes sereglet sorába, a brummogók, a beszélők, az éneklők, a rádiós, és a csak némán mosolygók közé.

 

network.hu

 

 

 

A gyűjtőmunka során, játékos keretek között sok új ismeretre, tapasztalatra tettek szert a gyerekek. Képeket nézegetve megismerkedtek a medvefajokkal, a medve külső jegyeivel, lakhelyével, életmódjával, táplálékával. A képeket különböző szempontok szerint csoportosították. Utánozták járását, hangját. A bútorokból, kockákból, maguk által épített „medvebarlangba” bújtak.

Méz csurgott a reggeli vajas kenyérre, tízóraira jóízűen majszolták a mézes süteményeket, melyet mézzel ízesített hársfa és csipkebogyó teával öblítettek le.

A mackósereglet elrendezése közben számláltak, összemértek, összehasonlítottak – melyik a legnagyobb, legkisebb, van – e ugyanakkora, ugyanolyan kinézetű, melyik a legpuhább, melyiknek milyen színe van. Találgatták, melyik mivel lehet kitömve. Ők döntötték el, milyen csoportosításba rendeződjenek el a mackók a kiállításra.

 

 

 

 network.hu

 

 

 

 

Mackós népi mondókákat, dalos játékot tanultak, macimeséket hallgattak, és a torna foglalkozás gyakorlatai, játékai is mind a medvéhez kapcsolódtak. Gyapjúszöszből még medvefejet is ragasztottak.  

Kitapodott a medve,

de csak nem lett jó kedve.

Kifordult, megfordult,

visszalépett, megmordult.

És, hogy ne csak ők maguk gyönyörködjenek a csodában, a hét utolsó napján vendégül látták az óvoda többi csoportját. Volt ám vigasság, „medvenóta”, „medvetánc”.A vendégeket Pomber macival, medve alakú gumicukorral, mézes teával kínálták.   

Sok mókával, kacagással, játékkal, élményekben gazdagon zárult le a hét, és a tavasz közeledtét már nagyon várják ezek a gyerekek abban a városszéli kis óvodában.

Brumm - brumm!:-))

 

 

  network.hu 

 

 

Weöres Sándor: A medve töprengése 

Jön a tavasz, megy a tél,

barna medve üldögél.

Kibújás vagy bebújás,

ez a gondja óriás.

Barlangból kinézzek-e?

Fák közt szétfürkésszek-e?

Lesz -e málna, odu-méz?

ez a kérdés de nehéz.

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

id.Csik József üzente 16 éve

Szervusztok kedves Barátaim,és ismerőseim!

Minden egyes hozzám érkező levelet részleteiben el olvasok.De ez a levél egy gyöngy szem a lelkemben.Egyből a Kedves feleségemre gondolok ,amikor az óvodában nevelték a csöppségeket,bizony így kell ezt csinálni.Hibában mondanak bármilyen negatív előítéleteket sokszor,mégis vannak még ebben az országban. "BECSÜLETES PEDAGÓGUSOK,ÓVÓ NŐK,DADUSOK AKIK MINDENT ELKÖVETNEK REÁJUK BÍZOTT APRÓSÁGOKÉRT,ÉS FELKÉSZÍTIK ŐKET AZ ISKOLAI KEZDÉSHEZ.EZEK AZ APRÓSÁGOK ÉSZRE SEM VESZIK,HOGY ÓVODÁBAN JÁRNAK,MERT ÁLLANDÓAN A SZERETETT,ÉS A TÖRŐDÉS VESZI ŐKET KÖRÜL"!
Na ezt a törődést kellene a kiemelkedő pedagógusainknak részére is, vissza adni a munkájuk felbecsülhetetlen áldozatos hűségükért. Ez viszont már egy másik terület.
Köszönet ezért a szép anyagért .

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Köszönöm Ági! Ezt a jó ötletet, elmondom a kis unokámnak, rendezzenek ők is macikiállítást az oviban!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Nagyon jó ötlet voltaz óvónéniktől. Sok mindent megismertek a macikról, verseket tanultak róla. A macis verseket nálunk is nagyon szeretik a gyerekek.:-)
Igazi munka volt nekik ennyi mackót begyűjteni.


Medve-nóta
Kinn voltam a rengeteg erdőn,
Medvét láttam kúszni a lejtőn,
Tíz körömmel másztam a fára,
Megszökött a medve vacsorája.
Lompos medve brummogva ballag:
„Mászni könnyű ilyen fiatalnak,
Mennyi szégyen ér most vén-koromba,
Kulloghatok éhesen odúmba.”

Weöres Sándor

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Itt VERSENDEN nálunk és Bőlyon is csinálják az ovodákban a maci napot milyen szép is ez ,köszönöm ezt a szép blogot amit küldtél.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Igazán jó olvasni kreatív pedagógusokról. Megnyugtató, hogy akadnak még sokan, akik komolyan veszik a rájuk bízott apróságok személyiségének fejlesztését. Szerintem az állatokkal kapcsolatos ismretek mind-mind igen jó hatással vannak a gyermekekre.
Köszi

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Nagyon jó ötlet volt az óvónénitől, hogy ilyen sokféle módon és formában megszerettesse a kicsikkel a macit. Szinte minden embernek volt macija, és sokan meg is őrzik felnőttként is. A játékok közül valahogy mindenki a macira emlékszik leginkább.

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszi remek téma.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

NAgyon jó volt a kérés a gyerekek felé,ők úgy is szívesen segítenek ilyesmiben

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Nagyon jó ötlet volt.
Aranyosak a macik nagyon.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mostanában annyiszor beszéltünk a macikról, hogy létrehoztam egy MACI KLUBBOT, ahol szeretettel várlak benneteket!

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu