Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 network.hu

 

 

 

 

 

 

 

Ősi, női energiákat közvetítő erejénél fogva női önbizalmunk növekszik, a kisugárzásunk fokozódik. Növeli a hasizmok feszességét, a test hajlékonyságát, lazítja az ízületeket, segít szülés után visszanyerni a hasizmok régi tónusát, erősíti a méhet és a gátizomzatot, valamint a hát- és gerincoszlop menti izmokat, növeli a csípő rugalmasságát, és olyan izmokat is megmozgat, amiket nagyon ritkán használunk.

network.hu

Mozdulataink kifinomultabbá válnak, testünk kecsesebb, nőiesebb, szexisebb, határozottabb, de egyben "törékenyebb" lesz. Aki a tornát nem kedveli, annak (is) kitűnő mozgási lehetőség! A hastánc az utóbbi évtizedekben az amerikai és az európai kontinenst is meghódította: egyrészt nők egyre nagyobb tömege műveli, és élesztgeti eme tánc által teste és lelke szunnyadó erőforrásait, másrészt férfiak is kitörő örömmel fogadják a nőiesség, női szépség ilyen módon való megnyilvánulását. Nyugaton már-már tömegsportnak számít, úgymint az aerobic vagy a futás, de ezt kortól és kilóktól függetlenül bárki űzheti. A tanfolyamokról színpadi táncosok is kikerülnek, illetve "pusztán" a mozgás, a szép mozdulatok öröméért is látogatják az órákat.

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kelet tánca…

A hastánc a világ egyik legrégebbi tánca, amely különféle népek, szokások befolyása által több földrajzi területen fejlődött ki. Észak-Afrika és Egyiptom környékén vagy Törökországban keletkezett, majd elterjedt a többi arab országban.

network.hu

Az iszlám országok speciális társadalmi helyzete, a nők életmódja alakította ezt a táncot. Az arab asszonyok egymás között táncoltak, egymást tanították. Ennek az emlékét őrzi az a marokkói és algériai tradíció, hogy a házasság előtt megnézi az anyós, hogyan is táncol a leendő feleség.

 

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

Eredetmondák
A hastánc eredetéről több monda kering. Talán a rabnők így hívták fel magukra és termékenységükre a kedves, nem túl öreg vevők figyelmét a rabszolgapiacokon, s a láncok, csörgők használatának eredete sem más, mint a rabláncok csörgetése? Az is lehet, hogy eredetileg termékenységi tánc volt: a szülő nőt körbevették a törzs nőtagjai, és ismétlődő has mozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva, hogy milyen mozgásokat végezzen szülés közben. Bizonyos vonásaiban a hastánc a mai napig kapcsolódik a rabsághoz, és a termékenység gondolatához: Egyiptomban ma sem képzelhető el esküvő hastánc nélkül, és szokássá vált az is, hogy fényképet készítenek, amelyen a fiatal pár a hastáncosnő hasára teszi a kezét, ezzel szimbolizálva vágyukat, hogy a kapcsolat termékeny legyen.

 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

Szórakoztató hastánc
Később a hastánc célja a szórakozás, illetve szórakoztatás lett. Az ókori Görögországban a szegényebb családból származó lányok a piactéren táncoltak, így gyűjtötték össze a hozományra való pénzt. Hogy azt biztos helyen tudják, felvarrták a ruhájukra díszítésként. Ennek az emlékét őrzi a mai hastáncruhákon az aranypénz utánzatú díszítés.

network.hu

Háremtáncok Egyiptomban
Az ókori Egyiptomban a háremlányokat külön tanár tanította a táncra, de nevelésüknek része volt, hogy különböző hangszereken tanuljanak játszani, jártasak legyenek a művészetekben és a tudományokban. Ők a japán gésákhoz hasonlóan társalgással, énekkel, tánccal, szerelemmel szórakoztatták urukat. Ez a tánc, az Indiai templomi táncokhoz hasonlóan - bár vannak benne népies elemek - inkább művészi mesterfogásokra épül, és lábujjhegyen, szabott rendű "hennás sminkkel" és testrajzokkal festett testtel táncolták. Később a kereszténység terjedésével ez a tánc visszahúzódott, mivel az egyház összeférhetetlennek tartotta e kultúrát, zenéjével együtt.

network.hu

Miért hastánc?
Európába először Napóleon és katonái hoztak hírt az egzotikus táncosnőkről. A 19. században a franciák és általában az európaiak számára szokatlan stílusú táncot hastáncnak (danse du ventre) nevezték, mivel első pillantásra úgy tűnik, mintha csak a has mozogna. Pedig ebben táncban az egész test mozog, beleértve a nagyon tipikus fej, váll és mellmozdulatokat, amelyeket lágy karmozdulatok kísérnek.
A modern hastánc története 1893-ban a chicagói világkiállításon kezdődött, ahová szíriai táncosok érkeztek. A századfordulón és a szecesszió korában a kelet felé fordulás eredményeképpen több tehetséges táncos is a hastánc felé fordult. Ekkor alakult ki a mai napig élő "cabaret style", azaz revüstílus is. Az 1920-as években Algírban, Bejrútban és Kairóban nyílt először éjszakai mulatóhely, ahol szíriai, egyiptomi, libanoni hastáncosnők léptek fel. Ma az arány megfordult és európai lányokat importálnak az arab szórakozóhelyekre, hastáncolni!

 

 

 

 

 

 

network.hu   network.hu

 

 

 



 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm ezt az érdekes összeállítást, szeretem nézni a hastáncot, de művelni nem hiszem, hogy sikerülne. ;-)

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Köszönöm Ági, érdekes és tanulságos összeállítás, nagyon szép képekkel.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Ez már megint igen aktuális téma. Nálunk a kollégiumban, a lányok közül is egyre többen tudnak már ilyen táncot, s némelyik - mondhatom szinte művészi fokon csinálja. Én azt hiszem túl konzervatív vagyok ehhez, s már azt hiszem nem is tudnék ilyen mozdulatokat végezni :)))

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm Ági! Hát az igaz könnyűnek tűnik, de valójában erőkifejtést igénylő tánc. Én két évig csináltam, és nagyon szerettem, a mozdulatokat jól megtanultam még emlékszem egy-két kacifántos dologra... :):) Puszi!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm ,nagyon jó összeállítás !Imádom nézzni a hastáncot,bár én is tudnék !

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Köszönöm ezt az összeállítást.Nagyon tetszik a hastánc,csak szerintem nehéz megtanulni. :D

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu