Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Február 19. – Zsuzsanna napja

Zsuzsanna és a vének története
Zsuzsanna egy Jojakim nevű, Bábelben élő, igen gazdag és tekintélyes férfinak volt a felesége. Szép volt és erkölcsös. Az asszony mindennap déltájban férje gyümölcsöskertjében sétált, itt meglátta őt két öreg bíró. Olyannyira megtetszett nekik a nő, hogy később oda jártak a kertbe és leskelődtek utána. Egy alkalommal, amikor Zsuzsanna a kertben, a nagy melegben fürdött, a két vénember megtámadta. Ám Zsuzsanna nem hagyta magát és kiáltozni kezdett. Erre a vének is kiáltoztak. Amikor segítség érkezett, a vének megvádolták Zsuzsannát, hogy egy ifjúval házasságot tört. Az ügyet tárgyalás követte, amelyen a vének Zsuzsanna ellen tanúskodtak. Az asszonyt halálra ítélték
. Mivel férje nagyon szerette hitvesét, a legjobb jogtudóst kereste fel, hogy az asszonyt megmentse. Az ifjú és éles elméjű Dániel bíró beváltotta a hozzá fűzött reményeket: bebizonyította Zsuzsanna ártatlanságát, és vádlóit juttatta halálbüntetésre.

 

Ehhez kapcsolódik a "Zsuzsanna-játék", mely több szereplős, népi játék, és amelyben Zsuzsanna történetét játsszák el.

 

 

network.hu

 

 

Ehhez a naphoz is időjárásjóslás kapcsolódik. A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért.

Szép idő esetén, e napon már sokfelé elkezdték a tavaszi szántó-vető munkák előkészületeit.

 

 

network.hu

 

 

 

Február 24. – Mátyás napja /jégtörő Mátyás/

 

 

A február végi jeles napok közül talán a legismertebb 24-e, Mátyás, a jégtörő. Az elnevezés ikongrafikai hagyományokra vezet vissza. Mátyás apostol vértanúságának eszköze a szekerce volt. Ezért a templomokban mindig szekercével ábrázolták. A nép képzelete a szent ünnepe és a közelgő tavasz között kapcsolatot teremtett: az apostol szekercéje töri meg a tél hatalmát. Erdélyben az a hiedelem járta, ha Mátyás napon nem indul meg a jégzajlás, hogy Mátyás a jégtörő csákányát még pár hétre éleztetni adta.

 

network.hu

 

 

Mátyás vagy meghozza, vagy megtöri a jeget. "Ha nincs, jeget csinál, Elrontja, bontja, ha talál, A jeget olvasztja Mátyás, Töri, és rajta likat ás..." - többek között így emlékeztettek a réges-régi magyar kalendáriumok télutó havának ma is nagyon népszerű időjóslatára. Van egy szólásunk is, miszerint: Mátyás, Gergely két rossz ember - ami arra utal, hogy legtöbbször hideg, szeles idő szokott lenni ezen a két napon.

A néphagyomány szerint: „Mátyás szűre ujjából ereszti ki a tavaszt”, És „neve napján osztja ki a madaraknak a sípokat, hogy hozzáfogjanak az énekléshez”.

Az e napi időjárásból jósoltak a termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelzett.Ha az idő havas volt, búzát, árpát, zabot vetettek a jó termés reményében. A gazdasszonyok pedig sárgarépát, petrezselymet, borsót, azzal indokolva, hogy akkor nem eszi meg a féreg a magvakat. Eső esetén attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz.Számos hiedelem fűződik a Mátyás-napi tojáshoz. Egyes vidékeken a Mátyás-napi libatojást megjelölték, vagy nem is költették ki, mert úgy tartották, hogy az e tojásból kikelt liba szerencsétlenséget hoz, de lehet, hogy hibás vagy nyomorék lesz. Másutt verekedősnek, marakodósnak tartották.

A halászok, ha ezen a napon bárminemű halat fogtak, azt Mátyás csukájának nevezték, és ez egész évre szerencsét jelentett, bő zsákmányban reménykedhettek.

Jégtörő Mátyás napjához - az ismert és említett hiedelmek mellett - több babonaság is kapcsolódott. Ha nem esett a hó, vagy eső ezen a napon, akkor a Szeged környéki öregasszonyok harmatot szedtek. A harmatos lepedőt a tehénre terítették, hogy jól tejeljen, és mindig tele legyen a sajtár, vagy ahogy a Dunántúlon sokfelé mondták, a zséter.

Ismert szólás: „Topogva jár, mint Mátyás után róka a jégen.”

  network.hu

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi sokmindent tanultam leírásodból.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 16 éve

Köszi az emlékeztetőt. Zsuzsanna és a vének története valahogy elfelejtődött nálam, s most jó volt olvasni újra a lényeget.

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm az összeállítást a februári néphagyományokról. A Mátyás napi hagyományok bemutatásában sok számomra újat olvastam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi az infót. Bár én is Zsuzsa (Zsuzsanna) vagyok, de nem ismertem az időjóslás erre a napra szóló megfigyeléseit.
Minden druszámnak boldog névnapot kívánok! :-)

Válasz

Becsei Ferencné üzente 16 éve

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is köszönöm, hogy nem hagyod feledésbe merülni a régi népi hagyományokat és a nevekhez kapcsolódó történeteket, és megosztod velünk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ági csak igy tovább ,szeretm ezeket a népi kalendáriumokat amiket küldessz,Mátyás napját azt jól megjegyeztem már rég ,hisz e napon születtem,köszönöm,hogy bővebben is tályékoztattál róla.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

köszönöm,hogy nem hagyod feledésbe menni a jelesebb napokat

Válasz

V. G. Beáta üzente 16 éve

Kedves agnia!

Köszönöm, hogy nem engeded, hogy elfelejtsük ünnepeink eredetét és jeles napjainkat!
Hagyományőrzésből jeles!

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm szépen Ágikám, a szép blogbejegyzést! Nagyon ügyesen elkészítetted! Gratulálok! Jó volt elolvasni!
Legyen szép délutánod! Sok puszi, Judit :):)

Válasz

István Halhóber üzente 16 éve

Köszi szépen, ez a Mátyás egy szélkakas nagyon keveri az időt.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu