Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Február 19. – Zsuzsanna napja

Zsuzsanna és a vének története
Zsuzsanna egy Jojakim nevű, Bábelben élő, igen gazdag és tekintélyes férfinak volt a felesége. Szép volt és erkölcsös. Az asszony mindennap déltájban férje gyümölcsöskertjében sétált, itt meglátta őt két öreg bíró. Olyannyira megtetszett nekik a nő, hogy később oda jártak a kertbe és leskelődtek utána. Egy alkalommal, amikor Zsuzsanna a kertben, a nagy melegben fürdött, a két vénember megtámadta. Ám Zsuzsanna nem hagyta magát és kiáltozni kezdett. Erre a vének is kiáltoztak. Amikor segítség érkezett, a vének megvádolták Zsuzsannát, hogy egy ifjúval házasságot tört. Az ügyet tárgyalás követte, amelyen a vének Zsuzsanna ellen tanúskodtak. Az asszonyt halálra ítélték
. Mivel férje nagyon szerette hitvesét, a legjobb jogtudóst kereste fel, hogy az asszonyt megmentse. Az ifjú és éles elméjű Dániel bíró beváltotta a hozzá fűzött reményeket: bebizonyította Zsuzsanna ártatlanságát, és vádlóit juttatta halálbüntetésre.

 

Ehhez kapcsolódik a "Zsuzsanna-játék", mely több szereplős, népi játék, és amelyben Zsuzsanna történetét játsszák el.

 

 

network.hu

 

 

Ehhez a naphoz is időjárásjóslás kapcsolódik. A néphit szerint, ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért.

Szép idő esetén, e napon már sokfelé elkezdték a tavaszi szántó-vető munkák előkészületeit.

 

 

network.hu

 

 

 

Február 24. – Mátyás napja /jégtörő Mátyás/

 

 

A február végi jeles napok közül talán a legismertebb 24-e, Mátyás, a jégtörő. Az elnevezés ikongrafikai hagyományokra vezet vissza. Mátyás apostol vértanúságának eszköze a szekerce volt. Ezért a templomokban mindig szekercével ábrázolták. A nép képzelete a szent ünnepe és a közelgő tavasz között kapcsolatot teremtett: az apostol szekercéje töri meg a tél hatalmát. Erdélyben az a hiedelem járta, ha Mátyás napon nem indul meg a jégzajlás, hogy Mátyás a jégtörő csákányát még pár hétre éleztetni adta.

 

network.hu

 

 

Mátyás vagy meghozza, vagy megtöri a jeget. "Ha nincs, jeget csinál, Elrontja, bontja, ha talál, A jeget olvasztja Mátyás, Töri, és rajta likat ás..." - többek között így emlékeztettek a réges-régi magyar kalendáriumok télutó havának ma is nagyon népszerű időjóslatára. Van egy szólásunk is, miszerint: Mátyás, Gergely két rossz ember - ami arra utal, hogy legtöbbször hideg, szeles idő szokott lenni ezen a két napon.

A néphagyomány szerint: „Mátyás szűre ujjából ereszti ki a tavaszt”, És „neve napján osztja ki a madaraknak a sípokat, hogy hozzáfogjanak az énekléshez”.

Az e napi időjárásból jósoltak a termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelzett.Ha az idő havas volt, búzát, árpát, zabot vetettek a jó termés reményében. A gazdasszonyok pedig sárgarépát, petrezselymet, borsót, azzal indokolva, hogy akkor nem eszi meg a féreg a magvakat. Eső esetén attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz.Számos hiedelem fűződik a Mátyás-napi tojáshoz. Egyes vidékeken a Mátyás-napi libatojást megjelölték, vagy nem is költették ki, mert úgy tartották, hogy az e tojásból kikelt liba szerencsétlenséget hoz, de lehet, hogy hibás vagy nyomorék lesz. Másutt verekedősnek, marakodósnak tartották.

A halászok, ha ezen a napon bárminemű halat fogtak, azt Mátyás csukájának nevezték, és ez egész évre szerencsét jelentett, bő zsákmányban reménykedhettek.

Jégtörő Mátyás napjához - az ismert és említett hiedelmek mellett - több babonaság is kapcsolódott. Ha nem esett a hó, vagy eső ezen a napon, akkor a Szeged környéki öregasszonyok harmatot szedtek. A harmatos lepedőt a tehénre terítették, hogy jól tejeljen, és mindig tele legyen a sajtár, vagy ahogy a Dunántúlon sokfelé mondták, a zséter.

Ismert szólás: „Topogva jár, mint Mátyás után róka a jégen.”

  network.hu

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Köszi sokmindent tanultam leírásodból.

Válasz

Baksáné Sztanó Mária üzente 9 éve

Köszi az emlékeztetőt. Zsuzsanna és a vének története valahogy elfelejtődött nálam, s most jó volt olvasni újra a lényeget.

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 9 éve

Köszönöm az összeállítást a februári néphagyományokról. A Mátyás napi hagyományok bemutatásában sok számomra újat olvastam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Köszi az infót. Bár én is Zsuzsa (Zsuzsanna) vagyok, de nem ismertem az időjóslás erre a napra szóló megfigyeléseit.
Minden druszámnak boldog névnapot kívánok! :-)

Válasz

Becsei Ferencné üzente 9 éve

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is köszönöm, hogy nem hagyod feledésbe merülni a régi népi hagyományokat és a nevekhez kapcsolódó történeteket, és megosztod velünk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Ági csak igy tovább ,szeretm ezeket a népi kalendáriumokat amiket küldessz,Mátyás napját azt jól megjegyeztem már rég ,hisz e napon születtem,köszönöm,hogy bővebben is tályékoztattál róla.

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 9 éve

köszönöm,hogy nem hagyod feledésbe menni a jelesebb napokat

Válasz

V. G. Beáta üzente 9 éve

Kedves agnia!

Köszönöm, hogy nem engeded, hogy elfelejtsük ünnepeink eredetét és jeles napjainkat!
Hagyományőrzésből jeles!

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 9 éve

Köszönöm szépen Ágikám, a szép blogbejegyzést! Nagyon ügyesen elkészítetted! Gratulálok! Jó volt elolvasni!
Legyen szép délutánod! Sok puszi, Judit :):)

Válasz

Halhóber István üzente 9 éve

Köszi szépen, ez a Mátyás egy szélkakas nagyon keveri az időt.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu