Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Borbála egy gazdag nikodémiai kereskedő leánya volt. A szép és okos leány levelezni kezdett egy tudós püspökkel, s hamarosan megkeresztelkedett. Apja azonban nem nézte jó szemmel Borbála megtérését, s végső elkeseredésében ő maga jelentette fel a helytartónál, Maximinus Daiánál. Borbála legendája szerint azonban a toronyba zárt leány előtt megnyíltak a börtön falai, majd a rejtekhelyét eláruló pásztor bárányai változtak sáskákká. Végül hosszas bebörtönözés és kínzások után tulajdon apja fejezte le, akit viszont ezért villám sújtott agyon.

Szent Borbála a bányászok, tüzérek, hajadon lányok védőszentjeként tisztelik, és sok városnak is a védőszentje. Jelképe a három ablakú torony, mely a Szentháromságra utal, a kehely, a pálmaág, melyet Krisztustól kap szüzessége jelképeként.

 

 

 Mivel Borbála a tüzérek védőszentje is, ebből a hiedelemkörből származik a néphagyományban az a szokás, miszerint Borbála napján csak férfiaknak szabad tüzet rakniuk.

 

Asszonyi dologtiltó nap.

-  Söpörni nem szabad, mert a lány kisöpri a szerencsét.
-  A női látogatót söprűvel verik ki a házból, mert azért jött, hogy elvigye a szerencsét.
-  E nap legfontosabb néphagyománya a Borbála-ág vágása. A lányok ilyenkor cseresznye- vagy orgonaágat törnek, vízbe helyezik, s ha kizöldül, hamarosan férjhez mennek.
-  Ruhát nem teregetnek ezen a napon, mert a boszorkány megrontja a ruha tulajdonosát.
-  Sem ajándékot, sem kölcsönt nem adnak, nehogy elvigye a szerencsét.

- Borbála-napkor nem szabad fonni. Azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának.

- Nem szabad varrni, akárcsak Lucakor, mert bevarrnák a tyúkok fenekét.

 

Vannak erre a napra javasolt tevékenységek, mint a tollfosztás, vagy a borfejtés. Borbálakor vagy Lucakor csíráztattak búzát, mely karácsonyra kizöldülve a következő év termésére jósol.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm szép megemlékezés

Válasz

Demeter Klára üzente 16 éve

Köszönöm a Borbála-napi írásodat. Én, református lévén, kevés szentekkel kapcsolatos történést ismerek. - Sajnos kevés nő viseli manapság a Borbála nevet. Pedig nagyon szép!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Érdekesek a régi nép szokások de régen be is tartották a népek .sajna a mai rohanó világban már nem mindennt lehet betartani.de örültem ennek a cikknek is szeretem ha a régi dolgokről és szokásokról olvashatok.Köszönöm neked,Üdv:mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ágikám Nagyon szépen köszönöm ezt a Borbála napi összeállitást. Bevallom én nem ismertem ezeket a szokásokat.
Igérem holnap igyekszem betartani, nem söprök, nem mosok, nem varrok, de ágat sem török le mert nem akarok férjhezmenni
Csak dolgozni fogok, arról nem szól a fáma, hogy nem szabad a számitógépet használni ugye?

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Szépen megemlékeztél a Borbála napról. Köszi, hogy elküldted. Majdnem veled egyidőben írtam én is róla, ugyanezzel a szoborképpel mellékelve.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mindig tanul valamit az ember... Köszi :-)
(Egyébként az egyik nagymamámat Borbálának hívták)

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

A Borbála-nap legfontosabb nép hagyománya a Borbála-ág vágása. A lányok ilyenkor cseresznye- vagy orgonaágat törnek, vízbe helyezik, s ha kizöldül, hamarosan férjhez mennek.

Köszönöm szépen!

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu