Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 December 7-én Ambrus napja van.

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalácsosok védöszentje.
Dédanyáink ezen a napon sütötték meg a karácsonyi mézeskalácsot.
Amíg a Kicsilányom itt lakott velem, minden karácsonyra sütöttünk mi is, mert nem karácsony a karácsony mézeskalács nélkül. Jó volt együtt tevékenykedni a konyhában, évről-évre újabb formákat találtunk ki, kreativitásunkat pedig jócskán kiélhettük a rengeteg sütemény díszítésében. Az ajándékok mellé mindenkinek csomagoltunk pár darabot ebből a kellemes illatú, ízű süteményből.
Napokig a mézeskalács fűszer illata lengte be a lakás minden zegét-zugát.

 

A régebbi időkben is sokféle mézes süteményt készítettek. Nagy örömet szerezve vele a családnak és a megajándékozott ismerősöknek, rokonoknak. A karácsonyi mézesek szinte mindig hozzátartoztak az ünnep illatához, hangulatához. Vannak anyákról lányokra, generációkról generációkra öröklődő receptek. Én is nagyanyótól örököltem a receptet. Az alábbiakban egy puszedliszerű mézeskalács öszszetételével, elkészítésével szeretném megörvendeztetni azokat, akiknek még nincs bevált receptjük, vagy eddig még nem sütöttek ilyen finomságot, de szívesen kipróbálnák.
Előnye, hogy a mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul.

 

 

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír vagy margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor

A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.

 

 

Ha magunk tervezzük a sablonokat, formákat, törekedjünk az egyszerűségre. A kisebb részleteket a végén a cukorhabbal pótolhatjuk.

A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük, "írhatjuk meg". Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttesgumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1,5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.

Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukaszszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!) Ha szalagot szeretnénk belefűzni, akkor még nyersen lyukasszuk át, például egy filctoll kupakjával. Aki nagyon ügyes, kis betlehemet is készíthet.

A mézeskalács készítése az adventi időszakban a közös, családi készület része is lehet. A süteményformák megtervezésénél, a szaggatásban, de főleg a díszítésnél a gyerekek szívesen ügyeskednek. Nem beszélve arról, hogy az ünnepen még nagyobb örömmel kínálják, és természetesen fogyasztják majd azt a mézes sütit, amelynek elkészítésében ők is részt vettek.

Sok sikert, finom mézest kívánok Mindenkinek!

 

 

network.hu

Ezt a Betlehemet egy karácsonyi kiállításra készítettük a kolléganőmmel.

 



 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Mohácsiné Zsóka üzente 16 éve

Köszönöm ezt a blogot, nagyon szépek a mézeskalácsok. A receptet elmentettem és kipróbálom így is. Nagyon szeretem mikor a sülő mézeskalács illata belengi az egész házat. Nagyon ügyesek vagytok!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia! Nagyon ügyesek vagytok, gratulálok!

Válasz

V. G. Beáta üzente 16 éve

Mellékelem a címemet, hova küldheted!!!!!
Nagyon szépek és gondolom finomak is, hmmmm!
A jeles napról szóló ismertetőt is köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Én még nem csinálltam ilyet ,de emlékszem arra ,hogy régen a nagymama meg az anyukám azok csinálltak és nagyon szép is meg fincsi is volt,ahogy most viszagondolok érzem az illatát és az izét.Köszönöm,hogy elküldted lehet,hogy megpróbálkozom a készítésével is .Szia:mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Szia
Köszi ezt jó kis blogot, köszi hogy még receptet is tettél be. Nagyon jók a figurák, én csak a nagyon egyszerű sablonnal csinálom. Én is szoktam mézeskalácsot sütni, olyan ünnepi illat terjeng akkor az egész lakásban.
Kellemes Mikulás napot kivánok nektek !

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu