Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.

Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültségét. Máshol Dvorákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet.

A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni. Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására.
A japán Ohara szeszfőzdében Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.

Az ideális zenék

Álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven Holdfény szonátája, Bach csembalódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja.

Baleset, sokk ellen: Feszültségoldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg. Ravel Bolerója, Mendelssohn e-moll hegedűversenye vagy a Hair című musicalből a Let the Sunshine In című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást.

Depresszió ellen: Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van.
Felhasználható még Vivaldi Négy évszaka, Bach I. brandenburgi ersenye,
Beethoven VIII. szimfóniája és Gershwin Fascinating Rhytm című munkája.

Feltöltődéshez energiaforrásként: Beethoven IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach d-moll toccata és fúgája, valamint az V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein West Side Storyjából az I Feel Pretty című dal.

Fáradtság ellen: Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, vonósokra és
csembalóra, Purcell: Versenymű két trombitára, Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.

Fejfájás, migrén esetén: Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr
zongoraversenye.

Éles fájdalom ellen Hacsaturjan Kardtáncát javasoljuk.

Gátlás leküzdésére: Ravel Bolerója, Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája, Dukas A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland-darabok, Simon és Garfunkel The Boxer című száma.

Gutaütés esetén: Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.

Gyermek sérülése esetén: Csajkovszkij Diótörő című szvitje, egyszerű
gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyet.

Koncentrációs zavar esetén: Mozart D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel Vízizenéjének lassú tételeire.

Magas vérnyomás ellen: Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.
Meghűlés esetén: Mozart Varázsfuvolája, a Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Rod Stewarttól a You Are the Star.

Torokfájásra legjobb az "m" hangot zümmögni.

Stressz ellen: Halk, kellemes háttérzene. Lionel Ritchie My Destinyje,
romantikus zene: Schubert Pisztrángötöse és Heidenrösleinje, Schumann Álmodozása, Smetana A Moldvája, gregorián énekek, esetleg népdalok.

A szívműködés és a vérkeringés erősítésére: Bach d-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).

Terhesség esetén: Mozart D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi Négy évszaka, gyermek- és altatódalok.

56546_423529_normal

Címkék: a zene hatása

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Sziasztok.Aki hallotta már Lisa Gerald hangját akár zene nélkül...az szintén vallja , hogy a zene megnyugtat.Bár ha igazán el szeretnék lazulni akkor Kitaro-t hallgatok.Kell hogy legyen valamiféle "hatalma " a zenének felettünk , hisz a kisgyermek az anyja énekhangjától szinte elalél.A zene , a ritmus az ami megszínesíti a csendet.Persze számomra a csendbél (ritka kincs) nincs szebb zene.:-)) Előzmény: bogyo, 2007-09-30 07:25Hozzá tenném: számomra Lorena McKennit zenéje is megnyugtató...Köszönöm, hogy elküldted ezt az összeállítást!

Válasz

Nagy Ági üzente 16 éve

Ez természetes, tőlem kérés nélkül bárki vihet bármit.Előzmény: Szsike, 2007-10-01 07:59HA megengeded ezt kimásolom és felteszem a honlapomra(?).Előre s köszi Szsike

Válasz

Sallai Erzsébet üzente 16 éve

HA megengeded ezt kimásolom és felteszem a honlapomra(?).Előre s köszi Szsike

Válasz

Kóródy Tamás üzente 16 éve

Helló !   Remek  kis  eszmefuttatás  és  bizony mennyire  igaz  is.  Sokszor  és  régota  hallani  már  ezekről  a dolgokról,  de  én  is  azt  tudom  mondani  erről,  amit  bkatus13  írt.  Már  régota  , szinte  kora  gyermek korom óta  szeretem  és  élvezem  a  zene minden  hatását. Mondhatnám  azt  is  , hogy  életem  egy  komoly  döntéséhez,  egy   munkához  a  zeneihatás  révén  jutottam,  mégha  közvetve  is....köszi  ezt  a remek beszámolót   és   igaz, hogy  én  " mindenevő"   vagyok  zenei  téren.  De   meglepő  és  érdekes  volt  számomra  is  azon  zeneszámok,  melyek  a  különböző  alkalmakra   ajánlanak  a   szakértők.  Egyszer  lehet  hogy  tényleg  kiprobálom,  hogy  rám  hogyan  hatnak.    szia   Tamás 

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nagyon tetszett! köszi hogy olvashattam! üdv :o))

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Imádom jó zenét!Jó ötlet igy összeállitáni.

Válasz

Boros Katalin üzente 16 éve

Tökéletes! Én ugyanezt csinálom ha valami bajom van. Fölteszek egy CD-t. Elterülök az ágyamon, mint a nagy Alföld. Behunyom a szemem és pár perc múlva már ugy érzem, mintha az ágyam fölött lebegnék néhány centivel, súlytalanul.Már akkor is ezt tettem ,mikor még semmit nem hallottam a zene gyógyító hatásáról. Úgyhogy én tapasztalom nap mint nap, hogy a zene gyógyít! Ajánlom másoknak is, hogy próbálják ki!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Hozzá tenném: számomra Lorena McKennit zenéje is megnyugtató...Köszönöm, hogy elküldted ezt az összeállítást!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm,nagyon jó irás. Én  szeretem a szép zenét, csendes dallamokat.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu