Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Zámbó Jimmy

1958. - 2001. január 2.

A tragikus körülmények között 2001. január 2-án elhunyt énekes zeneszerző szövegíró, Zámbó Jimmy 1958-ban született Zámbó Imre néven. A Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt először, majd Ákos Stefitől, az 50-es évek ünnepelt dizőzétől vett énekórákat. Ennek ellenére csak 25 évvel később, 1985-ben szerezte meg az előadói működéshez szükséges ORI-vizsgát. Karrierjét bárzongoristaként kezdte: 1982-től négy éven át az Egyesült Államokban vendéglátózott. Saját bevallása szerint Fischer Annie-nak köszönhette, hogy énekes lett. „A Fórum szállóban hallott énekelni, odajött hozzám és gratulált. "Csodálatos hangja van" - kaptam tőle az elismerést és ez nagyon feldobott” - nyilatkozta Jimmy egyik 1999-es interjújában.

1987-ben tűnt fel a Füstös éjszaka blues című dalával, amelyben az oly gyakran emlegetett négy és fél oktávnyi hangterjedelmének szinte valamennyi lehetőségét felvillantotta. Egy évvel később a siófoki InterPop Fesztivál előadói és szerzői díját nyerte el Valahol bús dal szól című felvételével.

Az első kiugró sikert a Filmslágerek magyarul széria hozta meg számára, melynek mindhárom lemezén énekelt. A sorozathoz kapcsolódó országos koncertturnén is őt ünnepelte legjobban a közönség. '90 és '96 között évente jelentetett meg nagylemezt (Csak egy vallomás, Jimmy II., III., IV., Jimmy's Roussos, Szeress, hogy szerethesselek, Mit akarsz a boldogságtól?), amelyekért számtalan elismerésben részesült. 1992-ben és 1994-ben Az év legjobb lemeze díját, 1993-ban Az év énekese és Az év albuma címét kapta, 1994-ben pedig eMeRTon-díjban részesült. 1995-ben az Artisjus, vagyis a magyar szerzői jogvédő szervezet Huszka Jenő-díjával tüntette ki, ráadásul az Aranyszarvas-díjat is neki ítélték oda. A '94-'95-ös idényben a hanglemezeladási adatok alapján pedig ő kapta meg a MAHASZ Arany Zsiráf-díját is.

1997-ben jelent meg első Best of lemeze, melynek második része és a Fogadj örökbe című CD-je a következő évben került a boltokba. 2000 karácsonyára adták ki ünnepi albumát és a pályájáról szóló könyvet is. Természetesen mindkettő rekordeladást produkált. A Karácsony Jimmyvel platinalemez lett, vagyis több mint 50 ezer példányban kelt el, aminek hatására kiadója, a Warner - Magneoton egy évtizedes közös munka után újabb három évre szeretett volna szerződést kötni a Királlyal.

Jimmy lemezeit semmi és senki mással össze nem téveszthető hangulat jellemezte. A rajongói által Királyként tisztelt énekes a romantikus popzene igazi kalandhőse volt. Szenvedélyes, lírai, álmodozó és érzelmes dalait a fél ország kívülről fújta, míg a másik fele hallani sem bírta. Ez a kettősség köszönt vissza tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halálában is. Azonban egy biztos, a 2001. január másodikán csepeli otthonában eldördült végzetes pisztolylövés nem tett pontot karrierje végére. Bizonyítja ezt az is, hogy rajongók tízezrei kísérték végső útjára, így dalai valószínűleg évek múltán is sokak kedvencei lesznek majd.

Címkék: jimmy

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu