Kis türelmet...
A whiskyknek két fő csoportja van. Az ír illetve skót whisky, és az amerikai whiskey.(Kanadában megint whisky a neve) A whiskyt Írországban szerzetesek fedezték fel a VI. században. (a legenda szerint Szent Patrik hozta el a lepárlás titkát az íreknek 461-ben). Az első írásos emlék 1170-ben említi II. Henrik írországi hódítása kapcsán. Az első szeszfőzde 1608-ban nyílik Bushmillsben, majd megjelenik az első híres márka a Jameson whisky, és 1817-ben csak Skóciában 2000 szeszfőzdét tartanak nyilván. A XIX. században az ír és skót whisky már világhíres, és fizetőeszközként is elfogadják.
Whisky alapú italok
Rattlesnake
6 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 1,5 cl pastis (pl. Ricard vagy
Pernod), 1 citrom leve, csipetnyi porcukor, 1 tojás fehérje, jég
Pohár: koktélospohár
Az alapanyagokat shakerben jól összerázzuk, majd leszűrjük a
koktélospohárba.
Whisky Sour
6 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 3 cl citromlé, 1,5 cl cukorszirup
(cukor és víz sziruppá keverve) egy öntet tojásfehérje
Pohár: koktélospohár
Díszítés: citrompillangó
Az alapanyagokat összerázzuk és kitöltjük a koktélospohárba.
Old Fashioned
9 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 2 öntet gyomorkeserű, 1 kockacukor
vagy 1 kiskanál porcukor, jég
Pohár: old fashioned
Díszítés: egy szelet narancs és egy cseresznye
A cukrot a pohárba tesszük, ráöntjük a gyomorkeserűt, és egy kanállal
összekeverjük. A poharat megtöltjük jéggel, és rátöltjük a whiskyt.
Díszítjük.
Bourbon Mint Julep
9 cl Bourbon, 4-5 mentalevél, 1 kiskanál porcukor, néhány csepp víz,
jégkása
Pohár: highball
Díszítés: mentaágacska
A mentaleveleket és a cukrot a pohár alján néhány csepp vízzel gyengéden
összenyomkodjuk. A poharat tört jéggel csaknem színültig töltjük, és
ráöntjük a bourbont. A mentaágacskával díszítjük.
Dry Manhattan
6 cl rye whisky, 3 cl száraz francia vermut, egy öntet gyomorkeserű, jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: egy maraschino cseresznye és citromhéj-csík
Egy keverőpohárba jeget teszünk, ráöntjük a whiskyt, a vermutot és a
gyomorkeserűt, majd jól összekeverjük. Leszűrjük a koktélospohárba, és
díszítjük. Hagyományos Manhattanhez a száraz vermut helyett használjunk
édes, piros vermutot, és adjunk hozzá három öntet gyomorkeserűt.
Black Hawk
7,5 cl whisky, 3 cl sloe gin (kökényes), jég
Pohár: old fashioned
A whiskyt, a sloe gint és a jeget keverőpohárban összekeverjük, majd
leszűrjük egy old fashioned pohárba.
Irish Coctail
5 cl ír whiskey, 6 öntet zöld Creme de Menthe, 3 öntet zöld Chartreuse,
jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: egy zöld és egy piros cseresznye
Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, és leszűrjük a
koktélospohárba.
Sand Dance
5 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 3 cl Cherry Brandy, 6 cl áfonyalé,
jég
Pohár: highball
Díszítés: lime-héj csík
A poharat megtöltjük jéggel, ráöntjük az alapanyagokat, és jól
összekeverjük. Hosszabb, könnyebb italt kapunk, ha 6 cl helyett 12 cl
áfonyalét adunk hozzá, és szódavízzel kiegészítjük.
A malátázott árpát Írországban forró levegőn szárítják és erjesztés után háromszor párolják, míg Skóciában tőzeg füstje felett szárad és kétszer párolják. A lepárlás után az italt kiégetett hordókban érlelik. Egyes fajtákat (pl. a Tennesseet) faszénen szűrnek át, míg másokat gabonaszesszel hígítanak. Színüket részben a füstölés, részben a hordózás folyamán kapják.
A whisky gabonából (búzából, rozsból zabból, vagy kukoricából) készült gabonapálinka, amely tartalmazza mindazokat az ízbeli, aromabeli és egyéb sajátosságokat, amelyeket általában a whiskeynek tulajdonítunk. Az aranysárga vagy barnás ital fajtája szerint markánsabb vagy semlegesebb ízű lehet, alkoholtartalma 40-45%.
A négy fő fajta a skót whisky, az ír whisky, az amerikai whiskey, és a kanadai whisky. A legmarkánsabb a skót whisky, amely erős, füstös ízét a tőzeg füstjétől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából készítették a whiskyt, és csak később lágyították a kukorica alapú grain whiskyvel.(Ebből lett a scotch.) Az írek az árpán kívül rozst, búzát, sőt zabot is használnak whisky alapul, és a zamatot itt a hordós érlelés adja. Az amerikaiak két whiskey-félével is dicsekedhetnek: a bourbon kukorica alapú, és égetett hordóban érlelik, a rye viszont rozs alapú, és fűszeresebb ízű fajta. Létezik a blended whiskey is, amely kevert, vagy higított whiskeyt jelent. A kanadai whisky is egyfajta keverék, hiszen kukorica, rozs, és búza keverékéből párolják le, de ennek ellenére szintén rye-nak nevezik.
Legíresebb márkák:
Skót: Johnnie Walker, J & B, Ballantines, William Grants, White Label
Ír: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy
Amerikai bourbon: Jim Beam, Early Times, Four Roses, Wild Turkey
Amerikai rye: Old Overholt Rye, Jim Beam Rye, Wild Turkey Rye
Amerikai malt: Seagram's, 7 Crown, Mount Vernon
Kanadai rye: Black Velvet, Canadian Mist, Crown Royal
A whiskyt széles aljú whiskys pohárban jéggel vagy jég nélkül lassan, ízlelgetve fogyaszthatjuk. Az egyszeri felhajtásra szolgáló standard mennyiség két és fél uncia (kb. 7 cent), szaknyelven "ball".
Whisky alapú italok
Rattlesnake
6 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 1,5 cl pastis (pl. Ricard vagy
Pernod), 1 citrom leve, csipetnyi porcukor, 1 tojás fehérje, jég
Pohár: koktélospohár
Az alapanyagokat shakerben jól összerázzuk, majd leszűrjük a
koktélospohárba.
Whisky Sour
6 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 3 cl citromlé, 1,5 cl cukorszirup
(cukor és víz sziruppá keverve) egy öntet tojásfehérje
Pohár: koktélospohár
Díszítés: citrompillangó
Az alapanyagokat összerázzuk és kitöltjük a koktélospohárba.
Old Fashioned
9 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 2 öntet gyomorkeserű, 1 kockacukor
vagy 1 kiskanál porcukor, jég
Pohár: old fashioned
Díszítés: egy szelet narancs és egy cseresznye
A cukrot a pohárba tesszük, ráöntjük a gyomorkeserűt, és egy kanállal
összekeverjük. A poharat megtöltjük jéggel, és rátöltjük a whiskyt.
Díszítjük.
Bourbon Mint Julep
9 cl Bourbon, 4-5 mentalevél, 1 kiskanál porcukor, néhány csepp víz,
jégkása
Pohár: highball
Díszítés: mentaágacska
A mentaleveleket és a cukrot a pohár alján néhány csepp vízzel gyengéden
összenyomkodjuk. A poharat tört jéggel csaknem színültig töltjük, és
ráöntjük a bourbont. A mentaágacskával díszítjük.
Dry Manhattan
6 cl rye whisky, 3 cl száraz francia vermut, egy öntet gyomorkeserű, jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: egy maraschino cseresznye és citromhéj-csík
Egy keverőpohárba jeget teszünk, ráöntjük a whiskyt, a vermutot és a
gyomorkeserűt, majd jól összekeverjük. Leszűrjük a koktélospohárba, és
díszítjük. Hagyományos Manhattanhez a száraz vermut helyett használjunk
édes, piros vermutot, és adjunk hozzá három öntet gyomorkeserűt.
Black Hawk
7,5 cl whisky, 3 cl sloe gin (kökényes), jég
Pohár: old fashioned
A whiskyt, a sloe gint és a jeget keverőpohárban összekeverjük, majd
leszűrjük egy old fashioned pohárba.
Irish Coctail
5 cl ír whiskey, 6 öntet zöld Creme de Menthe, 3 öntet zöld Chartreuse,
jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: egy zöld és egy piros cseresznye
Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, és leszűrjük a
koktélospohárba.
Sand Dance
5 cl blended whisky (pl. 7 Crown), 3 cl Cherry Brandy, 6 cl áfonyalé,
jég
Pohár: highball
Díszítés: lime-héj csík
A poharat megtöltjük jéggel, ráöntjük az alapanyagokat, és jól
összekeverjük. Hosszabb, könnyebb italt kapunk, ha 6 cl helyett 12 cl
áfonyalét adunk hozzá, és szódavízzel kiegészítjük.
November folyamán a Whiskynet kínálatában megjelenik a whisky rajongók bibliája. Ez a könyv – Jim Murray: Whiskey Bible – alapmű azok számára, akik tájékozottan akarnak vásárolni sok ezer féle whisky közül. Bizonyára nem véletlen, hogy a korábbi kiadásból is több mint 60.000 példányt adtak el nem egészen két év alatt. A könyv 3000-nél is több skót, ír, bourbon, japán, stb. whisky és whisykey egyéni hangvételű, de precíz, pontozásos értékeléssel egybekötött bemutatásán túl számos hasznos információt, térképet is tartalmaz. Ez nem egy képeskönyv, hanem egy alapos gyüjtemény, leírások és adatok rendezett halmaza, mely elsősorban a szerző irigylésre méltó számosságú kóstolásain alapuló tapszatlatokra épít. Bátran állítható, hogy a 'whisky szakíró' munkája a világ egyik legvonzóbb hivatása!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!