Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Vukán György napjaink egyik legmeghatározóbb jazz zenésze, aki a komolyzene területén is otthonosan mozog. Gyerekkora óta koncertezik: bejárta Európát, az Egyesült Államokat, és olyan kiemelkedő muzsikusokkal játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry vagy Kenny Wheeler.
 


Vukán György
Budapesten született 1941. augusztus 21-én. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Budapest) végzett zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett, a mai napig aktív fogorvos.

Gyermekkora óta koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt. Végigjárta Európát, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban (1983, 1993).

1991-ben a Creative Art Jazz Trióval Sevillában a World Expón kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. 1992-ben ő vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues). Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra írt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin-átiratok, Spanyol-Arab Concerto-"Casablanca", Concerto for Sax Quartet & Orchestra, Cello Concerto etc.) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.

Több mint 140 filmzenét, 3 balettot (pl. Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (fõként réz- és fafúvós együttesekre, jazz-zenekari formációkra), több mint 80 dalt (pl. Frederico Garcia Lorca, Pablo Neruda etc.) komponált.

A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év Koncertje" lett Hollandiában (Chopin átiratok).

1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapította a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bőgő), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel. Alone címmel CD-t is készítettek.

 

 

Creativ Art Ensemble Ltd. művészeti vezetője (1991)
Creative Art Jazz Trio zongoristája (1990) 
Creative Art Brass & Rhythm vezető komponistája és karmestere (1986)
Quartet zongoristája és alapitója (1997)

Budapesten született 1941. augusztus 21-én. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Budapest) végzett zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori cimet szerzett, a mai napig aktiv fogorvos.

Gyermekkora óta, több mint negyven éve koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt. Végigkoncertezte Európát, két izben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler, etc.

199-ben a Creative Art Jazz Trióval Sevillában a World Expo-n kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. 1992-ben õ vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop mûsorán nagyrészt saját kompoziciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues) Óriási sikert aratott úgy is, mint zeneszerzõ, és úgy is, mint karmester. Az utóbbi idõben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra irt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin átiratok, Spanyol-Arab Concerto-"Casablanca", Concerto for Sax Quartet &chestra, Cello Concerto etc.) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.

Több mint 140 filmzenét (eddig a legtöbb, amit Magyarországon irtak), 3 balettot (pl. Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus mûveket, versenymûveket, kamaramûveket (fõként réz- és fafúvós együttesekre, jazzzenekari formációkra), több mint 80 dalt (pl. Frederico Garcia Lorca, Pablo Neruda etc.), mind a 150 Zsoltárt, Misét, szinházi- és tv-rádiójáték-zenéket irt zeneszerzõi tevékenysége során.

A Creative Art Jazz Trio-val és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év Koncertje" lett Hollandiában (Chopin átiratok).

1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapitotta a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bõgõ), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel. Alone cimmel CD-t is készitettek.

Dijai

1957 - Helikon Dij
1962 - Chopin Dij, Lengyelország
1968 - Sajtó Dij, Montreux
1970 - Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zeneszerzõi dija
1978 - Balázs Béla Dij
1981 - Magyar Rádió elõadói dija
1990 - Erkel Ferenc Dij
1993 - Emerton Dij, az év legjobb jazz-elõadómûvésze és zeneszerzõje
1996 - Lyra Dij, Magyar Köztársaság kiskeresztje 1998

Tudományos Munkássága

Szakkönyvek énekléssel, zeneszerzéssel, hangszereléssel kapcsolatban. R:A:S relativ tengelyimprovizációs rendszer. Orvosi mûszer (DMA -DentMetAct) eljárás és mûszer fémallergiára, világszabadalom.

A Derby cimû balettjét a Magyar Állami Operaház több, mint három évig tartotta mûsorán. A Missa Ad Domimium Jesus Christum c. miséjét 1989-ben irta a magyar történelmi változások hatására, és mûvét II. János Pál pápának ajánlotta 1991 évi magyarországi látogatása alkalmából. Az Atlanta, Georgina (Black Advent) c. operáját az 1996-os Expo-ra irta. Minthogy az Expo elmaradt, az operát 1999 Adventjén mutatta be a Magyar Állami Operaház. A Budapesti Táncszinház számára Jazz Sekt cimmel kétrészes balettest zenéjét irta, amit a Quartett formáció elõadásában óriási sikerrel mutattak be 2001. március 5-én a Budapesti Thália Szinházban.

Címkék: jazz

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu