Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

50108_324694_normalA labda amely  a játék egyik legfontosabb kelléke, már az első irott szabályban is szerepel, mégpedig ugy hogy  a rúgások csak a labdára irányulhatnak. Formájára, nagyságára csak utalásokat találharunk (bőrburkolatú felfújt léggömb, amely akkora, mint egy emberi fej.), súlyára vonatkozóan még ennyit sem.

A szövetségi labda akkor szabályos, ha átlagos kerülete nem kevesebb, mint 68 cm és nem több mint 71 cm., a súlya legfeljebb 453 gramm lehet. Semmi olyan anyagot nem tartalmazhat, amely a játékosok testi épségét vestélyezteti. A labdában 0,6-1,1 légkörnyomású levegőnek kell lennie. Szabályelőírás az is, hogy a labdát a játék során csak a játékvezető engedélyével lehet lecserélni.

Egyébként a szabályos labda pompázhat bármilyen szinben. Volt amikor barna, majd sárga színű volt. Az esti mérkőzések miatt fehér.ezt pettyekkel színesítették.

Mi a teendő, ha a mérkőzés folyamán kipukkad, vagy leereszt a labda?

A játékvezető a játékot megszakítja, és egy uj labda ejtésével, azon a helyen ahol az előző labdaa játékra alkalmatlanná vált - folytatja a mérkőzést.

Egy mérkőzés öt labda

A játék gyorsítását szolgálja az a gyakorlat,- amelyet 1981 őszén vezettek be,s amelyet a hazai Játékvezető Testület javasolt,- az NBI-es  mérkőzéseket 4 cserelabda  alkalmazásával játsszák.

A rendező egyesületnek 5 labdát kell biztosítania a mérkőzés lebonyolításához.. Ezeket a játékvezető mérkőzés előtt megvizsgálja, majd a labdákat a két kapufa mögött és a felezővonalnál helyezik el. Amikor a labdát messzire rúgják, palánkon kivülre, vagy kerítésen túlra, a játékvezető engedélyével a mérkőzést a cserelabdák egyikével folytatják. Csakis a játékvezető engedélyével szabad a csere labdát a játéktérre behozni.. Amikor az eredeti labda visszakerül a pályára azt a cserelabda helyére kell tenni.

Ha a játékvezető engedélyével bármilyen okból kifolyólag kicserélik a labdát, akkor az uj labda van játékban.

 

Címkék: labdáról

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu