Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A regény hosszabb terjedelmű elbeszélés, amely külső, vagy belső történések előadása útján ad képet a világról,emberről és társadalomról. Egyre nagyobb szerepet játszik a szerző mesealkotó kombináló fantáziája: fontosabbá válik a szerző egyénisége, mondanivalójának eredetisége. Kívülről nézi az embert és a világot.

Két nagy típust külömböztetünk meg, aszerint, hogy a külsejét vagy a belsejét ábrázolja-e a világnak.

A kalandregény tisztán eseményeket ábrázol, mint az epika s az események külső kereteit irja le.

A belső ábrázolásnak több féle fajtája van. Ide tartozik a majdnem lírai regény, amelyben az író nem a maga lelkét irja le benne, hanem egy képzelt hősét. A z ilyen regény formája napló, levél, vagy önéletrajz. Elvész a fikció, hogy az események a szemünk láttára történnek.

Külsőségeiben is közelebb jár az epikai tárgyilagossághoz a harmadik személyben elbeszélt elemző regény.

A realista regény olyan embereket állít szembe egymással akiknek alaptermészete lehet nekünk rokon, vagy ellenséges, de akik önmaguk előtt igazolni tudják rossz cselekedeteiket, ha rossszak és vannak emberi gyöngéik, ha jók.

A romantikus regényirók, a nagy mesélők a leggyöngébb emberábrázolók. Reálisak, valószerű apró részletekben nincs hiány náluk, csak nagyban és egészben nem reálisak az alakjaik. Az egységes gerinc hiányzik belőlük. Meglepő helyzetekben meglepő módon viselkednek.

(Benedek Marcell: Az olvasás művészete)

Címkék: regény

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu