Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Bizonyára sokan találkoztatok, esetleg hallgattatok is már netrádiót. Netrádió hallgatására az egyik legalkalmasabb program a sokak által kedvelt Winamp, mi több, talán a legegyszerűbb is. Ha ismerjük a zenés sugárzó szerver címét, akkor nincs más dolgunk, mint megadni annak URL-jét(location). Ehhez nyomjunk CTRL+L billentyűkombinációt a Winampban és írjuk be a megismert URL-t, a végére pedig írjuk kettőspont után a szerver portját. Pl.: http://zene.shout.hu:8000
Ha a Winamp-nak sikerül csatlakoznia a szerverhez, akkor már gyönyörűen szól is a zene.

De mit kell tenni, ha mi is szeretnénk "sugározni"? Először is a legfontosabb, hogy legyen megfelelő Internet kapcsolatunk, mivel megfelelő feltöltési sebesség szükséges ahhoz, hogy mások tudjanak minket akadásmentesen hallgatni. Szerver célra az otthoni ADSL kapcsolatokat nem javaslom, mivel asszimetrikusak ezért letöltési sávszélességük bár megfelelő lenne, de a feltöltési viszont lényegesen rosszabb ennél. Például a 384/64 jelölés 384 kbit/s letöltést, 64 kbit/s feltöltést jelent.

Ám a példában szereplő 64 kbit/s-os feltöltés meglehetősen kevés erre a célra. Ezért tegyük fel, hogy rendelkezünk mondjuk 384 kbit/s vagy 512 kbit/s-os feltöltési sebességgel, ekkor telepítenünk kell egy szerver programot. Amit ha futtatunk gépünkön Internet kapcsolat közben, akkor "megnyit" egy portot, jelen esetben a 8001-es port lesz használatban. Ezek után ezen a porton mások is tudnak a gépünkhöz csatlakozni. Ezt a szervert SHOUTcast szervernek nevezik. Ahhoz, hogy sugározni tudjunk szükségünk lesz továbbá egy SHOUTcast plug-in-ra, ami a Winamp-ban fog futni. Ez a plug-in arra szolgál, hogy az általunk hallgatott számot a SHOUTcast szerver programja is megkapja, feldolgozza és sugározni tudja. Így azok a számok, amiket a Winamp-ban éppen hallgatunk elérhetőek lesznek mások számára is.

Le kell töltenünk tehát a SHOUTcast szervert és a SHOUTcast plug-in-t a www.shoutcast.com -ról. Válasszuk a downloads menüt, majd először a "be a server" linkre kattintsunk! Itt válasszuk ki a "download the latest version of SHOUTcast Server"-t, olvassuk el a felhasználás feltételeit, majd ha egyet értünk vele, fogadjuk el! (processed to download) A letöltődő oldalon kiválaszthatjuk, hogy milyen operációs rendszer alatt szeretnénk futtatni, majd ezek után már csak a letöltés(download) van hátra. (jobb klikk, és cél mentése másként vagy letöltés valamilyen letöltésvezérlő programmal) Ha ezzel megvagyunk, utána a plug-in-nél ugyan ez az eljárás("be a dj"). Indítsuk el a szerver telepítését, olvassuk el és ha egyetértünk vele, akkor fogadjuk el a licence-t! Ezután válasszuk a tipikus telepítést, de figyeljünk, hogy a GUI felirat be legyen jelölve! Ezután értelemszerűen folytassuk a telepítést.

Miután kész vagyunk el kell indítanunk és konfigurálnunk a programot. Az edit config-ra kattintva, megjelenik egy jegyzettömbös szöveg, ezen keresztül tudjuk a beállításokat elvégezni. Célszerű a jelszót egyből megváltoztatni, más állítására nincs szükségünk, mivel alapértelmezetten működik minden. A jelszó megváltoztatása nagyon egyszerű. Megkeressük a szövegben a password-ot és a changeme-t átírjuk a saját jelszavunkra. Ha ezzel készen vagyunk, szerverünk már működőképes. Ahhoz, hogy működjön, még a tűzfalunkat - ha van - be kell állítanunk. Engedélyezzük rajta a szerverben megadott portra való kapcsolódásokat, valamint ha még az Internet Connection Firewall(ICF), a Windows tűzfala is be van kapcsolva, akkor azt jobb, ha kikapcsoljuk, amíg sugárzunk. Ezek után már tényleg mindennek működnie kell.

Mint már írtam, a lejátszáshoz használnunk kell még a letöltött SHOUTcast plug-in-t is. Feltelepítése után el kell indítanunk a Winamp-ban. Jobb egérgombbal kattintsunk a Winampra, majd options->preferences->dsp/effect-nél válasszuk ki a SHOUTcast Source DSP-t. Majd miután a plug-in elindult be kell állítanunk a kapcsolódáshoz szükséges információkat az Output fül, connection gomb megnyomása segítségével. Address-hez írjuk be gépünk Internetes IP címét, Password-höz a jelszavunkat, a Port-hoz pedig azt a portot, amire szeretnénk fogadni a klienseket. A yellowpages nyomógombon segítségével még különböző dolgokat állíthatunk be, olyanokat mint például Netrádiónk jellemzése (description), ami megjelenik a hallgatóink számára is.

Beállíthatjuk még, hogy a számcímeket autómatikusan kiírja a hallgatónál, illetve beállíthatjuk a webcímünket is. Az Encoder fül alatt azt tudjuk még beállítani, hogy milyen minőségben sugározzunk.(hány kbps) Az Input fül alatt pedig azt, hogy mi szolgáltassa a bemeneti jelet a szerver számára. Ez alapértelmezetten a Winamp, de átállíthatjuk a hangkártya bemenetére is és így akár keverőpultot is köthetünk rá. Ha mindennel megvagyunk és fut a szerver-alkalmazásunk, akkor már csak a connect gombra kell kattintanunk és is elindult a Netrádiónk. Ezek után már csak hallgatókra lesz szükségünk. Jó rádiózást!

Címkék: rádiókészités

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu